Meluilmoitus, murkaustyöt, Kiviportintie 10, Lotus Demolition Oy
Päätös Lotus Demolition Oy:n meluilmoituksesta koskien purkutyötä ja betonipurkujätteen murskausta osoitteessa Kiviportintie 10, Vartiokylä
Päätös
Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön johtava ympäristötarkastaja päätti hyväksyä Lotus Demolition Oy:n ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen, joka koskee purkutyötä ja betonipurkujätteen murskausta 30.10.2023 - 29.1.2024 osoitteessa Kiviportintie 10, ilmoituksessa esitetyllä tavalla sekä seuraavin määräyksin:
- Häiritsevää melua aiheuttavien koneiden ja laitteiden käyttö sekä raskas ajoneuvoliikenne ovat kiellettyjä yöaikaan kello 22.00 - 7.00 ilman pakottavaa ja perusteltua syytä.
- Murskaus ja piikkaus ovat sallittuja vain arkisin maanantaista perjantaihin kello 7.00 - 18.00. Murskaus on kiellettyä pyhäpäivinä ja niihin rinnastettavina muina yleisinä juhlapäivinä.
- Murskaustyötä saa tehdä enintään 49 päivänä.
- Murskata saa vain osoitteesta Kiviportintie 10 peräisin olevaa betonipurkujätettä. Murskattavaa materiaalia ei saa tuoda muualta.
- Murskaustyön aloittamisesta, keskeyttämisestä ja lopettamisesta on ilmoitettava ympäristöpalveluille kirjallisesti viimeistään seuraavana työpäivänä. Ilmoitus tulee lähettää sähköpostiosoitteella helsinki.kirjaamo@hel.fi ja saatteeseen tulee merkitä asian diaarinumero HEL 2023-012253.
- Murskausta koskeva tiedote on jaettava alla olevaan karttaan (Kuva 1) merkityn tiedotusalueen kaikkiin rakennuksiin kahden viikon välein. Asuinrakennuksissa tiedote pitää jakaa jokaiseen asuinhuoneistoon.
Lisäksi tiedote on toimitettava erikseen Vartiokylän kirkon (Kiviportintie 5) johtajalle ja alueen asukasyhdistys Puotila-Seuralle.
Tiedotteesta on käytävä ilmi murskauksen kesto ja päivittäinen työaika sekä työn suorittajan ja tilaajan yhteystiedot.
Tiedote pitää jakaa hyvissä ajoin ennen murskauksen aloittamista ja uudelleen ajantasaisena kuukauden välein murskauksen päättymiseen asti. - Purkutyössä käytettävät koneet ja laitteet on varustettava kastelu- tai pölynkeräyslaitteistolla tai työkohteen ympärille on rakennettava tiivis suojarakennelma pölyn leviämisen estämiseksi.
- Murskaamo on varustettava kuljettimien ja seulojen päälle asetettavilla tiiviillä pölykatteilla sekä kastelujärjestelmällä, jossa veden sumutuspisteitä on vähintään murskaimen ylä- ja alapuolella ja jokaisen kuljettimen purkukohdassa.
Lisäksi murskaamo on sijoitettava tiiviin suojarakennelman sisään siten, että ainoastaan syöttösuppilo ja kuljettimen purkukohdat jäävät suojarakennelman ulkopuolelle.
Pölyntorjuntajärjestelmän on oltava käytössä kokonaisuudessaan aina kun murskaustyötä tehdään. Mikäli pölyntorjuntajärjestelmän jokin osa rikkoutuu tai sen käyttö ei esimerkiksi sääolosuhteiden takia ole mahdollista, on murskaus keskeytettävä välittömästi. - Betonipurkujäte- ja murskekasoja on kasteltava riittävästi pölyämisen estämiseksi. Kuivaa, pölyävää materiaalia ei saa siirrellä.
