Vahingokorvaus, moottoripyörävaurio, 18.6.2023, Pengerkatu 9
Yksikönjohtajan päätös vahingonkorvausasiassa, moottoripyörävaurio Pengerkadulla 18.6.2023
Päätös
Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen alla mainituin perusteluin.
Päätöksen perustelut
Kuvaus vahingosta ja vaatimus
Hakija on esittänyt kaupungille vahingonkorvausvaatimuksen, jonka mukaan hänen moottoripyöränsä oli pysäköitynä 18.6.2023 Pengerkatu 9 kohdalle ajotien reunalla olevaan pysäköintipaikkaan, pyörätelineiden viereen (liite 1). Kun hän palasi paikalle takaisin muutaman tunnin kuluttua 18.6.2023 kello 19, niin pyörän seisontatuki oli painautunut asfaltista kokonaan läpi yli 10 cm, jolloin moottoripyörä oli kaatunut kyljelleen.
Tämä aiheutti vaurioita moottoripyörän jalkatappiin ja kytkinkahvaan (liitteet 2 - 4). Tapahtuman jälkeen hän siirsi pyöränsä muutaman kymmenen senttiä, jolloin seisontatuki alkoi hitaasti painautua asfalttiin. Hakija teki asiasta vikailmoituksen kaupungille. Hakija on ilmoittanut tapahtumalle silminnäkijän.
Hakija on yksilöinyt korvausvaateensa ja vaatii hakemuksessa korvausta kokonaisuudessaan korjauskustannusten osalta 115,30 euroa. Kustannus sisältää uuden kytkinvivun ja jalkatapin toimituskuluineen, joista on toimitettu tarvittavat kuitit ja selvitykset. Hän ei ole saanut tai hakemassa samasta vahingosta vahingonkorvausta muulta taholta.
Asiassa saadut tiedot ja selvitykset
Staran työnjohto on antanut asiasta selvityksen 20.7.2023 (liite 5), jonka mukaan paikalla on ollut Kaupunkiympäristön toimialan (Kymp) Staralta tilaama ja Staran aliurakoitsijan (Asfalttikallio Oy) tekemä asfaltointityömaa välillä Viides Linja – Sakarinkatu. Kyseinen työ valmistui 25.10.2022. Tietoteknisissä järjestelmissä työmaa ei ole tuntemattomasta syystä näkynyt haettaessa sitä hakutoiminnolla. Asfaltti on tehty paikalle tavanomaisten periaatteiden mukaisesti, mukaan lukien pohjatyöt ja asfaltin laadunvalvonta on määritelty tarkasti normeissa, joita myös Helsingin kaupunki noudattaa.
RoadAI-järjestelmässä, eikä hakijan kuvissa näy asfaltissa mitään poikkeuksellista. Kallion alueen kadut ovat pääsääntöisesti vanhoja muutamaa saneerattua lukuun ottamatta, ja niiden täytöissä sekä muissa rakenteissa on käytetty nykyisestä rakennustavasta poikkeavia ratkaisuja, mikä toisinaan aiheuttaa tyhjän tilan muodostumista.
Hakijan moottoripyörän (Honda Hornet) paino on 170 – 200 kg luokassa, riippuen mm. polttoaineen määrästä. Tällainen paino kahden pyörän ja pienen tukijalan (hakijan kuvassa) varassa aiheuttaa tukijalan kohtaan korkean pintapaineen, joka on rikkonut asfaltin. Tällaista tapahtumaa on mahdoton ennakoida millään tarkastus- ja valvontatoiminnalla. Asfaltin valmistus ja levitys puolestaan on tarkoin normeissa määrättyä, sekä sen valmistusta ja levitystä valvotaan normien mukaan. Paikalla ei ole mitään sellaista vikaa tai korjattavaa, että se kuuluisi kunnossapidolle.
Yhteenveto ja johtopäätökset
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Yleisen vahingonkorvausoikeudellisen periaatteen mukaan, vahinkoa kärsineen on hänelle aiheutuneen vahingon lisäksi osoitettava vahingon aiheuttajaksi epäillyn toiminnan ja mainitun vahingon välinen syy-yhteys.
Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.
Edellä esitetyin perustein Stara katsoo, että kyseinen vahinko ei ole aiheutunut Staran tai sen aliurakoitsijan toiminnasta. Näin ollen Stara tai sen käyttämä aliurakoitsija Asfalttikallio Oy eivät ole korvausvelvollisia kyseisessä vahinkoasiassa.
Päätös tullut nähtäväksi 13.05.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943
Maarit Viinanen, projektisuunnittelija, puhelin: 09 310 29129