Vahingonkorvaus, autovaurio, 20.9.2023, Eerikinkatu 35
Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio
Päätös
Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Hakijan vaatimus
Hakija on 10.10.2023 esittänyt kaupungille määrältään 200 euron vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo vaurioitui, kun pysäköidyn ajoneuvon päälle putosi katuvalaisin Varpu-myrskyssä 20.9.2023 noin klo 9 osoitteessa Eerikinkatu 35. Vaatimuksen mukaan vastapäisen taloyhtiön putkiremonttia tekevän yrityksen työntekijät ovat nähneet tapahtuman. Hakijan kuvauksen mukaan kyseessä on ollut kadun yli seinästä seinään kiinnitetty, vaijerin varassa roikkuva valaisin ja hakija on epäillyt valaisimen olleen huonosti kiinnitetty tai vanhuuttaan hapero, joka on irronnut kovan tuulen takia.
Sovellettavat normit ja ohjeet
Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.
Kadun kunnossapito käsittää muun muassa katualueella olevien liikennemerkkien ja muiden vastaavien laitteiden kunnossapito.
Kunnossapitolain mukaan kunta voi antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella, muu kunnossapito sekä puhtaanapito on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Määräykset voivat koskea mm. suoritusaikaa sekä katujen ja yleisten alueiden jaottelua tavoitetason mukaan eri kunnossa- ja puhtaanapitoluokkiin.
Kaupungin julkisessa ulkovalaistusverkossa on noin 90 000 valaisinta.
Valaisimien kuntoa tarkkaillaan eri huoltojen yhteydessä ja erityisesti
kausihuollon yhteydessä, joka on säännöllinen. Valaisimien kausihuoltovälit määräytyvät valonlähteen mukaan. Kaikkien vaijerien kiinnitykset vetotestataan silloin, kun kadulle rakennetaan valaistusta. Vanhimmille asennuksille tehdään joka vuosi testauksia, mutta työn hitauden vuoksi vuoden aikana ehditään tarkastaa vain pieni osa kaikista Helsingin ripustusvaijereista. Valaisimien huollon yhteydessä vaijerille tehdään silmämääräinen tarkastus. Huoltojen välissä valaisimia korjataan vikailmoituksien tai kaupungin omien havaintojen perusteella.
Vahingonkorvausvastuun edellytykset
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.
Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Kadun kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.
Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.
Asiassa saadut tiedot ja selvitykset
Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys kaupunkiteknisten verkkojen hallinta -tiimin päälliköltä. Saadun selvityksen mukaan kohteessa on tehty katuvalaisimien kausihuolto viimeksi vuonna 2017, jolloin vaijerin ja sen kiinnityskoukun kunnossa ei ole ollut huomautettavaa. Seuraava huolto kohteen valaisimille on aikataulutettu vuodelle 2025. Kadun muiden vaijerien kiinnityskoukut on vetotestattu kesällä 2022, mutta kyseistä pudonnutta vaijeria ei päästy silloin testaamaan, koska vaijerin kiinnityskoukun kohdalla oli käynnissä talon julkisivuremontti. Vuonna 2022 tehdyn vetotestauksen perusteella olivat kaikki muut Eerikinkadulla olevat vaijerit ja niiden kiinnityskoukut hyvässä kunnossa, joten saadun selvityksen mukaan myös kyseisellä vahingon aiheuttaneella vaijerilla olisi ollut käyttöikää vielä jäljellä.
Kaupungin palautejärjestelmään ei ole saapunut ilmoituksia kyseisestä katuvalaisimesta. Kaupungille ei ole esitetty muita vahingonkorvausvaatimuksia kyseisen katuvalaisimen aiheuttamista vahingoissa.
Varpu-myrsky pyyhkäisi Suomen yli 20.9.2023. Myrskyn yhteydessä tuuli puhalsi puuskissa paikoin yli 25 metriä sekunnissa, ja eteläisillä merialueilla keskituuli kävi yleisesti myrskylukemissa. Ilmatieteen laitoksen Helsingin Kaisaniemen havaintoasemalla tehdyissä mittauksissa tuulen puuskanopeus on ollut voimakkaimmillaan ennen vahinkoa noin klo 7–9 välillä, jolloin puuskanopeus on ollut korkeimmillaan 21.5 m/s, mikä on myrskytuulta. Myrskytuuli muun muassa katkoo puita, irrottaa kattotiiliä ja särkee savupiipun hattuja. (Ilmatieteen laitos.)
Yhteenveto ja johtopäätökset
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Kaupungin julkisessa ulkovalaistusverkossa on noin 90 000 valaisinta.
Valaisimia ei voida pitää reaaliaikaisesti kaikilta osin täysin moitteettomassa kunnossa, vaan kaupungilla on oltava kohtuullinen aika reagoida toimenpiteitä vaativiin asioihin. Valaisimet on tarkastettu huollon yhteydessä vuonna 2017. Vetotestausta ei ollut voitu suorittaa vahinkopaikalla olleen kiinteistön julkisivuremontin takia. Ottaen huomioon, että kaikki muut Eerikinkadun valaisimien vaijerit kiinnityksineen ovat olleet kunnossa testauksessa vuonna 2022, on mahdollista, että kyseisen kiinteistöremontin aikana vahingon aiheuttaneeseen vaijeriin on kohdistunut sellaisia ulkoisia tekijöitä, jotka ovat vaurioittaneet vaijerin kiinnityskoukkua. Vahingon syntymiseen on myös vaikuttanut luonnonvoimat myrskytuulen muodossa. Kaupunki ei vastaa kolmansien osapuolien eikä luonnonvoimien aiheuttamista vahingoista.
Edellä esitetyn perusteella ottaen vahinkotapahtuma on ollut kaupungille ennalta arvaamaton. Suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioiden kaupunki katsoo toimineensa huolellisesti eikä ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään. Kyseessä on valitettava vahinkotapahtuma, josta kaupunki ei ole korvausvastuussa.
Sovelletut säännökset
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §, 14 §
Toimivalta
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.
Päätös tullut nähtäväksi 08.02.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930