Ympäristöluvan rauettaminen, Kaasutintie 15, Kimmon Romu Oy
Kimmon Romu Oy:n ympäristöluvan raukeaminen
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti että Helsingin ympäristölautakunnan 9.12.2003 myöntämä Kimmon Romu Oy:n jätteenkäsittelytoiminnan ympäristölupa osoitteessa Kaasutintie 15 raukeaa.
Luvanhaltija
Kimmon Romu Oy, Kaasutintie 15, 00770 Helsinki
Y-tunnus 1473916-4
Ympäristölupa ja toiminnan kuvaus
Helsingin kaupungin ympäristölautakunta on myöntänyt Kimmon Romu Oy:n osoitteessa Kaasutintie 15, 00770 Helsinki, tontilla 16 korttelissa 41003, nykyisellä kiinteistöllä 91-41-3-16 sijainneelle jätteenkäsittelytoiminnalle ympäristöluvan 23.9.1997 (340 §). Ympäristölupa on alun perin myönnetty Romukauppa E. Davidjuk Ky:lle ja se siirtyi Kimmon Romu Ky:lle (Kimmon Romu Oy alkaen 1.10.2002) yrityskaupan myötä. Ympäristöluvan siirrosta on ilmoitettu 14.8.1998 Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Ympäristölupa on voimassa toistaiseksi.
Asian vireilletulo
Asia on tullut vireille toiminnanharjoittajan aloitteesta. Toiminnan lopettamiseen liittyvä kiinteistön jälkihoitosuunnitelma on toimitettu 17.4.2023.
Toimivalta
Hallintosäännön 2 luvun 10 §:n 2 momentin mukaan kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto toimii kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena.
Asian käsittely
Toiminnanharjoittajaan oltiin puhelimitse yhteydessä vuoden 2022 syksyllä liittyen toiminnan päättymiseen kiinteistöllä. Toiminnanharjoittajaa muistutettiin samalla ympäristöluvan määräyksestä 10, jonka mukaan tontti on kunnostettava lupahakemuksen mukaisen toiminnan päätyttyä. Toiminnan päättymisestä on ilmoitettava hyvissä ajoin etukäteen Helsingin kaupungin ympäristökeskukselle ja samassa yhteydessä esitettävä hyväksyttäväksi suunnitelma laitosalueen jälkihoidosta. Määräyksen 10 perustelujen mukaan terveydelle tai ympäristölle aiheutuvien haittojen estämiseksi toiminnanharjoittajan on toiminnan loputtua huolehdittava tontin siivoamisesta ja puhdistamisesta. Toiminnanharjoittaja kertoi syyskuussa 2022 alueelle tehdyistä maaperätutkimuksista, joiden tuloksia ympäristövalvonta pyysi sähköisesti ympäristövalvontaan. Ympäristöluvan rauettamisesta pidettiin paikan päällä neuvottelu toiminnanharjoittajan kanssa 21.12.2022.
Haitta-ainetutkimukset
Kimmon Romu Oy on toimittanut 12.12.2022 ympäristöseuranta- ja – valvontayksikköön ympäristötutkimuksen (KOY Kaasutintie 15, Alustava ympäristötutkimus ja lausunto, Kaasutintie 15, Helsinki, GeoUnion Oy, 26.11.2022), jota on 13.3.2023 täydennetty päivitetyllä raportilla (KOY Kaasutintie 15, Tattarisuo, Täydennetty ympäristötutkimus, Kaasutintie 15, GeoUnion Oy, 10.3.2023). Syksyllä 2022 ja talvella tehtyjen tutkimusten perusteella kiinteistöllä 91-41-3-16 osoitteessa Kaasutintie 15 todettiin useassa näytepisteessä eri syvyyksillä joko valtioneuvoston asetuksessa (214/2007) säädetyn kynnysarvon tai alemman- ja ylemmän ohjearvon ylittäviä pitoisuuksia metalleja ja öljyhiilivetyjä. Riskiarvioinnin perusteella on esitetty, että kiinteistölle voidaan rakentaa väliaikainen kevytvarasto, jos se perustettaisiin reunavahvistetun teräsbetonilaatan varaan nykyisen maanpinnan yläpuolelle. Mikäli rakentaminen toteutetaan kokonaisuudessaan ilman kaivamista nykyisen maan pinnan päälle käyttäen vesitiiviitä pintamateriaaleja, ei rakentamisella ole haitallisia vaikutuksia nykytilaan nähden. Raportissa on myös arvioitu, että maaperässä esiintyvät epäpuhtaudet aiheutuvat vuosikymmenien aikana tapahtuneen toiminnan seurauksena.
Lausunnot
Helsingin kaupunki, maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelu on 20.4.2023 antamassaan lausunnossa mm. todennut seuraavaa: Tutkimusten perusteella tontin maaperä on pilaantunut. Vuokrasopimus tontilla jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka. Viimeistään vuokrasopimuksen päättyessä vuokralaisen tulee puhdistaa tontin pilaantunut maaperä siten, ettei pilaantumisesta voi myöhemminkään aiheutua lisäkustannuksia alueen rakentamiselle.
