Virkasuhteen täyttäminen, Stadin ammatti- ja aikuisopisto, apulaisrehtori, työavain KASKO-03-174-23

HEL 2023-011801
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 134

Stadin ammatti- ja aikuisopistoon sijoitetun apulaisrehtorin viran täyttäminen, työavain KASKO-03-174-23

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Päätös

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti ottaa Stadin ammatti- ja aikuisopiston apulaisrehtorin vakinaiseen virkaan (nro 422541) kasvatustieteen maisteri **********

Virantoimitus alkaa 1.11.2023.

Virkaan valitulle ei aseteta koeaikaa.

Rikosrekisteriotetta ja selvitystä terveydentilasta ei tarvitse esittää.

Päätöksen perustelut

Stadin ammatti- ja aikuisopiston apulaisrehtorin virka tulee avoimeksi 1.11.2023. Apulaisrehtorin virka julistettiin haettavaksi kaupungin verkkosivuilla www.helsinkirekry.fi ja muissa kaupungin rekrytointikanavissa 1.8.2022 - 15.8.2023 työavaimella KASKO-03-174-23.

Stadin ammatti- ja aikuisopistossa järjestetään ammatillista peruskoulutusta, ammatillista täydennyskoulutusta, oppisopimuskoulutusta ja nivelvaiheen koulutusta. Stadin ammatti- ja aikuisopistossa opiskelee noin 22 000 nuorta ja aikuista yli 50 eri ammattiin. Toimintaa on 14 eri toimipaikassa.

Apulaisrehtorin kelpoisuus määräytyy opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 1998/986 mukaan. Kelpoisuus tulee saavuttaa ennen hakuajan päättymistä. Lisäksi hakuilmoituksessa edellytettiin johtamiskokemusta, näyttöä tuloksellisesta liiketoimintaosaamisesta ja asiantuntijatiimien johtamisesta, vahvaa strategista ja pedagogista osaamista sekä ammatillisen koulutuksen, rahoituksen ja viranomaismääräysten tuntemusta.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 2 §:n mukaan apulaisrehtoriksi on kelpoinen henkilö, jolla on ylempi korkeakoulututkinto, asianomaisen koulutusmuodon opettajan kelpoisuus, riittävä työkokemus opettajan tehtävissä sekä opetushallituksen hyväksymien perusteiden mukainen opetushallinnon tutkinto, vähintään 25 opintopisteen tai vähintään 15 opintoviikon laajuiset yliopiston järjestämät opetushallinnon opinnot tai muulla tavalla hankittu riittävä opetushallinnon tuntemus.

Apulaisrehtori vastaa erikseen määriteltyjen ammattiopistotasoisten toimintojen johtamisesta, koordinoinnista ja kehittämisestä sekä niihin liittyvästä valmistelutyöstä. Apulaisrehtori vastaa osaltaan myös kaupungin ja oppilaitoksen strategisten tavoitteiden toteuttamisesta sekä toiminnan laadun ja pedagogisten linjausten toteutumisesta, edustaa oppilaitosta sidosryhmien ja kumppaneiden kanssa tehtävässä yhteistyössä sekä osallistuu oppilaitoksen strategiatyöhön rehtoritiimin jäsenenä. Tehtäviin kuuluu myös oppilaitoksen toiminnan tuloksellisuus ja talous sekä kehittämishankkeiden suunnittelu, valmistelu ja toteutumisen seuranta.

Virkaan jätti 15.8.2023 päättyneen hakuajan kuluessa hakemuksensa 10 hakijaa, joista kahdeksan täytti asetuksen mukaisen kelpoisuusehdon. Hakemusten perusteella videohaastatteluun kutsuttiin viisi hakijaa. Videohaastattelutyökalulla pyydettiin hakijaa kertomaan itselleen pedagogisessa johtamisessa tärkeiksi kokemistaan asioista. Hakijalta kysyttiin myös, mikä Helsingin kaupungin johtamisen kulmakivistä puhuttelee ja miksi ja miten kyseinen kulmakivi näkyy hakijan johtamistyössä.

Videohaastattelujen arviointiin osallistuivat vs. ammatillisen koulutuksen päällikkö ja johtava rehtori ********** sekä HR-asiantuntija ********** Vastaukset arvioitiin rehtorin tehtävän vaatimuksiin nähden.

Videohaastattelun perusteella ryhmähaastatteluun kutsuttiin 3 hakijaa. Haastattelu järjestettiin maanantaina 28.8.2023 etäyhteyksin Teamsilla. Haastatteluihin osallistuivat lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja ********** vs. ammatillisen koulutuksen päällikkö ja johtava rehtori ********** ja HR-asiantuntija ********** Ryhmähaastattelussa hakijat kertoivat, millaista osaamista he toisivat mukanaan rehtorin tehtävään sekä osallistuivat ryhmätehtävään, jossa heidän tuli yhdessä keskustellen nostaa kolme toimenpidettä, joilla ammatillinen koulutus voi edistää osaltaan työllisyydenhoitoa. Lisäksi hakijat arvioivat omaa ja muiden suoriutumista tehtävässä. Ryhmähaastattelussa kiinnitettiin huomiota tiimityöskentelytaitoihin, ongelmanratkaisukykyyn sekä perusteltuun ymmärrykseen ammatillisen koulutuksen mahdollisuuksista työllisyydenhoidon edistämisessä.

