Poikkeaminen, Haaga, Isonnevantie 28, Kiinteistö Oy Eliel Saarisen tie 41-45 c/o Koy Helsingin Toimitilat
Haaga, Isonnevankuja 1, Isonevantie 28 ja Eliel Saarisen tie 45, poikkeamishakemus
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä 29. kaupunginosan (Haaga) korttelin 29026 tontteja nrot 8, 9 ja 10 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 11938 seuraavasti:
- poikkeamista tonteilla 9 ja 10 kaavamerkinnästä AKYS (Asuin-, liike- ja julkisten palvelutilojen korttelialue, jossa liike- ja palvelutiloja saa sijoittaa ainoastaan kadun varrella sijaitsevien rakennusten kaduntasokerroksiin) siten, että koulu- ja muuta palvelutoimintaa saa sijoittaa rakennuksen kerroksiin 2.-4.
- poikkeamista tontilla 8 kaavamerkinnästä YS/s - Sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialue, jolla ympäristö säilytetään siten, että tonttien 9 ja 10 välissä sijaitsevan tontin 8 kapean, kulkuyhteydeksi tarkoitetun tontinosan yli saa rakentaa 2-4 kerrosten kohdalla 4 metrin matkalla julkisia palvelutiloja sisältävän ulokkeen yhdistämään tonteilla 9 ja 10 sijaitsevat rakennuksen osat.
- rakennusalan rajoista tonteilla 8 ja 9 sekä rakennusalan rajaan kiinni rakentamisesta tontilla 9 saa poiketa suunnitelmassa esitettyjen periaatteiden mukaisesti.
- tontin 9 reunassa saa poiketa istutettavan alueen merkinnästä hakemuksessa esitetyltä osin.
- tonteilla 8, 9 ja 10 kaavan tonttikohtaisesta kaavamääräyksestä säilytettäväksi ja istutettavaksi määrätystä puiden määrästä (1 puu tontin 100 m²:ä kohden) saa poiketa kuitenkin siten, että tonteilla säilytetään tai istutetaan yhteensä kaavan mukaiset 86 puuta.
- kaavan määräyksestä jakaa julkisivun yli 40 m pitkät osat lyhyempiin osiin saa poiketa, siten, että tonteille 8, 9 ja 10 saa rakentaa yhden yhtenäisen rakennuksen kuitenkin siten, että tontin 8 kohdalla maantasokerros jää rakentamatta.
- tonttien 8 ja 10 välille kaavassa merkityn lasisen yhdyskäytävän tai yhteistilan saa jättää rakentamatta.
- poikkeamista autopaikkojen vähimmäismäärästä 19 ap, siten, että autopaikkoja tulee rakentaa vähintään 10 ap, joista 2 tulee rakentaa liikuntaesteisille.
Maksu
2 910 euroa
Hakija
Kiinteistö Oy Eliel Saarisen tie 41-45 c/o KOy Helsingin Toimitilat
Rakennuspaikka
29. kaupunginosan (Haaga) korttelin 29026 tontit 9 ja 10 ja noin 266 m²:n suuruinen määräala tontista 8.
Hakemus
Hakija hakee lupaa Englantilaisen koulun uudisrakennuksen (8131 k-m2) rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta 11938 siten, että asuin-, liike ja julkisten palvelutilojen tonteille (AKYS) 9 ja 10 Eliel Saarisen tien reunaan on suunniteltu koulurakennus, jossa koulu- ja muu palvelutoiminta sijoittuu rakennuksen kerroksiin 1.-4. Poikkeamista haetaan kerrosten 2.-4. osalta käyttötarkoituksesta julkiseksi palvelutilaksi, joita asemakaavassa on osoitettu vain rakennuksen 1. kerrokseen.
YS/S tontilla 8 asemakaavassa maanpäälliseksi kulkuyhteydeksi tarkoitetun kapean tontinosan yli rakennetaan 4 metrin matkalla uloke 2-4 kerroksissa yhdistämään tonteilla 9 ja 10 sijaitsevat koulurakennuksen osat. Kahden rakennuksen sijasta rakentuu yksi rakennus. Tontilla 8 kuitenkin säilyy kaavan mukainen yhteys rakennuksen läpi maantasossa. Rakentamalla yksi rakennus poiketaan myös kaavan määräyksestä jakaa julkisivu yli 40 m pitkät osat lyhyenpiin osiin.
