Asemakaavan muutos nro 12913, Taka-Töölö, Töölönkatu 41-45, Töölön ala-asteen koulu
Kaupunkiympäristölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle, Töölön ala-aste, tarkistettu asemakaavan muutosehdotus (nro 12913)
Esitysehdotus
Kaupunkiympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle
- 14.1.2025 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen nro 12913 (liite 3) hyväksymistä. Asemakaavan muutos koskee 14. kaupunginosan (Taka-Töölö) korttelin 486 tonttia 1.
Lisäksi lautakunta päättää
- ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.
- antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet esitettyihin huomautuksiin. Päätösasiakirjat ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla:
- ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.
Esittelijän perustelut
Kaavaratkaisun keskeinen sisältö
Kaavaratkaisun tarkoituksena on mahdollistaa koulutilojen laajentaminen uudella 1-kerroksisella lisärakennuksella tontin luoteiskulmassa. Kaavaratkaisussa on erityisesti pyritty ratkaisemaan koulun laajentumisesta aiheutuva tilantarve siten, että koululle jäisi tarkoituksen mukainen piha. Rakennusten yhteenlaskettu asemakaavan mukainen kerrosala on 4300 k-m². Uutta julkisen tilan kerrosalaa tulee 360 k-m².
Asemakaavan tavoite on mahdollistaa koulun laajennus erilliseen uudisrakennukseen piha-alueelle nykyisten piharakennusten tilalle. Samalla suojellaan asemakaavalla nykyinen päärakennus. Tavoitteena on lisätä kasvillisuutta pihalla sekä säilyttää kadun vehreys pitkissä katunäkymissä. Uudisrakennuksen suunnittelussa tavoitellaan kaupunkikuvallisesti laadukasta ratkaisua, joka ei aiheuta väliaikaista tai suljetun katutilan vaikutelmaa.
Pihan muutostöiden tavoitteena on parantaa pihan käytettävyyttä sekä sovittaa käyttäjien toiminnalliset tarpeet ja kaupunkikuvalliset tavoitteet yhteen.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan (KASKO) laatimassa tarveselvityksessä on todettu alueen lapsimäärän ja täten myös koulupaikkojen tarpeen kasvu. Jotta tarpeeseen voidaan vastata, koulu tarvitsee lisää opetustiloja. Kaavoitusprosessin aikana on tunnistettu tontilla sijaitsevien puiden merkitys osana vehreää katunäkymää Töölönkadulla. Puiden kasvutilan mahdollistaminen sekä omalla että naapuritonteilla on määrittänyt paljolti rakennuksen sijoitusmahdollisuudet. Naapuritonttien kanssa on käyty vuoropuhelua kouluhankkeen ratkaisuista.
Kaavaratkaisulla mahdollistetaan oppilaspaikkojen lisääminen 20 paikalla, jolloin Töölön alakoulussa olisi 450 oppilaspaikkaa. Julkisten lähipalveluiden saatavuus paranee.
Nykyiset piharakennukset puretaan. Osa olemassa olevasta puustosta voidaan joutua uusimaan.
Päätökset kaavaratkaisun pohjana
Kaavaratkaisu edistää kaupunkistrategian tavoitetta, siinä että kaikki koulut ovat hyviä kouluja ja sujuva polku varhaiskasvatuksesta perusopetukseen ja toiselle asteelle toimii. Tavoitteen onnistumisen edellytyksenä on toimivat ja terveelliset tilat, jonka kaavaratkaisu mahdollistaa.
Lisäksi kaupunkistrategian tavoitteet kehittää kaupunkirakennetta kestävästi, ensisijaisesti uudistamalla ja täydentämällä olemassa olevaa rakennettua ympäristöä huomioiden alueiden erityispiirteet toteutuu tässä kaavaratkaisussa.
Nyt laadittu kaavaratkaisu on Helsingin yleiskaavan (2016) mukainen.
Alueen lähtökohdat ja nykytilanne
Tontilla sijaitsee nykyisin vuonna 1906 Theodor Höijerin suunnittelema Töölön ala-asteen (ent. kansakoulun) koulurakennus. Koulu on osa Taka-Töölön kerrostaloaluetta, joka luetaan valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Koulun tontti kuuluu myös maakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi ympäristöksi luokiteltuun Helsingin empirekeskusta ja kivikaupunki -kokonaisuuteen. Koulurakennusta on laajennettu 1950-luvulla kaupunginarkkitehti Lasse Björkin toimesta. Rakennuksen kattomuoto on muutettu ja rakennusta korotettu sekä juhlasali korvattu alkuperäistä suuremmalla.
Nykyiset kaksi piharakennusta, yksi asuinrakennus ja WC-rakennus, on rakennettu niin ikään 1950-luvulla. Tontilla ei ole autojen pysäköintipaikkoja. Rakennuksen huoltoliikenne tapahtuu Sibeliuksenkadulta.
Alueella voimassa olevat asemakaavat/
Alueella on voimassa asemakaava 8044 (21.08.1980).
Voimassa olevassa asemakaavassa (1980) alue on merkitty opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi (YO).
Päärakennuksen rakennusoikeudeksi on merkitty 3780 ja piharakennukselle 160 kerrosneliötä. Tontin koillis- ja lounaisreunat on osoitettu istutettavaksi alueeksi jossa tulee olla puita ja pensaita. Rakennuksia koskee julkisivupinnan ja vesikaton leikkauskohtien enimmäiskorkeudet. Lisäksi kaavaa on ns. kaksitasokaava joka mahdollistaa uudisrakentamiseen verrattavia toimenpiteitä kaavassa annettujen ehtojen mukaisesti.