Ryhmähaastattelun perusteella kutsuttiin kolme hakijaa henkilöarviointiin: ********** ********** ja ********** Henkilöarvioinnin suoritti Psycon Oy. Henkilöarviointiin kutsutut kutsuttiin myös henkilökohtaisiin haastatteluihin, jotka pidettiin 6.9.2023 Stadin ammatti- ja aikuisopiston tiloissa. Haastatteluun osallistuivat lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja ********** kampusrehtori ********** sekä HR-asiantuntija **********

********** on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri (2008). Lisäksi hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot (1998) ja opetushallinnon tutkinnon (2004). Hakija on toiminut Stadin ammatti- ja aikuisopistossa johtavan rehtorin vt. apulaisrehtorina kaksi vuotta ja koulutuspäällikkönä kahdeksan vuotta. Hän on työskennellyt myös Helsingin palvelualojen oppilaitoksessa ja Stadin ammattiopistossa aikuiskoulutusjohtajana neljä vuotta ja yhdeksän kuukautta. Lisäksi hakija on työskennellyt AEL:n projektipäällikkönä (2004–2007), Helsingin palvelualojen oppilaitoksessa lehtorina (2000–2004) sekä Savonlinnan ammatti-instituutissa päätoimisena tuntiopettajana (1998–1999). Hakija on suorittanut johtamisen erikoisammattitutkinnon (2008), Oppilaitosturvallisuuden kehittäminen -koulutuksen (2010) sekä Esimiehestä valmentavaksi esimieheksi –koulutuksen (2020).

********** on koulutukseltaan teologian maisteri (1991). Lisäksi hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot (1991), erityisopettajan opinnot (2005) ja opetushallinnon tutkinnon (1996). Hakija on toiminut Reisjärven kristillisessä kansanopistossa rehtorina 22 vuotta ja sen jälkeen kansanedustajana neljä vuotta. Hakija on toiminut myös uskonnon ja psykologian lehtorina peruskoulussa ja lukiossa sekä kasvatusaineiden opettajana kansanopistossa yhteensä kolmen vuoden ajan. Hakija on suorittanut johtamisen erikoisammattitutkinnon (2014) sekä näyttötutkintomestarikoulutuksen (2009).

********** on koulutukseltaan terveystieteiden maisteri (2013). Lisäksi hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot (2013), erityisopettajan opinnot (2019) sekä opetushallinnon tutkinnon (2022). Hakija on toiminut Sasky-koulutuskunta-yhtymän koulutuspäällikkönä kolme vuotta ja viisi kuukautta sekä vs. rehtorina kolme kuukautta. Lisäksi hakija on toiminut Tampereen seudun ammattiopistossa opettajana kymmenen vuotta, josta myös tiimivastaavana kuusi vuotta ja kahdeksan kuukautta. Hakija on suorittanut koulutusjohtamisen koulutuskokonaisuuden Jyväskylän yliopistossa (2022) sekä lähiesimiestyön ammattitutkinnon (2017).

Apulaisrehtorin työssä korostuvat monialainen johtamisosaaminen sekä hyvät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot. Tehtävä edellyttää monipuolista kokemusta johtamistyöstä ja asiantuntijatiimien tuloksellisesta johtamisesta, vahvaa strategista ja pedagogista osaamista sekä ammatillisen koulutuksen, rahoituksen ja viranomaismääräysten tuntemusta.

Kaikilla kolmella hakijalla on virassa vaadittava muodollinen kelpoisuus sekä johtamiskokemusta ja pedagogista osaamista. Lisäksi heillä on hyvät tiimityöskentely- ja vuorovaikutustaidot sekä ammatillisen koulutuksen tuntemusta kuten myös ymmärrystä ammatillisen koulutuksen tarpeista Helsingissä ja valtakunnallisesti. Heillä kaikilla on myös muutosketteryyttä ja paineensietokykyä. Heillä on osaamista ja ymmärrystä ammatillisen koulutuksen rahoituksesta ja viranomaismääräyksistä.

Henkilöarvioinnin ja haastattelujen jälkeen suoritetun hakijoiden ansioiden kokonaisarvioinnin perusteella lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja katsoo, että ********** on parhaat edellytykset Stadin ammatti- ja aikuisopistoon sijoitetun apulaisrehtorin viran menestykselliseen hoitamiseen. Hänen valintaansa puoltaa syvä ammatillisen koulutuksen osaaminen sekä vahva liiketoiminta- ja talousjohtamisosaaminen. Hänellä on toimeenpanokykyä, verkostojohtamisosaamista ja rohkeutta toteuttaa strategiaa ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan linjauksia sekä viedä strategiaa päämäärätietoisesti ja linjakkaasti toiminnan tasolle. Henkilöarviointi tukee valintaa.

Toimialajohtajan delegointipäätöksen (30.6.2021, § 90) mukaan apulaisrehtorin ottamisesta toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen päättää palvelukokonaisuuden johtaja.

Pöytäkirjanote annetaan tiedoksi virkaan valitulle sekä muille hakijoille oikaisuvaatimusohjeineen. Päätöksen tiedoksianto tapahtuu sähköisessä rekrytointijärjestelmässä niiden osalta, jotka ovat antaneet suostumuksensa sähköiseen tiedoksiantoon ja muiden osalta kirjeitse.

Päätös tullut nähtäväksi 25.09.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Karoliina Mäkelä, HR-asiantuntija, puhelin: 09 310 32432

karoliina.makela@hel.fi

Päättäjä

Harri Korhonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja