Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttäminen yksilöhuollon asioissa 1.9.2023 alkaen
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttäminen yksilöhuollon asioissa 1.9.2023 alkaen
Päätös
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja päätti muuttaa yksilöhuollon delegointisäännön 19–20 §:ää, 23 §:ää, 36 §:ää, 38–39 §:ää, 49–50 §:ää, 52 §:ää ja 66–67 §:ää.
Samalla toimialajohtaja hyväksyi liitteenä 1 olevan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttämistä yksilöhuollon asioissa koskevan delegointisäännön 1.9.2023 lukien. Liitteessä 2 on kuvattuna tarkemmin yksilöhuollon delegointisääntöön tulevat muutokset.
Lisäksi toimialajohtaja kumosi 1.9.2023 alkaen aiemman päätöksensä 23.12.2022 § 208 koskien sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttämistä yksilöhuollon asioissa 1.1.2023 lukien (liite 3).
Päätöksen perustelut
Säännön 19 §:ssä lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnin ja tuen arvioinnin sosiaalityöntekijän päätösvaltaa on täsmennetty niin, että 1.9.2023 alkaen hän päättää myös monialaisen tehostetun iltapäivätoiminnan myöntämisestä. Vastaavat täsmennykset on tehty lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnin ja tuen perhesosiaalityön sosiaalityöntekijälle (20 §) ja lastensuojelun avohuollon sosiaalityön sosiaalityöntekijälle (23 §). Lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnin ja tuen perhesosiaalityön sosiaalityöntekijän päätösvaltaa (20 §) ja lastensuojelun avohuollon sosiaalityön sosiaalityöntekijän päätösvaltaa (23 §) on lisäksi täsmennetty siten, että 1.9.2023 alkaen he päättävät myös sosiaalihuoltolain mukaisesta lapsen tilapäishoidon myöntämisestä.
Säännön 36 §:ssä ja 38–39 §:ssä toimivaltaisiksi päättäjiksi on lisätty työllistymistä edistävän sosiaalityön johtava sosiaalityöntekijä, sosiaalityöntekijä sekä sosiaaliohjaaja ja työllistymistä edistävän sosiaaliohjauksen johtava sosiaaliohjaaja ja sosiaaliohjaaja.
Säännön 49–50 §:ää ja 52 §:ää on täsmennetty siten, että pykälissä aiemmin käytetty termi ”tahdonvastainen erityishuolto” on korjattu muotoon ”tahdosta riippumaton erityishuolto”.
Säännön 66 ja 67 §:n mukaisten sosiaali- ja kriisipäivystyksen sosiaalipäivystyksen johtavan sosiaalityöntekijän ja sosiaalityöntekijän toimivaltuuksia on täsmennetty siten, että toimivaltuudet vastaavat toisiaan. Lisäksi sosiaali- ja kriisipäivystyksen sosiaalipäivystyksen johtavalle sosiaalityöntekijälle ja sosiaalityöntekijälle on lisätty toimivalta lapsen sijaishuoltopaikan muuttamisesta huostassapidon aikana ja kiireellisen sijoituksen aikana. Mainituille viranhaltijoille on myös lisätty toimivaltuus päättää ehkäisevän toimeentulotuen lisäksi myös täydentävän toimeentulotuen myöntämisestä ja takaisinperinnästä, koska sosiaalipäivystyksessä voi olla tarpeen myöntää kumpaakin toimeentulotuen muotoa.
Lisäksi säännön terveys- ja päihdepalveluja koskevan osion rakennetta on muutettu vastaamaan uutta organisaatiota, koska 1.9.2023 alkaen psykiatria- ja päihdepalvelut jakautuvat erillisiksi palveluiksi psykiatriaan sekä asumis-, kriisi- ja päihdepalveluihin.
Toimialajohtajan toimivalta päättää delegointisäännöstä perustuu hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 1 momenttiin, jonka mukaan toimialajohtaja määrää viranhaltijan päättämään siltä osin kuin asia ei kuulu jaoston päätettäväksi, sosiaalihuollon järjestämisestä ja antamisesta sekä sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palvelusta perittävän maksun määräämisestä lautakunnan vahvistamien perusteiden ja yleisten ohjeiden mukaisesti.
Päätös tullut nähtäväksi 28.08.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Emmi Vettenranta, hallintoasiantuntija, puhelin: 09 310 35372