Lisäksi poiketaan rakennusalan rajoista tonteilla 8 ja 9 sekä rakennusalan rajaan kiinni rakentamisesta tontilla 9 koulun toiminnallisten tilavaatimusten vuoksi. Tontin 9 reunassa poiketaan istutettavan alueen merkinnästä. Tonteilla säilytetään tai istutetaan yhteensä kaavan mukaiset 86 puuta, mutta puiden määrät poikkeavat tonttikohtaisesta kaavamääräyksestä (1 puu tontin pinta-alan 100 m²:ä kohden). Autopaikkoja rakennetaan 10 kpl, joka poikkeaa kaavan mukaisesta autopaikkojen vähimmäismäärästä (19 ap).
Hakija perustelee hakemustaan seuraavasti:
1. Englantilainen koulu on pitkään etsinyt toiminnalleen uusia tiloja, koska koulun alkuperäinen kiinteistö Mäntytiellä Meilahdessa on heikossa kunnossa ja jäänyt koulutoiminalle pieneksi. Koulu on joutunut toimimaan kahdessa toimipisteessä jo vuosia, koska koulun nykyiselle tontille ei ole mahdollista rakentaa tarvittavia tiloja. Toimiminen kahdessa toimipisteessä vaikeuttaa opetus- ja kulttuuriministeriön koululle asettaman erityistehtävän suorittamista ja sille asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Uuden koulun tarve on akuutti, jotta koulun jatkuvuus voidaan turvata. Kansanvälisen koulutoiminnan tulisi sijaita läntisessä Helsingissä hyvien kulkuyhteyksien päässä, jotta muutos koulun nykyisiin toimipisteisiin ei haittaa kohtuuttomasti koulun nykyisiä oppilaita ja opettajia, joita on reilut 900. Nyt puheena oleva paikka olisi koulun saavutettavuus, uusien koulutilojen tarpeen kiireellisyys ja nykyisen tilanteen koululle sekä sen oppilaille, heidän vanhemmilleen ja opettajille tuomat haitat huomioon ottaen toiminnallisin kaupungin edustajien esittämistä vaihtoehdoista.
2. Poikkeaminen sopeutuu hyvin asemakaavan periaatteisiin ja tavoitteisiin. AKYS-merkinnän alle on mahdollista toteuttaa julkisia palveluita. Koulutoiminnan ja muun koulutoiminnan ulkopuolella suunnitellun toiminnan voidaan katsoa sopeutuvan hyvin asemakaavan mukaiseen käyttötarkoitukseen.
3. Tonttien 9 ja 10 rakennusalueen laajuus on 5 605 m². Kaavamääräyksen mukaan julkisia palvelutiloja saa sijoittaa ensimmäiseen kerrokseen. Kaavaan merkityn rakennusalan ensimmäiseen kerrokseen mahdollistama rakennusoikeus vastaa noin 70 % suunnitellun koulurakennuksen kerrosalasta. Rakennusoikeuden sijoittaminen tiiviimmin kerroksiin mahdollistaa tontin säästämisen luonnonmukaisempana. Poikkeaminen käyttötarkoituksesta ei ole pinta-alaltaan merkittävästi suurempaa. Tonteille syntyy koulurakennuksen myötä tarkoituksenmukaisempi käyttö, vastaten alueen kehittyvään kaupunkirakenteeseen. Vuonna 2017 tehtiin päätös toteuttaa Raide-Jokeri, joka on muuttanut ympäristön tilannetta merkittävästi. Alueen saavutettavuus julkisella liikenteellä ja sen monipuolisuus ja laaja kattavuus muuttaa kaupunginosan toimivuutta. Koulu ja sen käyttäjät pystyvät merkittävästi paremmin hyödyntämään juuri valmistunutta julkisen liikenteen verkkoa kuin esim. palveluasuminen.
4. Palveluiden taso alueella paranee, kun tonteille rakennetaan koulurakennus palveluasumisen sijaan. Rakennus on kouluajan ulkopuolella kaikilta tiloiltaan käytettävissä kaupunkilaisille harrastustoimintaan, kulttuuritapahtumiin, opiskeluun ja liikuntaan. Suunniteltu rakennus vastaa monikulttuurisen yhteisön tarpeisiin, tukee kantakaupungille ominaisen, toiminnallisesti monipuolisen ja sekoittuneen rakenteen muodostumista ja lisää merkittävästi kehittyvän kaupunginosan palveluita asukkaille. Raide-Jokerin valmistuttua palveluiden saavutettavuus laajalta alueelta on erinomainen.
