Velvoitteen asettaminen, vanhan lämpövoimalan piipun kunnostaminen, Satamasaarentie 3
Velvoitteen asettaminen keskeneräisen rakennuskohteen suojaamiseksi, Satamasaarentie 3
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti velvoittaa tontin 091-54-84-4 (Satamasaarentie 3) määräosan omistajan Peakel Oy:n nyt asetettavan juoksevan sakon uhalla levyttämään umpeen yhtiön hallinta-alueella sijaitsevan entisen lämpövoimalan julkisivun yhtenäisellä tavalla 1.6.2024 mennessä. Asetettavan juoksevan uhkasakon kiinteä peruserä on kymmenentuhatta (10 000) euroa ja lisäerä jokaiselta yhden kuukauden ajanjaksolta, jonka aikana kyseistä velvoitetta ei ole noudatettu, on kaksituhatta (2 000) euroa.
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti lisäksi velvoittaa Peakel Oy:n nyt asetettavan juoksevan sakon uhalla puhdistamaan ja pintakäsittelemään edellä mainitun rakennuksen betonisen katon ja piipun vaaleanharmaaksi 1.6.2024 mennessä. Asetettavan juoksevan uhkasakon kiinteä peruserä on kymmenentuhatta (10 000) euroa ja lisäerä jokaiselta yhden kuukauden ajanjaksolta, jonka aikana kyseistä velvoitetta ei ole noudatettu, on kaksituhatta (2 000) euroa.
Helsingin rakennusvalvontataksan (2023) 11 §:n mukainen valvontamaksu kaupungin suorittamista valvontatoimenpiteistä on kaksituhattakuusisataakaksikymmentä (2 620) euroa, jonka Peakel Oy on tällä päätöksellä velvollinen maksamaan kaupungille. Valvontamaksuun voidaan hakea muutosta kaupunkiympäristölautakunnalta oikaisuvaatimuksella kuntalain 134 §:n mukaisesti.
Jos kiinteistö tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tässä päätöksessä asetetusta velvoitteesta ja uhasta ilmoitettava luovutuksensaajalle ottamalla luovutuskirjaan sitä koskeva maininta tai tiedottamisesta on huolehdittava muutoin todisteellisesti. Lisäksi velvoitetun on ilmoitettava kirjallisesti Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan palvelut- ja luvat -palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalveluille luovutuksensaajan nimi ja osoite.
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti lisäksi, että asian luonteen vuoksi asiasta ilmoitetaan maankäyttö- ja rakennuslain 186 §:n mukaisesti poliisille esitutkintaa varten.
Pöytäkirjanote Maanmittauslaitokselle merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.
Pöytäkirjanote saantitodistuksella kaikille tontin omistajille.
Valvontakohde
Helsingin rakennuslautakunta myönsi päätöksellään 24.11.2015 § 381 Peakel Oy:lle perustettavan yhtiön Asunto Oy Helsingin Lohikäärmeentorni lukuun rakennusluvan tunnus 54-2522-15-B asuinkerrostalotontin vanhan lämpövoimalarakennuksen muuttamiseksi asunnoiksi osoitteessa Satamasaarentie 3 sijaitsevalle tontille 54084/4. Tontti on jaettu hallinnanjakosopimuksella neljään eri osaan. Peakel Oy hallitsee tontin osaa, jolla lämpövoimalarakennus sijaitsee. Tontin muut omistajat ovat Helsingin Lohikäärmeenpuisto Oy, Satamasaarentien korttelipysäköinti Oy ja Asunto Oy Helsingin Auringonsilta.
Lämpövoimalarakennus, jota rakennuslupa koskee, on suojeltu 21.1.2007 voimaantullessa asemakaavassa numero 11672 merkinnällä sr-2a: Rakennustaiteellisesti, paikallishistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokas rakennus. Rakennusta tai sen osaa ei saa purkaa. Rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen ja lisärakentaminen tulee toteuttaa rakennuksen tyyliin hyvin soveltuvalla tavalla. Ulkokuoren rakenteita ja materiaaleja ei saa muuttaa.
