Avustuksen myöntäminen, nuorten jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäiseminen sekä hyvinvointi- ja turvallisuusosaamisen vahvistaminen
Avustuksen hakeminen, valtion erityisavustus jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäiseminen sekä hyvinvointi- ja turvallisuusosaamisen vahvistaminen toisen asteen oppilaitoksissa
Päätös
Lukio- ja ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea Opetushallitukselta valtion erityisavustusta jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäisemiseen sekä hyvinvointi- ja turvallisuusosaamisen vahvistamiseen toisen asteen oppilaitoksissa. Ankkuritoiminnan ja oppilaitosten yhteistyöhön Helsingissä -hankkeen kokonaiskustannukset ovat 445 000 euroa, josta omarahoituksen osuus on 10 % eli 44 500 euroa. Omarahoituksen osuus katetaan kehittämispalveluiden ja lukio- ja ammatillisen koulutuksen palveluiden määrärahoista. Turvallisuus ja hyvinvointi Helsingin oppilaitoksissa -hankkeen osalta kokonaiskustannukset ovat 310 000 euroa, josta omarahoituksen osuus on 10 % eli 31 000 euroa. Omarahoituksen osuus katetaan kokonaisuudessaan lukio- ja ammatillisen koulutuksen palveluiden määrärahoista.
Lisäksi lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti valtuuttaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan projektipäällikön Taina Torniaisen toimimaan ko. valtionavustuksen hakemisen sähköisessä hallintajärjestelmässä asiointiroolissa.
Päätöksen perustelut
Nuorten erilainen oireilu ja häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt, mikä tulee esiin myös oppilaitosten arjessa. Kyse on monimuotoisesta yhteiskuntaa, yhteisöjä ja yksilöjä koskevasta ongelmasta, joka edellyttää monialaista osaamista, ennaltaehkäisevää toimintaa sekä konkreettisia toimia, joilla rikoksilla ja väkivallalla oireilevia nuoria voidaan auttaa mahdollisimman varhain.
Valtion vuoden 2023 ensimmäisessä lisätalousarviossa on myönnetty 4,6 miljoonaa euroa jaettavaksi valtionavustushaussa hankkeille, joiden toimenpiteillä ehkäistään nuorten jengiytymistä ja nuorisorikollisuutta, vahvistetaan opetus- ja ohjaushenkilöstön hyvinvointi- ja turvallisuusosaamista sekä kehitetään kiusaamista, väkivaltaa ja häirintää ehkäisevää toimintakulttuuria toisen asteen oppilaitoksissa.
Rahoitusta jaetaan seuraaviin tavoitekokonaisuuksin: Tiivistetään ja tuetaan ankkuritoiminnan ja oppilaitosten yhteistyötä, jossa Opetushallituksen jaettava määräraha on 3 miljoonaa euroa sekä tuetaan opettajien ja muun opetustoimen henkilöstön osaamista ja valmiuksia nuorten elämän kokonaistilanteen arviointiin ja hahmottamiseen sekä kohtaamiseen, jossa Opetushallituksen jaettava määräraha on 1,6 miljoonaa euroa.
Helsingissä on tunnistettu tarve tiivistää ja selkiyttää palveluiden välistä yhteistyötä nuorisorikollisuuden ja jengiytymisen ennaltaehkäisemiseksi sekä kehittää oppilaitosten henkilöstön osaamista ennaltaehkäisemiseen ja varhaiseen tukeen liittyen sekä suomen- ja ruotsinkielisissä palveluissa. Helsingissä on tunnistettu kuraattorien tekemän työn kautta oppilaitoksissa ilmeneviä ryhmäilmiöitä sekä monialaisen yhteistyön tiivistämisen tarpeita.
Oppilaitosten toimintakulttuuria haastavina tekijöinä on noussut esiin lisääntynyt yleinen häiriköinti, opiskelijoiden vuorovaikutustaitojen heikentyminen, auktoriteetti- ja viranomaisvastaisuus, tiloihin kohdistuva ilkivalta sekä väkivallan lisääntyminen. Väkivallan ja kiusaamisen nähtiin normalisoituneen myös sellaisissa oppilaitoksissa, joissa tätä ei ole aiemmin ilmentynyt. Helsingin nuorisorikollisuuden tilannekuvan mukaan nuorten tekemien rikosten määrä on noussut merkittävästi viimeisten vuosien aikana, ja myös Helsingin julkiset tilat ovat olleet kohdealueina tapahtumille. Kasvu on jatkunut vuoden 2023 alun aikana. Suurin osa poliisin tunnistamista katujengeistä toimii pääkaupunkiseudulla, joten ennaltaehkäiseminen Helsingissä on tärkeää.
Rahoitusjohtajan päätöksen 103 §, 10.12.2018 mukaan valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivalta on siirretty lukio- ja ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön johtajalle kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisessa.
Päätös tullut nähtäväksi 29.05.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Lisätietojen antaja
Taina Torniainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 29960