Helsingin kaupunki omistaa tontin. Kaavoitus on tullut vireille kaupungin aloitteesta. Asemakaavoitus on aloitettu tilat-palvelun ja KASKO-toimialan pyynnöstä.
Kaavaratkaisun kustannukset
Kaavaratkaisun toteuttamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia. Koulun uudisrakennuksen ja laajennuksen rakennuskustannukset täsmentyvät hankesuunnittelun yhteydessä. Alustavien arvioiden mukaan päärakennuksen hankkeen ja uudisrakennuksen kustannusarviot ovat yhteensä n. 21,2 miljoonaa euroa. Lisäksi nykyisten rakennusten purkukustannuksiksi on arvioitu n. 0,1 milj. euroa.
Vuorovaikutus kaavan valmisteluaikana
Liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa on esitetty yhteenvedot kaavaehdotuksesta saaduista muistutuksista, viranomais- ja asiantuntijatahojen lausunnoista, kaavan valmisteluaikana saaduista kannanotoista, osallisten mielipiteistä sekä vastineet niissä esitettyihin huomautuksiin.
Viranomais- ja asiantuntijayhteistyö
Valmistelu on tehty yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan eri tahojen kanssa. Valmistelun aikana on tehty yhteistyötä lisäksi seuraavien viranomais- ja asiantuntijatahojen kanssa:
- kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
- sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala/Pelastuslaitos
- kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala/Kaupunginmuseo
Kaupunginmuseo esittää koulunpäärakennusta suojeltavaksi ja merkittäväksi suojelumerkinnällä. Muissa viranomaisten kannanotoissa ei ole huomautettavaa. Vastineet kannanottoihin on esitetty vuorovaikutusraportissa.
Mielipiteet
OAS-aineistosta saapui kirjallisia mielipiteitä 4 kpl.
Osallisten mielipiteet osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat uudisrakennuksen korkeuteen, julkisivuihin, rakennuksen muotoon, pihan kokoon ja vehreyteen.
Mielipiteissä esitetyt asiat on huomioitu kaavan tavoitteet huomioiden. Uudisrakennuksen korkeus on määrätty yksikerroksiseksi, arkkitehtuuri tulee sovittaa arvokkaaseen kaupunkikuvaan, tontin vehreyttä edistää viherkerrointyökalun käyttö, Töölönkadun katuvehreyden säilyminen varmistetaan määräämällä tontin reunaan istutettava ja tarvittaessa uudistettava puurivi. Vastineet mielipiteisiin on esitetty vuorovaikutusraportissa.
Kaavaehdotuksen julkinen nähtävilläolo (MRL 65 §)
Kaavaehdotus oli julkisesti nähtävillä (MRL 65 §) 19.8.2024–17.9.2024.
Kaavaehdotuksen nähtäville asettamisesta on ilmoitettu maankäyttö- ja rakennusasetuksessa säädetyllä tavalla.
Kaavaehdotusta koskevia muistutuksia saapui 1 kpl.
Muistutuksessa huomautukset liittyivät lintujen elinoloihin ja turvallisuuteen sekä kritiikkiin vastineen sisällöstä, kaupungin organisaaton eri palveluiden toimivallan ja tehtävien epäselvästä jakautumisesta.
Lausuntoja saatiin seuraavilta viranomais- ja asiantuntijatahoilta:
- kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala/Kaupunginmuseo
Lausunnossa esitetty huomio kohdistui rakennuksen suojelumerkintään ja sen huojentamiseen erityisen arvokkaasta rakennuksesta (sr-1) arvokkaaksi suojeltavaksi rakennukseksi (sr-2). Vastineet lausuntoihin on esitetty vuorovaikutusraportissa.
Toimenpiteet julkisen nähtävilläolon jälkeen
Huomautuksissa esitetyt asiat on otettu huomioon, kaavan tavoitteet huomioon ottaen, tarkoituksenmukaisilta osin. Kaavakartan merkintöihin tai määräyksiin ja muuhun aineistoon tehtiin julkisen nähtävilläolon jälkeen muutoksia, jotka on esitetty yksityiskohtaisesti kaavaselostuksen viimeisessä luvussa. Ne on myös koottu Tehdyt muutokset -liitteeseen. Tehdyt muutokset ovat luonteeltaan vähäisiä, joten kaavaehdotusta ei ole ollut tarpeen asettaa uudelleen nähtäville.
Julkisen nähtävilläolon jälkeen tehdyistä muutoksista on neuvoteltu rakennuksen omistajan (tilat-palvelu) kanssa. Rakennuksen omistaja on lisäksi käynyt omia keskusteluita naapuritonttien kanssa .
Tarkemmat perustelut
Tarkemmat kaavaratkaisun perustelut ilmenevät liitteenä olevasta asemakaavaselostuksesta.
Toimivalta
Kaavaratkaisun hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo 18.9.2024
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 11.12.2023
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Thuy Pham-Linko, suunnittelija, asemakaavoitus, puhelin: 09 310 37218
Sinikka Lahti, tiimipäällikkö, asemakaavoitus, puhelin: 09 310 37478
Teemu Metsälä, projektijohtaja, tilapalvelut, puhelin: 09 310 24396