Vastine
Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikkö on 28.4.2023 antanut Kimmon Romu Oy:lle mahdollisuuden antaa vastineen Maanomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelun antamasta lausunnosta. Kimmon Romu Oy on 12.5.2023 toimittamassaan vastineessa mm. todennut seuraavaa: Kimmon Romu Ky aloitti toimintansa Kaasutintie 15 osoitteessa 1.7.1998. Helsingin kaupungin silloinen tonttiosasto teetti maaperätutkimuksen, joka suoritettiin 13.10.1998. Tutkimuksen (Insinööritoimisto SG-ENVIRONMENT Suomen Granu Oy). johtopäätöksenä todettiin seuraavaa:
Analyysitulosten perusteella voidaan arvioida, että Kimmon Romu Ky:n käyttämän tontin 16/41003 maaperässä arseeni-, elohopea-, kadmium ja sinkkipitoisuudet ovat paikoin lievästi kohonneet (ohjearvot ylittyivät). Kromia, kuparia, lyijyä ja nikkeliä todettiin maaperässä raja-arvoja suurempia määriä. Mineraaliöljypitoisuudet ovat paikoitellen yli raskaan polttoöljyn raja-arvon. Kokonaisuutena ottaen maaperän voidaan olettaa olevan sekä alkuaineiden että mineraaliöljyjen suhteen saastunut. Tontin vuokraoikeuden omisti tällöin Anja Davidjuk, jolta vuokraoikeus siirtyi nykyiselle toiminnanharjoittajalle vuonna 2004. Teollisuustontilla oli kauttaaltaan metalliromua hallin Kaasutintien puoleisella alueella 1.7.1998, kun Kimmon Romu Ky aloitti toimintansa. Kimmon Romun toimittua 3,5 kuukautta alueella todettiin maaperä saastuneeksi maaperätutkimuksen jälkeen. Käytännössä Kimmon Romu Oy ei ole tuossa ajassa kyennyt pilaamaan maaperää, eikä näin ollen maaomaisuudenkehittäminen ja tontit -palvelu voi vaatia Kimmon Romua eikä nykyistä vuokralaista puhdistamaan maaperää.
Kimmon Romu Oy ehdottaa vastineessaan, että vuokrasopimusta jatkettaisiin 30 vuotta ja rakennettaisiin kevytrakenteinen teollisuushalli aiemmin ympäristöseuranta- ja -valvontayksikölle lähetetyn lisäselvityksen mukaisesti, jossa GeoUnionin laatimassa raportissa tontille tehtäisiin kansi, jonka päälle rakennettaisiin kevythalli.
Perustelut
Ympäristönsuojelulain 88 §:n 1 momentin mukaan lupaviranomainen voi päättää, että lupa raukeaa, jos toiminta on ollut keskeytyneenä yhtäjaksoisesti vähintään viisi vuotta tai toiminnanharjoittaja ilmoittaa, ettei toimintaa aloiteta tai että toiminta on lopetettu. Kimmon Romu Oy:n jätteenkäsittelytoiminnan ympäristölupa raukeaa, koska toiminta on lopetettu.
Ympäristönsuojelulain (527/2014) 133 §:n mukaan se, jonka toiminnasta on aiheutunut maaperän tai pohjaveden pilaantumista, on velvollinen puhdistamaan pilaantuneen maaperän ja pohjaveden (pilaantunut alue) siihen tilaan, ettei siitä voi aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Maa-alueen luovuttajan on esitettävä uudelle haltijalle käytettävissä olevat tiedot alueella harjoitetusta toiminnasta sekä jätteistä tai aineista, jotka saattavat aiheuttaa tai ovat aiheuttaneet maaperän tai pohjaveden pilaantumista, sekä alueella mahdollisesti tehdyistä tutkimuksista tai puhdistustoimenpiteistä ympäristönsuojelulain (527/2014) 139 §:n nojalla.
Esitetyn tutkimusraportin perusteella nykyisellä teollisuustoiminnalla ei ole maaperän puhdistustarvetta. Toiminnan aiheuttaman maaperän pilaantumisen osalta puhdistamisvastuut säilyvät toiminnanharjoittajalla. Tarkemmin puhdistusvastuut voidaan tarvittaessa ratkaista erillisellä hallintopäätöksellä. Alueella tulee tehdä ympäristönsuojelulain 136 §:n mukainen ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta ennen mahdollisten kaivutöiden aloittamista. Vuokrasopimuksen ehtojen valvonta on vuokranantajan yksityisoikeudellinen prosessi.
Sovelletut säädökset
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 84, 88, 96, 190, 191, 205 §
Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 2 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §
Käsittelymaksu ja sen määräytyminen
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston 24.11.2022 (205 §) hyväksymän taksan mukainen käsittelymaksu ympäristöluvan raukeamispäätöksestä on 402,00 euroa. Lasku toimitetaan erikseen Helsingin kaupungin Taloushallintopalvelu-liikelaitoksesta.
Päätöksen antaminen ja siitä tiedottaminen
Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin internetsivulla osoitteessa https://paatokset.hel.fi/fi/kuulutukset-ja-ilmoitukset.
Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä kuulutuksen julkaisemisesta. Päätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen, mikäli päätöksestä ei valiteta.
Päätös lähetään tiedoksi Kimmon Romu Oy:lle ja Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle. Kuulutus annetaan tiedoksi myös niille asianosaisille, joita asia erityisesti koskee.
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin päätösasiasta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä. Viimeinen valituspäivä ilmoitetaan kuulutuksessa. Päätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen, mikäli päätöksestä ei valiteta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Päätös tullut nähtäväksi 26.11.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- asianosainen
- rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
- toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
- elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
- muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivulla.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen
Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.
Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | vaasa.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Vaasan hallinto-oikeus |
PL 204 | |
65101 VAASA | |
Faksinumero: | 029 56 42760 |
Käyntiosoite: | Korsholmanpuistikko 43 |
65100 VAASA | |
Puhelinnumero: | 029 56 42780 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Laura Kotilainen, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 37730
Anu Miinala, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 39084