- Työmaan ajoväylien pölyäminen on estettävä esimerkiksi suolaliuoksella. Katualueille levinnyt maa-aines on pestävä pois pölyämisen estämiseksi. Pesu on suoritettava tarvittaessa päivittäin. Kuljetettaessa pölyäviä kuormia työmaan ulkopuolelle on kuormien oltava peitettyjä tai kasteltuja.
- Siirrettävä polttoainesäiliö on sijoitettava tiiviille alustalle, ellei säiliö ole rakenteeltaan valuma-altaallinen, kaksoispohjainen tai -vaippainen tai sijoitettu katettuun suoja-altaaseen. Säiliö on sijoitettava siten, että polttoaineet eivät pääse vahinkotilanteessa viemäriin tai maaperään. Tankkauspaikoilla on oltava imeytysainetta ja kalustoa mahdollisten vuotojen keräämistä ja säilyttämistä varten.
- Työmaalta poistettavat vedet tulee esikäsitellä ja johtaa siten, ettei niistä aiheudu vesistön tai muun ympäristön pilaantumisen vaaraa tai haittaa rakennetun ympäristön rakenteille, kuten viemäreille, kaivoille, pumpuille, kaduille tai puistoille. Vesien käsittelyssä tulee noudattaa tämän päätöksen liitteenä olevaa työmaavesiohjetta.
Työmaavesiä ei saa johtaa yleiseen hule-, jäte-, tai sekavesiviemäriin ilman Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymän (HSY, vesihuolto, puhelin (09) 1561 2110) kanssa tehtyä kirjallista sopimusta. - Murskatun betonipurkujätteen hyödyntämis- ja loppusijoituskohteista on laadittava kirjallinen selvitys, joka on toimitettava Helsingin kaupungin kirjaamoon (helsinki.kirjaamo@hel.fi) viimeistään 1.3.2024. Saatteeseen tulee merkitä asian diaarinumero HEL 2023-012253. Selvityksestä on käytävä ilmi kohteiden tarkat sijainnit sekä niihin toimitettujen betonimurskeiden määrät.
Kuva 1. Määräyksen 6 mukainen kartta murskausalueesta ja tiedotusalueesta.
Käsittelymaksu
Ilmoituksen käsittelystä peritään 1005,00 euron maksu (Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 24.11.2022, 205 §). Lasku toimitetaan ilmoittajalle erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalvelusta.
Päätöksen perustelut
Ilmoituksen mukainen toiminta täyttää ympäristönsuojelulain 122 §:n edellytykset, kun otetaan huomioon ilmoituksessa annetut selvitykset ja päätökseen sisältyvät määräykset.
Määräysten perustelut
- Yöaikainen melu aiheuttaa asukkaille eniten haittaa, joten on tärkeää, että yöllä tehdään vain ne työvaiheet, joita ei liikenneturvallisuuden, liikenteen sujuvuuden tai muun perustellun syyn vuoksi voi tehdä päiväaikaan. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 22 §.
- Päivittäisen työajan rajoittaminen on tarpeen, jotta melusta ei aiheutuisi alueen asukkaille kohtuutonta häiriötä. Päiväaikaisen melun osalta asukkailta odotetaan suurta kärsivällisyyttä, minkä vuoksi on tarpeen, että asukkaat voivat levätä ilta-aikaan, viikonloppuisin ja juhlapäivinä melun häiritsemättä kohtuuttomasti.
- Tietylle alueelle sijoitettava siirrettävä murskaamo, jonka toiminta-aika on yhteensä vähintään 50 päivää, tarvitsee ympäristöluvan.
- Muualta tuodun betonipurkujätteen murskaaminen on jätteen ammattimaista tai laitosmaista käsittelyä, mikä edellyttää ympäristölupaa.
- Tieto toiminnan tarkasta ajankohdasta on tarpeen valvonnan kannalta.
