Puistosuunnitelma, Vartiokylä, Gotlanninpuistikko, VIO 6284/1

HEL 2023-012335
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 519 §

Gotlanninpuistikon puistosuunnitelman hyväksyminen, Vartiokylä

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Gotlanninpuistikon puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus numero VIO 6284/1.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualue sijaitsee Vartiokylän (45.) kaupunginosassa, osa-alueella Itäkeskus. Suunnittelualueeseen kuuluu käytöstä poistettu entinen leikkipuisto ja kivituhkapintainen kenttä reuna-alueineen. Puistosuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan numero 12599 (tullut voimaan vuonna 2020). Asemakaavassa alue on merkitty puistoksi (VP). Suunnittelualue on esitetty suunnitelmapiirustuksessa VIO 6284/1 (liite 2). Gotlanninpuistikon pinta-ala on 1300 m².

Gotlanninpuistikko sijaitsee pienkerrostalovaltaisen alueen keskellä lähellä Marjaniementietä ja Itäväylää. Puisto rajautuu idässä Asujanpolkuun ja etelässä Itäpolkuun sekä lännessä että pohjoisessa AK-tonttiin, jolle rakennetaan HOAS:n opiskelija-asuntoja.

Gotlanninpuistikon pääasialliset käyttäjät ovat alueen asukkaat ja opiskelijat sekä palvelu- ja toimintakeskus Iiriksen asiakkaat.

Tavoitteena on kehittää Gotlanninpuistikkoa vehreänä ja toiminnallisena puistona, joka palvelee etenkin nuoria aikuisia ja palvelu- ja toimintakeskus Iiriksen asiakkaita. Puistosta tehdään turvallinen ja monipuolinen oleskelupaikka parantamalla puiston toiminnallisuutta ja viihtyisyyttä.

Puistoalueilla pyritään lisäämään luonnon monimuotoisuutta ja poistetaan haitallisia vieraslajeja. Kunnostuksesta aiheutuvan hiilijalanjäljen pienentämiseksi tavoitteena on käyttää, kunnostaa ja kierrättää nykyisiä materiaaleja mahdollisimman paljon.

Puistosuunnitelmalla mahdollistetaan asemakaavan numero 12599 mukaisen puiston kunnostaminen. Puistosuunnitelma mahdollistaa asemakaavan toteutumisen kaavan tavoitteiden mukaisesti.

Suunnitelma

Puisto jakautuu toiminnoiltaan kolmeen osa-alueeseen: kiipeilyyn, kuntoiluun ja oleskeluun. Puistoon johtaa kolme kulkuyhteyttä, joista kaksi Itäpolun ja Asujanpolun suunnasta. Itäpolun ja Asujanpolun puoleinen puiston reuna on rajattu paasikivimuurilla, jonka näkyvä korkeus vaihtelee matalasta reunatuesta tukimuuriin. Puiston sisäänkäynnin yhteyteen on varattu tilaa pyöräpysäköinnille. Osa puiston kalusteista ja kuntovälineistä on esteettömiä.

Puiston kulmassa sijaitsee kookas kiipeilyaihe. Pohjoispuolella aluetta reunustaa erikoisvalaistu betoninen istuinmuuri. Puiston eteläosan kuntoilualueella on monitoimiteline sekä painopakallisia ulkokuntovälineitä. Penkin edessä olevat polkimet mahdollistavat liikkumisen istualtaan. Kuntopaikan yhteydessä on lisäksi puinen oleskelutaso. Alueen itäreunassa on lisäksi ulkosoittimia, joiden äänimaailma valitaan harmoniseksi asuinrakennusten läheisyys huomioiden.

Puiston itäreunassa on oleskelualue, pöytäryhmiä, riippumatto sekä avoin alue piknik- ja pelikäyttöön. Lisäksi puiston toiminnallista keskustaa ympäröiviä loivia rinteitä voi käyttää oleskeluun.

Puiston käytävät ovat maatiilipintaisia. Pöytätennis- ja pöytäryhmäalue ovat kivituhkapintaisia. Kiipeily- ja kuntovälineiden sekä ulkosoitinten alla on valettu turva-alusta. Toiminnalliset alueet on korostettu värialueilla niiden hahmottamisen helpottamiseksi.

Olemassa oleva puusto korvataan istuttamalla uusia puita puiston reuna-alueille. Lisäksi puiston eteläreunaan ja keskialueelle istutettavat puut antavat varjoa. Istutettavat puut ovat erilajisia lehti- ja havupuita. Lisäksi alueelle istutetaan runsaasti monilajisia havu- ja lehtipensaita sekä perennoja. Puistonpuoleiset rinteet ovat niittypintaisia ja tontin puolelle maanpeitepensaita.

Piknik- ja pelialue on kulutusta ja tallomista kestävästä tannerkasvillisuudesta koostuva nurmikko, joka pysyy matalana ja on tavallista nurmea monilajisempi vaihtoehto.

Puiston toiminnallisille alueille lisätään valaistus. Betoninen istuinmuuri valaistaan nauhamaisena etureunastaan.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta VIO 6284/1 (liite 1) ja suunnitelmapiirustuksesta VIO 6284/1 (liite 2).

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 12599 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnos oli yhdessä alueen katusuunnitelmaluonnoksien kanssa esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat (kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat). Henkilökohtaista neuvontaa ja apua aineistoon tutustumiseen pystyi saamaan Kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta aukioloaikojen puitteissa. Lisäksi aineisto oli esillä kaupungin karttapalvelussa osoitteessa www.kartta.hel.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). 22.3. - 4.4.2023 välisenä aikana.

Tiedote suunnitelmaluonnosten esillä olosta lähetettiin suunnittelualueen varren kiinteistöille, Puotila-Seuralle, Puoli Kaupunkia paikallislehdelle ja Helsingin uutisten itäiseen osapainokseen. Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 4.4.2023 mennessä. Sähköpostilla saatiin kolme palautetta, jotka koskivat katualueita.

Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 3. Annetut palautteet eivät koskeneet puistosuunnitelmaluonnosta.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 639 000 euroa eli noin 515 euroa/m² (alv. 0 %).

Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkiin A2/R2 (toimintaviheralue) ja B2/A2 (käyttöniitty). Ensimmäinen tunnus on ABC-hoitoluokan tunnus ja jälkimmäinen RAMS-luokituksen mukainen kunnossapitoluokka.

Suunnittelualueen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 1 460 euroa, 1,20 euroa/m² (alv. 0 %).

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8040101 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2026 alkaen.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan lautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia. Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston peruskorjauksen. Suunnitelman voidaan katsoa olevan taloudellisesti merkittävä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

Tiedoksianto

Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli 30 /henkilöiden lukumäärää ei tiedetä.

Asiakirjan nähtäville asettamisesta ilmoitetaan viranomaisen verkkosivuilla.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 20.10.2023

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Camilla Lindroth, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22084

camilla.lindroth@hel.fi