5. Rakennuksen hahmo noudattaa asemakaavaa hyvin. Kaavamääräyksien materiaaleja, kattomuotoja kulmineen, massoittelua ja paikkaan soveltuvuutta noudatetaan. Koulurakennuksen julkisivun rytmi ja ilme ilmentää asuinrakennuksellekin tyypillistä toistuvaa ja rauhallista ulkoasua ikkunasommitteluineen kerroksissa 2.-4. Suunniteltu koulurakennus painottuu Eliel Saarisen tien varteen ja jättää näin laajan, Riistavuorenpuistoon liittyvän piha-alueen sallitusta rakentamisalueesta huolimatta vehreäksi leikki- ja luontopihaksi. Säilyvälle vapaalle alueelle toteutetaan olemassa olevaa puustoa säilyttäen leikkipiha, joka on myös alueen asukkaiden käytössä kouluajan ulkopuolella. Lähiympäristön lapsiperheiden ulkoilu- ja leikkipaikkakapasiteetti paranee merkittävästi.
6. Perusteellisen kulkutapaselvityksen (WSP 20.4.2022) perusteella koulun tarvitsema autopaikkamäärä on 10, kts. alla erillinen poikkeama ”autopaikkojen lukumäärä”. Tämä on merkittävästi vähemmän kuin asuinrakennukselle tarvittava määrä. Vähempi autopaikkojen määrä tarkoittaa myös vähemmän autoliikennettä, jolloin alueen liikenneolosuhteet tulevat koulurakennuksen myötä olemaan paremmat kuin asunrakennuksella. Koululaisten saattoliikenne puolestaan rajoittuu pääosin aamun muutamille tunneille, joten koulun vaikutus alueen liikenteeseen on kokonaisuutena asuinkäyttöä selvästi vähäisempää.
7. Kaupunkistrategian mukaan Helsinki tarvitsee kansainvälisiä osaajia. Laadukas englanninkielinen opetus ja varhaiskasvatus vähentävät eriarvoistumista sekä monipuolistaa helsinkiläisten kielitaitoa. Uusi Englantilainen koulu on kaupungin strategian ja tavoitteiden mukainen.
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.
Lähtötiedot
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 24.5.2013 voimaan tullut asemakaava nro 11938. Asemakaavan mukaan tontit 29026/9 ja 10 on merkitty asuin-, liike ja julkisten palvelutilojen korttelialueeksi (AKYS), jossa liike- ja palvelutiloja saa sijoittaa ainoastaan kadun varrella sijaitsevien asuinkerrostalojen kaduntasokerroksiin. Tonttien rakennusoikeudet ovat: tontti 9: 4 100 k-m² ja tontti 10: 5 000 k-m². Tonttien enimmäiskerrosluku on 4. Leveät rakennusalat sijoittuvat katujen varsille ja tontin 10 lounaisreunaan. Tontti 8 on sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialuetta (YS). Kapealle ko. tontin osalle, jota poikkeamishakemus koskee, ei ole merkitty rakennusoikeutta.
Yleiskaavassa alue on osoitettu kantakaupunkialueeksi C2, jota kehitetään toiminnallisesti sekoittuneena asumisen, kaupan ja julkisten palvelujen, toimitilojen, hallinnon, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä kaupunkikulttuurin alueena. Hanke on yleiskaavan mukainen.
Nykytilanne
Tontit 9 ja 10 ovat rakentamattomia. Tonteilla kasvaa täysikasvuista puustoa. Tontilla 8 toimii Riistavuoren vanhusten palvelukeskus, josta hakijalle on vuokrattu noin 266 m²:n suuruinen määräala, noin 4 m levyinen kaakkoon suuntautuva kaistale, joka yhdistää tontin Eliel Saarisen tiehen. Tontit ovat kaupungin omistuksessa, mutta vuokrattu hakijalle.
Tonteille on merkitty kaupungin kartta-aineistossa liito-oravien ydinalue, joka käsittää käytännössä koko tontin 9 sekä osia tonteista 8 ja 10. Uudenmaan ELY-keskus myönsi 19.6.2019 kolmevuotisen kyseistä liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkaa koskevan poikkeamisluvan liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikan hävittämiseksi ja heikentämiseksi. ELY-keskus päätti 4.2.2022 jatkaa poikkeamisluvan voimassaoloaikaa 5 vuodella aikaisempien lupaehtojen mukaisesti.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (8.11.2023). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.
