Opetussuunnitelman muutos, Helsingin kaupungin suomenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelman lukuun 5.4.5

HEL 2023-010918
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 33 §

Ändring i kapitel 5.4.5 Undervisning i särskilda situationer i Helsingfors stads läroplan för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen 2016

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto

Beslut

Fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion beslutade att godkänna en ändring i och ett tillägg till (enligt bilaga 1) kapitel 5.4.5 Undervisning i särskilda situationer för lokal precisering i Helsingfors stads läroplan för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen 2016. Ändringen träder i kraft 10.10.2023.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Sulje

I kapitel 5.4.5 i grunderna för läroplanen beskrivs hur undervisningen ordnas i särskilda situationer. Med särskilda situationer i undervisningen avses grundläggande utbildning som ges med anledning av en elevs allvarliga sjukdom eller svåra livssituation på sjukhus, skolhem, upptagningshem, förläggningar eller i fängelser eller andra straffanstalter.

Enligt grunderna för läroplanen ska man i den lokala läroplanen anteckna möjligheten att få undervisning i särskilda situationer. Särskilt när det gäller undervisning på sjukhus beskriver man i den lokala läroplanen hur samarbetet och stödet för eleven utformas när en elev övergår från undervisning i sin egen skola till sjukhusundervisning och när hen återvänder till sin egen skola. Samarbetet och frågor gällande stöd ska också beskrivas i andra särskilda undervisningssituationer.

Kapitel 5.4.5 Undervisning i särskilda situationer: I Helsingfors stads läroplan för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen krävs lokala preciseringar av de samarbetsformer som nämns i grunderna för läroplanen och som tillämpas i samband med att en elev övergår till en annan form av undervisning. I kapitel 5.4.5 i Helsingfors läroplan för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen nämns angelägenheter som redan finns inskrivna i de nationella grunderna för läroplanen och i lagen om grundläggande utbildning. I läroplanerna finns texterna från de nationella grunderna alltid före de kommunvisa preciseringarna. I texten i grunderna för läroplanen hänvisas dessutom till lagen om grundläggande utbildning. För att undvika onödig upprepning är det därför skäl att i den lokala läroplanen stryka de punkter som redan nämns i de nationella grunderna.

Kapitel 5.4.5 i läroplanen för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen, Undervisning i särskilda situationer, utarbetande av en lokal precisering, delaktiggörande och bedömning av barnkonsekvenserna

I fråga om preciseringen av Helsingfors stads läroplan för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen har man följt föreskrifterna i grunderna för läroplanen när det gäller att beskriva lokalt beslutade sakinnehåll. De lokala preciseringar som rör undervisning i särskilda situationer och som ska göras i läroplanen för den grundläggande utbildningen har utarbetats i samarbete med personal och sakkunniga inom staden.

Att skolgången löper är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för en elevs välbefinnande i en utmanande livssituation. Mångprofessionellt och sektorsövergripande samarbete är nödvändigt när elevens undervisning ska ordnas i särskilda situationer. Tryggandet av elevens välbefinnande och skolgång förutsätter fungerande samarbetsstrukturer och verksamhetssätt samt ett smidigt informationsutbyte mellan olika aktörer. Det ligger i elevernas intresse att man i den lokala preciseringen av läroplanen för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen beskriver praxis för samarbetet med olika aktörer i särskilda situationer.

Befogenhet

Enligt förvaltningsstadgan för Helsingfors stad (24.5.2023 § 119) beslutar fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion för sin egen språkgrupps del om godkännande av läroplanen för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 17.10.2023

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Sulje

Esittelijä

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Lisätietojen antaja

Niclas Rönnholm, chef för den grundläggande utbildningen, telefon: 09 310 86219

niclas.ronnholm@hel.fi