Sääntöohjaus, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan vammaistyön organisaatiouudistus ja nimen muuttaminen 1.1.2024 alkaen
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan vammaistyön nimen muuttaminen vammaispalveluiksi 1.1.2024 alkaen
Päätös
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti, että sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelukokonaisuuden vammaistyö-palvelun nimi on vammaispalvelut 1.1.2024 alkaen.
Käsittely
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta ei katsonut tarpeelliseksi kuulla asiassa kutsuttua asiantuntijaa, eikä tämä siitä syystä osallistunut kokoukseen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Projektipäällikkö ********** on kutsuttuna asiantuntijana.
Vammaistyön kokonaisuutta kehitetään. Sote-uudistuksessa purettiin erityishuoltopiirit ja palvelut siirrettiin hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin järjestettäviksi 1.1.2023 alkaen. Lisäksi vammaispalveluihin vaikuttavat hallitusohjelmassa suunnitellut muutokset vammaispalvelulaissa, kehitysvammalaissa sekä sosiaalihuoltolaissa. Tällä hetkellä vammaistyön sosiaalityö, asumispalvelut, työ- ja päivätoiminta, ostopalvelut sekä kehitysvammapoliklinikka ja niiden alayksiköt ovat epätasapainossa asiakas- ja työntekijämäärien sekä budjettien osalta. Yksiköt toimivat keskittyen ensisijaisesti omaan toimintaansa, mikä aiheuttaa asiakkaan siirtelyä palvelusta toiseen.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan uutta palvelustrategiaa toteutetaan vuosina 2023–2025. Vammaistyössä on tehty tuotantotapa-analyysi, joka valmistui kesäkuussa 2023. Tuotantotapa-analyysissä on tunnistettu tarpeita kehittää nykyisen palveluverkoston toimivuutta, vammaistyön organisaatiorakennetta sekä johtamisjärjestelyiden kestävyyttä suhteessa muuttuvaan toimintaympäristöön. Vuoden 2023 aikana tehdään muutoksia, joiden tavoitteena on, että vammaispalvelujen kokonaisuus on jatkossa yhtenäinen, strategisesti johdettu ja palvelee helsinkiläisiä vammaisia asiakkaita mahdollisimman hyvin.
Vammaispalvelujen kehittäminen jatkuu Helsingin kaupunki – Suomen kestävän kasvun -ohjelman toimenpiteinä vuoteen 2025. Toimenpiteet keskittyvät palveluverkostossa tunnistettuihin kehittämiskohteisiin.
Vammaispalvelut on vammaistyötä parempi ja laajempi termi kuvaamaan sitä monipuolista palveluvalikoimaa, jonka avulla tuetaan vammaisten ihmisten hyvinvointia ja itsenäistä elämää. Vammaispalvelut sisältävät monenlaisia tukipalveluita ja -toimintoja, jotka tukevat vammaisten ihmisten elämää eri elämänalueilla.
Vammaispalvelut kattavat useita yksiköitä: sosiaalityön, asumisyksiköt, työ- ja päivätoiminnan yksiköt, kehitysvammapoliklinikan ja ostopalveluyksikön. Nämä eri yksiköt yhdessä tarjoavat kokonaisvaltaisen palvelukokonaisuuden vammaisille henkilöille.
Vammaispalvelujen organisoituminen 1.1.2024
Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan toimialajohtaja hyväksyy toimialan toimintasäännön. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja päättää palvelujen alaisista yksiköistä ja niiden esihenkilöistä sekä palvelun ja yksiköiden tehtävistä hyväksyessään myöhemmin 1.1.2024 voimaan tulevan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimintasäännön. Toimintasääntöön tehdään tarvittavia muutoksia, kun alayksiköitä on järjestetty uudelleen palvelujen selkeyttämiseksi.
Sosiaalityön yksikköön rekrytoidaan toinen päällikkö syksyn 2023 aikana ja, yksikkö jaetaan kahdeksi kokonaisuudeksi.
Vammaispalvelut 1 kattaa ympärivuorokautisen asumisen. Tämä tarkoittaa, että tarjotaan tukea ja palveluita henkilöille, jotka tarvitsevat jatkuvaa ympärivuorokautista asumisen apua ja hoivaa.
Vammaispalvelut 2 sisältää työ- ja päivätoiminnan, työllistymistä tukevat palvelut, yhteisöllisen asumisen ja asumisen sosiaaliohjauksen. Tämä yksikkö tarjoaa mahdollisuuksia osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, saada tukea työllistymiseen sekä asua yhteisöllisessä ympäristössä. Lisäksi asumisen sosiaaliohjaus auttaa asumiseen liittyvissä kysymyksissä.
Uutena kokonaisuutena perustetaan vammaispalvelut 3, jonka toiminta käynnistyy 1.1.2024. Tämä yksikkö sisältää vaativia vammaispalveluja, jotka kattavat laitoshoidon, ympärivuorokautisen asumisen ja vaativan työ- ja päivätoiminnan. Lisäksi siihen kuuluvat kehitysvammapoliklinikka ja uusi moniammatillisen tuen yksikkö. Näiden palvelujen avulla pyritään tarjoamaan erityistä tukea ja hoitoa henkilöille, joilla on vaikeampia vammaisuuden haasteita.
Lisäksi tehdään muutoksia nimikkeisiin, jotta ne vastaavat paremmin uutta termistöä ja kuvaavat työtä ja tehtäviä selkeämmin. Tavoitteena on luoda yhtenäinen ja ymmärrettävä terminologia, joka tukee palvelujen järjestämistä ja ymmärtämistä.
Toimivalta
Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta päättää toimialan palvelukokonaisuutta seuraavan tason organisaatiosta.
Päätös tullut nähtäväksi 05.09.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Katja Raita, vammaistyön johtaja, puhelin: 09 310 43149