Asemakaavassa on sallittu rakennuksen muuttaminen asuinkäyttöön. Rakennuksen asemakaavassa sallittu rakennusoikeus on 280 kerrosalaneliömetriä.
Rakennuslupapäätöksessä todetaan, että piipusta on laadittu kuntotutkimus vuonna 2013, ja että kuntotutkimuksen yhteenvedon mukaisesti korjaaminen on mahdollista ja vähäisiltä osin betonirakennetta on todennäköisesti tarpeen uusia, mikä on huomioitava rakennesuunnittelussa. Kuntotutkimuksen muistiota ei ole päätökseen liitteenä.
Myönnetyn rakennusluvan mukaiset rakennustyöt on kirjattu aloitetuksi aloituskokouksessa 9.8.2016. Piipun ulkopuolinen puhdistus ja pintakäsittely olivat rakennusvalvonnan havaintojen mukaan tuolloin käynnissä. Työmaalla oli sovittu pidettäväksi rakennekatselmus 21.6.2018. Hankkeeseen ryhtyvä Peakel Oy kuitenkin keskeytti työt, sillä koska eronneen vastaavan työnjohtajan tilalle ei viranomaiselle saatu esitettyä uutta vastaavaa työnjohtajaa. Rakennusvalvontapalvelujen rakenneyksikön näkemyksen mukaan hanke ei ole edennyt 21.6.2018 jälkeen. Uutta vastaavaa työnjohtajaa ole haettu.
Rakennusluvan voimassaolo päättyi 29.12.2020 ja samana päivänä jätettiin vireille jatkolupahakemus rakennustöiden loppuunsaattamiseksi (lupatunnus 54-1527-21-BJ). Hankkeen pääsuunnittelija ilmoitti rakennusvalvontapalveluille 7.1.2021 irtisanoutuneensa tehtävästä. Hakemuksessa ei rakennusvalvonnan pyynnöistä huolimatta esitetty asianmukaista valtakirjaa. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto hylkäsi jatkolupahakemuksen päätöksellään 16.9.2021 § 182. Jaoston tekemästä päätöksestä ei valitettu ja se on lainvoimainen. Rakennuslupa 54-2522-15-B on näin ollen maankäyttö- ja rakennuslain 143 §:n nojalla rauennut.
Tarkastuslausunnot 7.12.2022
Rakennusvalvontapalveluiden rakenneyksikkö lähetti kiinteistön neljälle omistajalle 7.12.2022 seuraavansisältöisen tarkastuslausunnon:
Osoitteessa Satamasaarentie 3 tontille 54084/4 on rakennuslautakunta myöntänyt rakennusluvan 54-2522-15-B vanhan lämpövoimalarakennuksen muuttamiseksi asunnoiksi. Tontti on hallinnanjakosopimuksella jaettu neljään eri osaan: terassitalo, paikoitushalli, lämpöpiippu ja rivitalo. Lämpövoimalarakennus, johon As Oy Lohikäärmeentorni oli suunniteltu, on suojeltu merkinnällä Sr-2a.
Rakennustyöt on kirjattu aloitetuksi 9.8.2016 ja katselmusmenettelyistä sovittu. Piipun ulkopuolinen puhdistus oli käynnissä ja samoin pintakäsittely.
Työmaalla sovittiin pidettäväksi rakennekatselmus 21.6.2018. Työmaa keskeytettiin hankkeeseen ryhtyvän toimesta 21.6.2018, koska saman päivänä eronneen vastaavan työnjohtajan tilalle ei viranomaiselle saatu esitettyä uutta vastaavaa työnjohtajaa.
Rakennusvalvonta kehoitti 5.3.2019 työmaata korjaamaan aidat ja siivoamaan työmaa-alue mm. kuukautta aiemmin tapahtuneen tulipalon jäjiltä.
Hankkeen pääsuunnittelija irtisanoutui 7.1.2020. Rakennusluvan voimassaolo päättyi 29.12.2020 ja samalla päivämäärällä jätettiin vireille jatkolupahakemus rakennustöiden loppuunsaattamiseksi (54-1527-21-BJ). Jatkolupahakemuksessa ei esitetty kyseisen rakennuspaikan (hallinta-alue) hallintaan oikeuttavaa selvitystä viranomaisen pyynnöistä ja asetetusta määräajasta huolimatta. Kaupunkiympäristön toimialan ympäristö- ja lupajaosto eväsi jatkolupahakemuksen 16.9.2021.
