Varhaiskasvatuspaikan myöntämisen perusteet 1.1.2024 alkaen

HEL 2023-012828
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 92 §

Varhaiskasvatuspaikan myöntämisen perusteet 1.1.2024 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että varhaiskasvatuspaikan myöntämisen periaatteet ovat 1.1.2024 alkaen seuraavat:

  1. Huoltaja esittää hakemuksessa yhdestä kolmeen hakutoivetta varhaiskasvatuksen  toimipaikkoihin. Toiveet huomioidaan järjestyksessä 1-3.
  2. Lapselle myönnetään tarkoituksenmukainen paikka kotia lähellä olevaan varhaiskasvatuksen toimipaikkaan, huomioiden varhaiskasvatuksen toimipaikkojen paikkatilanne. Varhaiskasvatuspaikkaa myöntäessä otetaan huomioon varhaiskasvatuksen tarpeen alkamisajankohta. Hakemuksia käsitellessä varhaiskasvatuksen tarpeen alkamisajankohta huomioidaan kahden viikon jaksoissa noudattaen laissa säädettyä neljän kuukauden määräaikaa.
  3. Mikäli varhaiskasvatuspaikkaan on enemmän hakijoita kuin paikkoja, käytetään seuraavia myöntämisen perusteita:
    1. Sisaruksille myönnetään paikka mahdollisuuksien mukaan samaan varhaiskasvatuksen toimipaikkaan. Esiopetuksessa, integroidussa tai monivammaisten lasten erityisryhmässä sekä kielikylpyopetuksessa olevan lapsen sisarukselle ei aina voida myöntää paikkaa samasta varhaiskasvatuksen toimipaikasta. Viittomakielisen varhaiskasvatuksen osalta sisaruksille myönnetään paikka mahdollisuuksien mukaan samaan varhaiskasvatuksen toimipaikkaan.
    2. Mikäli hakijoilla on sama aloittamispäivämäärä ja sisarusperiaate täyttyy, ratkaisee varhaiskasvatuspaikan etäisyys kotoa lyhimmän matkan mukaan. Lyhimmän matkan arvioinnissa huomioidaan perheen mahdollisten muiden lasten sijoittuminen muihin varhaiskasvatuksen toimipaikkoihin. Matkan arvioinnissa käytetään HSL:n reittioppaan mukaista lyhintä kävely- tai julkisen liikenteen matkaa lapsen kotoa varhaiskasvatuksen toimipaikkaan.

Kasvun ja oppimisen tukea tarvitsevalle lapselle voidaan myöntää paikka tarvittaessa muuhun kuin lähimpään varhaiskasvatuksen toimipaikkaan. Tuen tarve osoitetaan tarvittaessa asiantuntijalausunnolla, joka laitetaan hakemukseen liitteeksi.

Kuulovammaisille lapsille ja viittomakieltä kotikielenään käyttäville lapsille voidaan myöntää paikka päiväkoti Taneliin elokuusta 2024 alkaen. Päiväkoti Tanelista varataan tietty määrä paikkoja kuulovammaisille ja viittomakieltä kotikielenään käyttäville lapsille. Mikäli hakijoita on enemmän kuin varattuja paikkoja, etusijalla ovat lapset, joilla on kuulovamma.

Mikäli varhaiskasvatuksen tarpeen alkamisajankohta ei ole ollut ennakoitavissa varhaiskasvatuslain 17 §:n 2 momentin mukaisissa tilanteissa, varhaiskasvatuspaikkaa on haettava niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee paikan. Huoltaja esittää tällöin todistuksen siitä, että tarve johtuu työllistymisestä, opinnoista, koulutuksesta tai muutosta toiseen kuntaan työn tai opintojen takia.

Vuorohoitoon haettaessa pyydetään molemmilta samassa taloudessa asuvilta huoltajilta todistus vuorotyöstä hakemisen yhteydessä.

Jos hakijoiden välillä ei ole erottavia tekijöitä, kun kaikki varhaiskasvatuspaikan myöntämisen perusteet on huomioitu, voidaan päätös tehdä lapsen edun mukaisesti huomioiden lapsikohtaiset syyt.

