Julkaisu, ravintoloiden lihan alkuperän ilmoittaminen ja jäljitettävyys sekä salmonellan esiintyvyys lihatuotteissa, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2023-006051
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 92 §

Ravintoloiden lihan alkuperän ilmoittaminen ja jäljitettävyys sekä salmonellan esiintyvyys lihatuotteissa

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi julkaisun Ravintoloiden lihan alkuperän ilmoittaminen ja jäljitettävyys sekä salmonellan esiintyvyys lihatuotteissa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut toteutti vuonna 2022 valvontaprojektin, jossa tarkasteltiin ravintoloiden ilmoittamia tietoja lihojen alkuperämaista ja jäljitettävyyttä sekä mikrobiologista laatua. Tarkastuksen yhteydessä otettiin raakaa lihaa elintarvikenäytteeksi. Näytteistä tutkittiin salmonellabakteeri ja lisäksi osasta näytteistä tutkittiin STEC-bakteeri. Projektissa oli mukana 63 ravintolaa, joista näytteitä otettiin yhteensä 120. Suomalaista lihaa oli 37 %, ulkomaista lihaa 60 % ja loppujen (3 %) alkuperämaa ei ollut tiedossa.

Projektin 44 suomalaisesta lihanäytteestä ei todettu salmonellaa. Ulkomaisia lihoja oli 76 lihanäytettä, joista yhdessä (1,3 %) todettiin salmonellaa (Salmonella Infantis). Salmonellapositiivinen näyte oli raakaa pakastebroileria, jonka alkuperämaa oli Puola. Projektin 13 naudanlihanäytteestä tutkittiin STEC-bakteerin esiintyvyys ja sitä ei todettu näytteissä. Salmonellabakteeritartunnan ehkäisemiseksi siipikarjanliha tulisi kypsentää yli +75 °C:een ja muut lihat yli +70 °C:een. Lisäksi raaka-aineiden käsittelyssä tulee kiinnittää huomiota hygieenisiin työskentelytapoihin.

Tarkastuksella lihojen jäljitettävyys arvioitiin Oiva-järjestelmän mukaisesti. Ravintoloista 74 % sai A-arvion (Oivallinen) ja 10 % B-arvion (Hyvä). C-arvion (Korjattava) sai 16 % (10 ravintolaa). Projektissa löytyi yksi lihantoimittaja, joka ei ollut tehnyt rekisteröinti-ilmoitusta toiminnastaan. Lihojen alkuperämaan ilmoittamista tarkastettaessa 55 % ravintoloista sai A-arvion. 24 % sai B-arvion ja C-arvion (Korjattava) sai 21 % (13 ravintolaa). Ravintoloille, jotka saivat C-arvion, annettiin toimenpidekehotus korjata epäkohdat määräajassa. Uusintatarkastuksilla todettiin, että toimijat olivat korjanneet todetut epäkohdat pääosin hyvin, sillä suurin osa (89 %) sai arvioksi A:n tai B:n.

Projektin tulokset osoittavat, että jäljitettävyydessä ja elintarvikkeista annettavista tiedoista on vielä parannettavaa. Elintarvikealan toimijalla on vastuu elintarvikkeiden jäljitettävyydestä ja elintarvikkeista annettavista tiedoista. Myös lihojen patogeenien hallintaan (esim. kypsennyslämpötilat ja käsittelyhygienia) ja siihen, miten elintarvikehuoneisto on toiminnassaan huomioinut ko. riskit, on tarpeen kiinnittää huomiota jatkossakin.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 30.05.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

yksikön päällikkö
Riikka Åberg

Lisätietojen antaja

Maarit Lähdesmäki, elintarviketarkastaja, puhelin: +358 9 310 32099

maarit.lahdesmaki@hel.fi