Rakenneyksikön näkemyksen mukaan hanke ei ole edennyt 21.6.2018 jälkeen hankkeeseen ryhtyvän toimesta. Maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Nykyisellään rakennus ei ole turvallinen ja rumentaa ympäristöä
Rakenneyksikkö esittää, että ympäristö- ja lupajaosto määräisi kiinteistön haltijat maankäyttö- ja rakennuslain 166 ja 170 §:n mukaisesti pintakäsittelemään piipun siten, ettei se rumenna ympäristöä sekä levyttämään umpeen piipun alaosan.
Teille varataan tällä kirjeellä tilaisuus antaa vastine tästä tarkastuslausunnosta ympäristö- ja lupajaostolle kahden viikon kuluessa tämän kirjeen tiedoksisaannista. Vastineen antamatta jättäminen ei estä päätöksen tekemistä asiassa.
Tarkastuslausuntojen tiedoksianto
Tarkastuslausunto annettiin tiedoksi Helsingin Lohikäärmeenpuisto Oy:lle haastemiestiedoksiantona 18.1.2023, Satamasaaren korttelipysäköinti Oy:lle saantitodistuskirjeenä 20.12.2022 ja Asunto Oy Helsingin Auringonsillalle saantitodistuskirjeenä 19.12.2022.
Peakel Oy on poistettu kaupparekisteristä 24.8.2020 osakeyhtiölain 20 luvun 4 § 1 momentin 3 kohdan nojalla, joten yhtiöllä ei ole kaupparekisteriin merkittyä edustajaa. Rakennusvalvontapalveluiden tiedossa ei ole, että rekisteristä poistetulle yhtiölle olisi valittu osakeyhtiölain 20 luvun 21 §:n mukaista edustajaa. Rakennusvalvontapalveluilla ei myöskään ole tiedossa yhtiön palveluksessa olevia henkilöitä. Näin ollen tarkastuslausunto on annettu tiedoksi Peakel Oy:lle osakeyhtiölain 24 luvun 5 § 2 momentin mukaisesti toimittamalla se saantitodistuksella Helsingin poliisilaitokselle 16.12.2022. Lisäksi Peakel Oy:n tarkastuslausunto on lähetetty sähköpostitse 2.6.2023 henkilölle, joka jatkolupahakemuksen 54-1527-21-BJ käsittelyn yhteydessä kertoi edustavansa Peakel Oy:tä, mutta joka ei ole esittänyt selvitystä edustamisoikeudestaan.
Vastineet
Asunto Oy Helsingin Auringonsilta ja Satamasaarentien korttelipysäköinti Oy ovat toimittaneet rakennusvalvontapalveluille yhteisen vastineen tarkastuslausuntoon 11.1.2023. Vastineessa kerrotaan tontin hallinnanjakosopimuksen sisällöstä ja viitataan maankäyttö- ja rakennuslain sekä uhkasakkolain säännöksiin. Vastineen mukaan lämpövoimalarakennus on yksinomaan Peakel Oy:n omistuksessa ja hallinnassa ja todetaan, että vastuu rakennuksen kunnossapidosta on rakennuksen omistajalla. Vastine kokonaisuudessaan on tämän päätöksen liitteenä.
Helsingin Lohikäärmeenpuisto Oy ja Peakel Oy eivät ole antaneet tarkastuslausuntoon vastinetta.
Sovellettavat oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Kaavassa suojelluksi määrätyn tai rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla suojellun rakennuksen käytössä ja kunnossapitämisessä on lisäksi otettava huomioon rakennussuojelun tarkoitus. Jos rakennuksen kunnossapitovelvollisuus laiminlyödään, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen korjattavaksi tai sen ympäristön siistittäväksi.
