Aloituspaikat, Yhtenäiskoulun kieliohjelma ja kaksikielisen suomi-ruotsi-opetuksen enimmäis- ja vähimmäisoppilasmäärä

HEL 2023-012945
Asialla on uudempia käsittelyjä
12. / 70 §

Kaksikielisen suomi-ruotsi opetuksen ryhmän koko ja oppilaiden kieliohjelma Yhtenäiskoulussa 1.8.2024 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Yhtenäiskoulun kaksikielisen suomi-ruotsi-opetusryhmän vähimmäisoppilasmääräksi 16 ja enimmäisoppilasmääräksi 25. Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä kaksikielisen suomi-ruotsi-opetusryhmässä opiskelevien oppilaiden kieliohjelman seuraavasti:

  • A1-kieli: ruotsi, äidinkielenomainen ruotsi
  • A2-kieli: ranska
  • B1-kieli: englanti
  • B2-kieli: ranska, espanja, saksa 

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt 16.5.2023 (20 §), että Yhtenäiskoulussa alkaa elokuussa 2024 laajamittainen kaksikielinen suomi-ruotsi-opetus. Opetuksen oppilaaksiottoalueena on koko Helsinki ja opetukseen otettaessa ei käytetä valintakoetta. Laajamittaisen kaksikielisen opetuksen yhtenä keskeisenä tavoitteena on tarjota oppilaalle mahdollisuus saavuttaa hyvä kielitaito molemmissa opetuskielissä (suomi ja ruotsi).

Ryhmäkoko

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on päättänyt painotetun, laajamittaisen kaksikielisen, englanninkielisen ja kielikylpyopetuksen aloittavien ryhmien vähimmäis- ja enimmäisoppilasmäärät 26.10.2021 (40 §). Yhtenäiskoulun uuden laajamittaisen kaksikielisen opetuksen ryhmän vähimmäisoppilasmääräksi esitetään 16 ja enimmäisoppilasmääräksi 25.

Kieliohjelma

Opetushallitus on 22.12.2014 antanut määräyksen perusopetuksen valtakunnallisista perusteista, jotka on otettu käyttöön portaittain alkaen 1.8.2016. Helsingin kuntakohtaiset opetussuunnitelmakirjaukset on hyväksytty opetuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 16.6.2015 (§ 61) ja vuosiluokkakokonaisuudet 1.3.2016 (§ 14). Koulukohtaiset osuudet on hyväksytty opetuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 21.6.2016 (§ 57). Helsingin kaupungin peruskoulujen opetussuunnitelman yhteinen osuus koostuu kunta- ja koulukohtaisista tarkennuksista valtakunnallisen opetussuunnitelman kirjausten lisäksi.

Opetussuunnitelma on koulun opetuksen ja kasvatuksen työväline ja sitä muutetaan ja tarkennetaan koulun opetuksen ja kasvatuksen tavoitteiden ja tarpeiden mukaisesti. Vuosiluokilla 1–9 perusopetuksen valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti koulun kieliohjelmaan kuuluu A1-, A2-, B1- ja B2-kielen oppimäärät. Kaikille yhteisiä kieliä perusopetuksessa ovat A1- ja B1-kielten oppimäärät. A2- ja B2 kielen opiskelu on oppilaalle valinnaista. Koulujen on mahdollista muuttaa kielivalikoimaansa esittämällä muutosta kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkieliselle jaostolle.

Yhtenäiskoulun johtokunta esittää laajamittaiseen kaksikieliseen suomi-ruotsi -opetukseen osallistuvien oppilaiden kieliohjelmaksi seuraavaa (Liite 1): A1-kielenä oppilaat opiskelevat joko ruotsia tai äidinkielenomainen ruotsia. Valinnaisena A2-kielenä oppilaat voivat opiskella ranskaa kolmannelta luokalta alkaen. Kuudennelta luokalta alkavana B1-kielenä kaksikieliseen opetukseen osallistuvat oppilaat opiskelevat englantia. Valinnaisen B2-kielenä oppilaat voivat opiskella ranskaa, espanjaa tai saksaa niin halutessaan. Yhtenäiskoulussa annetaan opetusta vuosiluokille 1–9 ja näin oppilaan valitseman kielen opetukselle on taattu jatkumo yhdeksännen luokan loppuun asti.

A1-kielenä oppilailla on mahdollisuus opiskella ruotsia tai äidinkielenomaista ruotsia. Näiden kahden oppimäärän tavoitteet ja sisällöt ovat monilta osin yhtenevät, joten niitä on mahdollista opettaa samassa ryhmässä. Kahden eri oppimäärän opiskelu tarjoaa myös mahdollisuuden opetuksen eriyttämisen oppilaan kielitaidon perusteella.

Laajamittaisessa kaksikielisessä suomi-ruotsi-opetuksessa opiskelevien oppilaiden kielivalikoima poikkeaa yleisopetuksessa opiskelevien oppilaiden valikoimasta ja opetukseen ilmoittautuessa varmistetaan, että huoltajat ymmärtävät opetukseen osallistuvan oppilaan mahdollisuudet opiskella eri kieliä. Kaksikielisen suomi-ruotsi -opetuksen keskeisenä tavoitteena on molempien kotimaisten kielten kielitaidon vahvistaminen. Näin ollen on tarkoituksenmukaista, että jokainen oppilas opiskelee ruotsia ensimmäisenä kielenään. Kieliohjelmaa suunniteltaessa on lisäksi varmistettu, että kaksikieliseen opetukseen osallistuvan oppilaan on halutessaan mahdollista opiskella kaikkia neljää perusopetuksen aikana alkavaa kieltä sekä koulun nykyisen kielivalikoiman säilyttäminen.

Nyt päätettävät muutokset eivät vaikuta yleisopetuksessa opiskelevien oppilaiden kielivalikoimaan. Päätöksen myötä Yhtenäiskoulun kielivalikoima 1.8.2024 alkaen seuraava:

Kaksikielisen suomi-ruotsi-opetus Yleisopetus
A1-kieli: ruotsi,  äidinkielenomainen ruotsi A1-kieli: englanti, ranska
A2-kieli: ranska A2-kieli: englanti, ranska
B1: englanti B1: ruotsi
B2: ranska, espanja, saksa  B2: ranska, espanja, saksa

Toimivalta

Hallintosäännön 15. luvun 2 §:n 2. kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole toisin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto ja ruotsinkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 08.11.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Satu Koistinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 23444

satu.koistinen@hel.fi