Mikäli perhe toivoo lapsen voimassa olevan varhaiskasvatuspaikan vaihtamista toiseen, sovelletaan samoja varhaiskasvatuspaikan myöntämisen perusteita kuin uusiin hakijoihin.

Päätös varhaiskasvatuspaikasta tehdään pääsääntöisesti viimeistään kuukautta ennen hoidon tarpeen alkamista. Mikäli myönnettyä paikkaa ei oteta vastaan, huoltajan tulee ilmoittaa siitä mahdollisimman pian ja viimeistään viikon kuluessa tiedon saamisesta.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti kumota 8.9.2020 § 34 tekemänsä päätöksen 1.1.2024 alkaen.

Samat varhaiskasvatuksen myöntämisen perusteet koskevat myös ruotsinkielistä varhaiskasvatusta, lukuun ottamatta viittomakielistä varhaiskasvatusta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Varhaiskasvatuspaikan myöntämisen perusteita muutetaan viittomakielisen varhaiskasvatuksen osalta, muilta osin perusteet säilyvät ennallaan. Päiväkoti Taneliin keskitetään viittomakielinen varhaiskasvatus 1.8.2024 alkaen. Lisäksi perusteita tarkennetaan siten, että sisarusperiaatetta noudatetaan viittomakielisen varhaiskasvatuksen osalta. Viittomakielisen varhaiskasvatuksen piiriin voivat kuulua kuulovammaiset lapset ja lapset, jotka käyttävät viittomakieltä kotikielenään.

Varhaiskasvatuslain (540/2018) 5 §:n mukaan kunnan on järjestettävä varhaiskasvatusta siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää. Kunnan on pyrittävä järjestämään varhaiskasvatusta lähellä palvelun käyttäjiä ottaen huomioon asutuksen sijainti sekä liikenneyhteydet. Varhaiskasvatuslain 6 §:n mukaan kunnan on järjestettävä varhaiskasvatusta lapselle, jonka kotikuntalaissa (201/1994) tarkoitettu kotikunta kyseinen kunta on. Lisäksi 4 §:n mukaan varhaiskasvatusta suunniteltaessa, järjestettäessä tai tuotettaessa ja siitä päätettäessä on ensisijaisesti huomioitava lapsen etu.

Kaikille varhaiskasvatukseen oikeutetuille hakijoille tehdään päätös varhaiskasvatukseen. Asiakasohjauksessa huoltajalle kerrotaan varhaiskasvatuksen eri vaihtoehdoista, jotta huoltajan on mahdollista arvioida, mikä vaihtoehdoista vastaa heidän tarpeitaan. Kunnan tavoitteena on tarjota lähintä mahdollista vapaana olevaa varhaiskasvatuspaikkaa huoltajan toivomista varhaiskasvatuksen toimipaikoista.

Sisaruksille myönnetään paikka mahdollisuuksien mukaan samaan varhaiskasvatuksen toimipaikkaan. Esiopetusta, integroituja tai monivammaisten lasten erityisryhmiä ja kielikylpyopetusta koskevat omat valintaperusteet ja -prosessit. Tämän vuoksi näihin ryhmiin sijoittuvan lapsen sisarukselle ei aina voida myöntää paikkaa samasta varhaiskasvatuksen toimipaikasta.

Tarve perusteiden uudistamiselle

Viittomakielisen varhaiskasvatuksen keskittämisellä päiväkoti Taneliin voidaan vahvistaa lasten osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja kielitaidon kehittymistä. Lapsilla on mahdollisuus käyttää viittomakieltä yhdessä muiden lasten kanssa ja saada tarvitsemansa tuki. Viittomakielisellä varhaiskasvatuksella voidaan tukea perheen yhteistä kieltä.

Asiakkaiden kuuleminen

Asiakkaita on kuultu osana viittomakielisen varhaiskasvatuksen kehittämistä verkostotapaamisissa vuosina 2022 ja 2023. Tapaamisissa nousi esiin se, että viittomakieltä käyttävien lasten oikeus kuulua ryhmään, osallisuus sekä yhdenvertaisuus toteutuvat parhaiten toimintaympäristössä, jossa on myös muita viittomakieltä käyttäviä lapsia.