- Tiedottamalla voidaan vähentää työstä naapureille aiheutuvaa haittaa tai häiriötä. Tiedottamisen avulla asukkaat ja muut häiriytyvät kohteet voivat varautua ennakolta tulevaan meluhaittaan. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 17 §.
- Määräys on tarpeen, jotta purkutyön aiheuttama pölyhaitta olisi mahdollisimman vähäinen. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
- Määräys on tarpeen, jotta pölyä leviäisi ympäristöön mahdollisimman vähän.
- Määräys on tarpeen, jotta pölyä leviäisi ympäristöön mahdollisimman vähän. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
- Määräys on tarpeen, jotta työmaan liikenteen aiheuttama pölyhaitta olisi mahdollisimman vähäinen. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
- Määräys on tarpeen, jotta polttoaineiden käsittelystä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 11 §.
- Määräys on tarpeen, jotta työmaavesistä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 4 §.
- Tieto betonimurskeen loppusijoituspaikasta on tarpeen valvonnan kannalta.
Ilmoituksen tekijä
Lotus Demolition Oy, Kalliosolantie 2, 01740 Vantaa
Y-tunnus: 2693462-9
Yhteyshenkilö: Hannu Koski, puhelin 0400 709 425, sähköposti hannu.koski@lotusdemolition.fi
Ilmoituksen sisältö
Ilmoitus koskee purkutyötä ja betonin murskausta 30.10.2023 - 29.1.2024 arkisin maanantaista perjantaihin kello 7.00 - 18.00 osoitteessa Kiviportintie 10 (Kuva 1). Murskauksen arvioitu kesto on 35 päivää. Murskaustyötä ei tehdä yleisinä juhlapäivinä. Kaikki murske, jota syntyy noin 6500 tonnia, kuljetetaan muualle hyödynnettäväksi.
Murskattava betonipurkujäte on peräisin osoitteessa Kiviportintie 10 sijaitsevasta Vartiokylän koulusta. Betonimurske pyritään ajamaan kohteelta jo murskauksen aikana. Betonimurskeen ajoon käytetään kahta autoa. Purkutyö on aloitettu 4.9.2023 haitta-ainepurulla ja sisäpurulla.
Murskauksen melupäästöt aiheutuvat Metso LT116-murskaimesta. Ilmoituksen mukaan melutaso (LAeq) 10 metrin etäisyydellä melulähteestä on 95 dB. Toiminnasta aiheutuvaa melutasoa lähimpien häiriintyvien kohteiden luona ei ole ilmoitettu. Työkoneeseen liitettävää piikkauslaitetta tullaan käyttämään tarvittaessa työmaalla.
Lähimmät häiriintyvät kohteet ovat asuinrakennukset 50 metrin etäisyydellä murskauslaitteistosta (ilmoituksen liitekartta).
Työstä tiedotetaan porraskäytäväkohtaisesti purettavalta rakennuksesta katsottuna noin 200 metrin säteellä Ahdekaunokintiellä, Sauramatiellä, Kiviportintiellä, Vartiokyläntiellä, Valkealantiellä, Valkealanpolulla, Savitaipaleentiellä, Päiväkukantiellä, Lappeentiellä, Ratamopolulla ja Ruiskukantiellä.
