Vahingonkorvaus, autovaurio, 27.8.2023, Vanha Talvitie 8
Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio
Päätös
Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Hakijan vaatimus
Hakija on 12.10.2023 esittänyt kaupungille määrältään 581,79 euron ja osin yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo vaurioitui kuoppaan ajamisen seurauksena 27.8.2023 klo 16 Tukkutorin alueella. Hakija on toimittanut vaatimuksensa liitteenä valokuvia ja videon vahinkopaikasta.
Sovellettavat normit ja ohjeet
Kiinteistö, jonka alueella vahinko on tapahtunut, on kaupungin omistuksessa, joten kaupungin vahingonkorvausvelvollisuuden syntymistä arvioidaan sekä vahingonkorvauslain vastuusäännösten että maankäyttö- ja rakennuslain kunnossapitoa koskevien säännösten kautta. Maankäyttö- ja rakennuslaki velvoittaa pitämään rakennuksen ympäristöineen sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset. Kaupungilla on kiinteistön omistajana vastuu alueen kunnossapitotoimien toteuttamisesta.
Tukkutori sijaitsee asemakaavoitetulla teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueella ja sen ulkoalueita kunnossapidetään pääsääntöisesti vuokralaisen tekemien ilmoitusten perusteella. Alueella on 20 km/h nopeusrajoitus.
Tukkutorin alueen kiinteistönhuollon tehtävänä on tarkkailla kiintopäällysteiden kuntoa ja pihalla olevia rakenteita. Kuopat tulee paikata massalla.
Vahingonkorvausvastuun edellytykset
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.
Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Alueen kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.
Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.
Asiassa saadut tiedot ja selvitykset
Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapitoa hoitavalta taholta. Alueella on luonteenomaisesti paljon raskasta liikennettä, joka rasittaa rakenteita. Kalasataman alueen, johon myös Tukkutori sijoittuu, rakentaminen on kesken, alueella on mittavia työmaita ja näihin liittyvää toimintaa, jotka osaltaan rasittavat myös Tukkutorin aluetta. Selvityksen mukaan Tukkutorin alueelle odotettiin tehtäväksi uusi suunnitelma alueen toimintojen jatkumisesta.
Kuoppa on havaittu ennen vahinkoa, ja se on merkitty huomiokeiloilla, ja myös täytetty väliaikaisesti sepelillä. Asfalttipaikkaukset alueelle tilattiin 4.9.2023 ja paikkaukset tehtiin samalla viikolla. Tarkempia tietoja kuopan täytöstä tai merkitsemisestä ei ole saatavilla. Kaupungille on esitetty heinäkuulta 2023 Tukkutorin alueelta toinen vaatimus hakijan vaatimuksen lisäksi.
Ilmatieteen laitoksen Kaisaniemen havaintoasemalla tehtyjen mittausten mukaan vahingon aikaan 27.8.2023 klo 16 on esiintynyt vähäistä sadetta ja sää on ollut pilvinen. Kolme tuntia ennen vahinkoa, 27.8.2023 klo 13 havaintoaseman mittausten mukaan on esiintynyt runsasta sadetta.
Olosuhteiden huomioonottaminen ja muut asiaan vaikuttavat tekijät
Ajoneuvon kuljettajan on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa. Tieliikennelaki koskee liikennettä katujen lisäksi myös yleiselle liikenteelle tarkoitetulla tai yleisesti liikenteeseen käytetyllä alueella.
Hakijan autossa on ollut matalaprofiiliset renkaat, jotka ovat renkaan ohuemman ilmatilan vuoksi erityisen herkkiä vahingoittumaan ja muodostavat suuremman riskin myös vanteen vahingoittumiselle ajoradan epätasaisuuksissa. Ajoväylien laatuvaatimuksia ei voida asettaa tällaisten ääriarvojen mukaan. Erikoisrenkaiden käyttäjien voidaan katsoa ottavan tietoisen riskin.
Yhteenveto ja johtopäätökset
Saadun selvityksen perusteella Tukkutorin aluetta rasittavat läheiset työmaat ja raskas ajoneuvoliikenne. Alueen yleisilme on pinnoiltaan rosoinen. Alueella on 20 km/h nopeusrajoitus. Vahinkopäivänä ennen vahinkoa on esiintynyt runsasta sadetta, ja hakijan vaatimuksensa liitteenä toimittamasta videosta käy ilmi, että vahinkoalueella on ollut sateen takia suuria vesilammikoita. Veden peittämällä väylällä ajettaessa ajoneuvon kuljettajan on noudatettava erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta.
Vahingonkärsijän oma myötävaikutus voi alentaa tai poistaa kunnossapidosta vastuussa olevan korvausvastuun. Ajoneuvon kuljettajan on sovitettava ajoneuvon nopeus sellaiseksi, kun tien kunto ja keli edellyttävät. Ajoneuvoa on kuljetettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta noudattaen vaaran ja vahingon välttämiseksi erityisesti pääosin raskaalle liikenteelle tarkoitetulla alueella liikuttaessa. Lisäksi hakijan ajoneuvossa on ollut matalaprofiiliset renkaat, jotka ovat renkaan ohuemman ilmatilan vuoksi erityisen herkkiä vahingoittumaan ajoradan epätasaisuuksissa.
Koska Tukkutorin alueelle odotettiin tehtäväksi uusi suunnitelma alueen toimintojen jatkumisesta, kuoppaa ei ole paikattu välittömästi, vaan se oli merkitty huomiokeiloin heinäkuun aikana. Kuoppa oli myös kertaalleen täytetty väliaikaisesti sepelillä heinäkuussa. Asfalttipaikkaus tehtiin syyskuun alussa.
Asiassa saatujen selvitysten perusteella kaupunki katsoo, että vahinko olisi ollut vältettävissä varovaisuutta noudattamalla. Kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt kiinteistön kunnossapitoa eikä ole asiassa korvausvelvollinen.
Sovelletut säännökset
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §
Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 166 §
Tieliikennelaki (729/2018) 3 §, 5 §
Toimivalta
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.
Päätös tullut nähtäväksi 09.02.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Eeva-Maria Mattila, valmistelija, puhelin: 09 310 34957