Tarkennuksia perusteisiin

Tarkoituksenmukaista on pyrkiä myöntämään paikka mahdollisimman läheltä palvelun käyttäjiä. Sen vuoksi alkamisen ajankohtaan otetaan huomioon 2 viikon sisällä olevat hakemukset. Ne käsitellään yhtä aikaa siten, että kuun 1.-15. ja 16.-31. päivän hakijat käsitellään samaan aikaan. Kaikki hakemukset käsitellään viimeistään 4 kuukauden lakisääteisyyden mukaan. Ainoastaan silloin kun hakijoiden välillä ei ole muita erottavia tekijöitä, huomioidaan aloittamispäivämäärä myönnettäessä vapaata varhaiskasvatuspaikkaa. Viittomakielisen varhaiskasvatuksen hakemukset käsitellään kaksi kertaa vuodessa.

Helsingin seudun joukkoliikenne on usean joukkoliikennemuodon muodostama kokonaisuus. Joukkoliikenteen suunnitteluohje HSL-liikenteessä (2016) perustuu mahdollisuuksien mukaan vakiominuuttisiin aikatauluihin, joissa samat lähtöminuutit toistuvat tunnista toiseen. Lähtökohta ajanlaskentaan otetaan maanantain arkiaamusta klo. 7.30. Matkustajan näkökulmasta varsinaisen liikennetarjonnan palvelutason lisäksi keskeisenä tekijänä on matkaketjun toimivuus eli vaihtojen onnistuminen. Matkan arvioinnissa käytetään HSL:n reittioppaan mukaista lyhintä kävely- tai julkisenliikenteen matkaa lapsen kotoa varhaiskasvatuksen toimipaikkaan. Päättäjä hakee tiedot HSL:n reittioppaasta, joka ilmoittaa lyhimmän matkan HSL:n määritysten mukaisesti. Lyhimmän matkan arvioinnissa huomioidaan perheen mahdollisten muiden lasten sijoittuminen muihin varhaiskasvatuksen toimipaikkoihin.

Arviointi ja seuranta

Uusien varhaiskasvatuspaikan myöntämisen perusteita ja koko varhaiskasvatukseen hakeutumisen prosessia seurataan sekä arvioidaan säännöllisesti. Uusien perusteiden lisäksi prosessia uudistetaan ja kehitetään kokonaisvaltaisesti. Mittaamista ja seurantaa tehdään siitä, kuinka moni saa paikan huoltajien toivomista vaihtoehdoista sekä kaksi kertaa vuodessa siitä minkälaisilla matka-ajoilla huoltajien siirtymät kotoa varhaiskasvatuksen toimipaikkaan toteutuvat. Asiakasohjaukseen ja –palveluun, tietojärjestelmäuudistuksiin sekä viestintään perusteiden suhteen tullaan kiinnittämään erityistä huomiota.

Lapsivaikutukset

Varhaiskasvatuslain 4 §:n mukaan varhaiskasvatusta suunniteltaessa, järjestettäessä tai tuotettaessa ja siitä päätettäessä on ensisijaisesti huomioitava lapsen etu. Varhaiskasvatusta on pyrittävä järjestämään lähellä palvelun käyttäjiä. Varhaiskasvatuspaikan myöntämisessä huomioidaan lapsen opinpolun jatkuminen varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja perusopetukseen sekä lähipäiväkoti- ja lähikouluperiaate mahdollisimman hyvin. Varhaiskasvatuspaikan myöntämisessä tulee turvata lasta kunnioittava toimintatapa ja mahdollisimman pysyvät vuorovaikutussuhteet lasten ja varhaiskasvatushenkilöstön välillä sekä monipuolisia kokemuksia vertaisryhmässä toimimisesta. Viittomakielisen varhaiskasvatuksen keskittämisellä päiväkoti Taneliin pystytään turvaamaan lapsen oikeus vahvistaa viittomakielen taitoaan ja perheen yhteistä kieltä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 07.12.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja
Miia Kemppi

Lisätietojen antaja

Piia Nevala, Pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 34658

piia.nevala@hel.fi

Riikka Reunanen, Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 32641

riikka.reunanen@hel.fi