Meluhaittaa pyritään torjumaan varmistamalla että työkoneet ovat toimintakuntoisia, murskeen sijoittamisella ja murskauksen suuntaamisella. Murskaamossa on kiinteä kastelujärjestelmä ja murskaimen kuljettimet on katettu. Murskaimeen tullaan tekemään kiinteä suojapeitekehikko, jotta murskainta pystytään tarvittaessa siirtämään työmaalla. Peite sidotaan alareunasta sekä päädyistä liinoilla, jotta rakennelma olisi mahdollisimman tiivis ja turvallinen käyttää. Murskaimeen syötettävä betoni tullaan kastelemaan ennen murskaamista pölyämisen estämiseksi. Pölyn leviämistä estetään kastelemalla purkubetoni ja betonimurske paloletkulla. Kasteluvesi otetaan puretun päiväkodin (Sauramatie 3) teknisen tilan vesilinjasta. Purkutyön ja murskauksen osuessa syksyyn ja talveen tullaan kastelussa ottamaan huomioon sääolosuhteet, kuten pakkanen. Kovalla pakkasella ei murskata betonia, jotta käytettävät laitteet eivät rikkoonnu. Paloletkun jäätymisen estämiseksi tehdään myös tarvittavat toimenpiteet. Katualueen puhtaanapito toteutetaan käyttämällä vain nimettyjä ajoreittejä, joita tarvittaessa kastellaan, suolataan ja harjataan pölyämisen estämiseksi. Tarvittaessa käytettyjä ajoneuvoja pestään, jotta työmaalta ei kulkeudu likaa lähiympäristöön.
Haitta-ainekartoitus on tehty vuonna 2019 Delete Finland Oy:n toimesta. Purkukohteesta on tällöin löydetty asbestipitoisia materiaaleja, lyijypitoisia materiaaleja, PVC-pitoisia materiaaleja, raskasmetallipitoisia materiaaleja ja PAH-pitoisia materiaaleja. Kaikki haitallisia aineita sisältävät materiaalit tullaan purkamaan, lajittelemaan ja käsittelemään voimassa olevan lainsäädännön mukaan. Haitallisia aineita sisältävät materiaalit pidetään erillään muista purusta syntyvistä materiaaleista ja pakataan sekä kuljetetaan asianmukaisesti sellaisilla toimijoille, joilla on lupa vastaanottaa ja käsitellä kyseisiä haitta-aineita sisältäviä materiaaleja.
Betonimurskeen valmistus ja laadun tarkkailu tullaan toteuttamaan Lotus Demolition Oy:n laadunvarmistusjärjestelmän (versio 3 / 25.7.2023) mukaisesti (ilmoituksen liitteenä). Betonimurskeesta otettavat näytteet tullaan toimittamaan FINAS akkreditoituun MetropoliLab Oy:n laboratorioon, jolla on akkreditoinnit betonimurskeesta otettavien näytteiden tutkimiseen (akkreditointivaatimus ilmoituksen liitteenä).
Ilmoituksen käsittely
Ilmoitus on lähetetty Helsingin kaupungin kirjaamoon 27.9.2023 ja ilmoitusta on täydennetty ja muutettu Lupapisteessä 29.9.2023 ja 12.10.2023.
Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja, ilmoituksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu eikä asianosaisia ole kuultu, koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa ympäristönsuojelulain 121 §:ssä tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan ajankohta ja kesto sekä asianosaisten etua suojaavat ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön johtavan ympäristötarkastajan ratkaisuun sisältyvät määräykset.
Sovelletut säännökset
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121, 122, 190, 200 ja 205 §
Ympäristönsuojeluasetus (713/2014) 26 §
Päätöksen antaminen ja voimassaolo
Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa https://paatokset.hel.fi/fi/kuulutukset-ja-ilmoitukset/. Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä kuulutuksen julkaisemisesta. Päätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen, mikäli päätöksestä ei valiteta. Valitusaika on nähtävillä kuulutuksessa.
Päätös on voimassa toistaiseksi.
Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (YSL 200 §).
Päätös tullut nähtäväksi 17.10.2023
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- asianosainen
- se, jonka oikeutta tai etua päätös saattaa koskea
- rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
- toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
- elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
- muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivulla.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen
Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.
Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | vaasa.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Vaasan hallinto-oikeus |
PL 204 | |
65101 VAASA | |
Faksinumero: | 029 56 42760 |
Käyntiosoite: | Korsholmanpuistikko 43 |
65100 Vaasa | |
Puhelinnumero: | 029 56 42780 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Lisätietojen antaja
Johanna Pelkonen, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 39767