Maankäyttö- ja rakennuslain 170 §:n mukaan jollei aloitettua rakennustyötä tai muuta toimenpidettä ole saatu valmiiksi ennen luvan tai viranomaishyväksynnän raukeamista, kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tulee velvoittaa asianomainen määräajassa saattamaan työ loppuun taikka ryhtymään muihin toimenpiteisiin, jotka terveellisyyden, turvallisuuden taikka ympäristölle aiheutuvan haitan tai häiriön vuoksi ovat tarpeen. Jos rakennus on osaksi tai kokonaan tuhoutunut, rakennustyö on jätetty kesken tai rakennuksen käyttämisestä on luovuttu, rakennuspaikka ympäristöineen on saatettava sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta tai rumenna ympäristöä. Rakennus on myös riittävästi suojattava säältä ja mahdolliselta vahingonteolta.
Maankäyttö- ja rakennuslain 182 §:n nojalla tilanteessa, jossa joku ryhtyy toimiin mainitun lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti taikka lyö laimin niihin perustuvan velvollisuutensa, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi päätöksellään velvoittaa niskoittelijan määräajassa oikaisemaan sen, mitä on tehty tai lyöty laimin. Viranomaisen antamaa kieltoa tai määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella. Uhkasakkoa ja teettämisuhkaa koskevassa asiassa sovelletaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa säädetään.
Uhkasakkolain 7 §:n mukaan uhkasakko voidaan kohdistaa vain sellaiseen asianosaiseen, jolla on oikeudellinen ja tosiasiallinen mahdollisuus noudattaa päävelvoitetta.
Ympäristö- ja lupajaoston päätöksen perustelut
Rakennustyömaa on aidattu, mutta aitaaminen on osoittautunut riittämättömäksi toimenpiteeksi estämään ulkopuolisten henkilöiden pääsy rakennukseen. Rakennus ei ole nykyisessä kunnossaan turvallinen, joten on perusteltua velvoittaa rakennus suojattavaksi levyttämällä sen alaosan aukot umpeen. Levyttäminen on toteutettava yhtenäisesti ympäristöön sopivalla tavalla. Koska rakennus nykykunnossaan rumentaa ympäristöään ja aiheuttaa ympäristöhaittaa, umpeen levyttäminen on myös ympäristön kannalta nykyistä parempi vaihtoehto.
Lämpökeskuksen piipun betonivaippa on vuosikymmenien kuluessa likaantunut niin huomattavasti, että nykykunnossaan se rumentaa ympäristöä. Näin ollen perusteltua velvoittaa se pintakäsiteltäväksi.
Kiinteistön 091-54-84-4 hallinnanjakosopimuksessa on sovittu tontin hallinnanjaosta sekä osapuolten hallintaan ja omistukseen tulevista rakennuksista. Sopimuksen tarkoituksena on määrittää tontille rakennettavien rakennusten sopijapuolten yksinomaiseen omistukseen ja hallintaan tulevat osat. Sopimuksen mukaan Peakel Oy:n omistukseen ja hallintaan tuleva rakennus (sr-2a -merkinnällä asemakaavassa merkitty olemassa oleva rakennus, jota ei saa purkaa) sijoittuu sopimuksen liitteessä 1 osoitetulle alueelle D. Liitepiirustuksen mukaan alueella D sijaitsee rakennus, johon nyt asetettava velvoite kohdistuu. Kolmen muun sopimusosapuolen omistukseen ja hallintaan tulevat rakennukset sijoittuvat tontin muille osille.
Hallinnanjakosopimuksen perusteella oikeudellinen ja tosiasiallinen mahdollisuus rakennuksen kunnostamiseen on yksinomaan Peakel Oy:llä. Näin ollen velvoite rakennuksen suojaamiseksi ja velvoitetta tehostava uhkasakko on asetettava yksin Peakel Oy:lle.
Muut sovelletut oikeusohjeet
Uhkasakkolaki 6 §, 8 §, 9 §, 18 §, 19 §, 25 §
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Päätös tullut nähtäväksi 05.07.2023
VALITUSOSOITUS
Pöytäkirjan 116 §.
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 29.5.2023 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite).
Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 116 §.
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Ulpu Juvalainen, rakennuslakimies, puhelin: 09 310 26467