Muistutuksia saatiin 2 kpl. Riistavuoriryhmä (24.11.2023) toteaa muistutuksessaan esitetyn sijainnin olevan Englantilaisen koulun kannalta ihanteellinen. Ryhmä toteaa, että suunnitelmissa on aikaisempaa ehdotusta enemmän säilytetty tonteilla kasvavia puita ja tonteille istutettaisiin myös uusia puita. Myös autopaikkoja tulisi vähemmän kuin kaavan mukaisessa ratkaisussa, joka mahdollistaa aiempaa suuremman osan tonttien piha-alueesta säilymistä luonnonvaraisena. Tonttien rakentaminen alkuperäisen kaavan mukaisesti asuntolaksi ei toisi ryhmän mielestä mitään etuja verrattuna siihen, että tontit käytettäisiin koulun rakentamiseen. Riistavuoriryhmä tukee Englantilaisen koulun hanketta koulun rakentamiseksi.
As Oy Helsingin Haagan Eliel (27.11.2023) vastustaa poikkeamisia käyttötarkoituksen mukaisista kaavamerkinnöistä AKYS ja YS/s, rakennusalan rajasta tontilla 8, säilytettävien ja istutettavien puiden sekä istutusalueen merkinnästä, julkisivujen jäsentelystä ja autopaikkojen lukumäärästä. As Oy perustelee näkemyksiään mm. sillä, että suunnitelmien mukainen pitkä yhtenäinen rakennus ei sovellu 1950 - 1960-luvulla pääosin rakennettuun Haagan rakennuskantaan ja on kaavan tavoitteen, jossa lähtökohtana on ollut 2 erillistä rakennusta, vastainen. Istutus- ja puumerkintöjen osalta yhtiö katsoo niistä poikkeamisen olevan Haagan vehreän puutarhakaupungin vastaisia. Autopaikkojen vähentämisen seurauksena yhtiö katsoo riskinä Eliel Saarisen tien ja Isonnevantien risteysalueen ruuhkautumisen, joka olisi liikenneturvallisuusriski.
Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Uudenmaan ELY-keskukselta ja Helen Sähköverkko Oy:ltä.
Uudenmaan ELY-keskus toteaa lausunnossaan (1.12.2023), että kohteelle on myönnetty poikkeuslupa liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikan hävittämiseksi ja heikentämiseksi Uudenmaan ELY-keskuksen päätöksellä 19.6.2019 (UUDELY4278/2019) ja tätä on jatkettu 5 vuodella 4.2.2022 (UUDELY/1321/2021). Hakemus on luvan mukainen. Puiden kaatoa ei saa tehdä liito-oravan lisääntymisaikana 1.4. - 31.7. Kiinteistö ei rajaudu maantiealueeseen, joten Uudenmaan ELY-keskuksen Liikenne ja infrastruktuuri -vastuualuetta ei ole tarvetta kuulla naapurina. Uudenmaan ELY-keskus toteaa, että sen antama lausunto on oltava käsillä, kun rakentamisesta päättävä viranomainen harkitsee Maankäyttö- ja rakennuslain taikka muun lainsäädännön edellytyksiä luvan myöntämiseksi suunnitellulle hankkeelle.
Helen Sähköverkko Oy:llä ei ollut huomautettavaa.
Hakijalle on annettu tilaisuus antaa selityksensä annetuista muistutuksista ja lausunnoista. Hakija ilmoittaa vastineessaan (14.12.2023) tutustuneensa annettuihin lausuntoihin/muistutuksiin ja toteaa, että poikkeamisten perustelut As Oy Helsingin Haagan Elielin muistutuksessaan esittämiin näkökohtiin on esitetty kattavasti poikkeamishakemuksessa. Perustelut on koottu noin kahden vuoden asiantuntija- ja viranomaiskäsittelyn pohjalta eivätkä As Oy Helsingin Haagan Elielin esittämät näkökohdat yhtiön näkemyksen mukaan muuta hakemuksen perusteluissa esitettyä. Muihin annettuihin lausuntoihin/muistutuksiin yhtiöllä ei ole kommentoitavaa.
Perustelut
Hanke parantaa merkittävästi alueen palvelutasoa ja mahdollistaa myös laajempaa aluetta palvelevan koulun sijoittumisen saavutettavuudeltaan erittäin hyvälle paikalle Raide-Jokerin varteen. AKYS-kaavamerkintä, jonka mukaan tonteille voidaan toteuttaa jonkin verran julkisia palveluita, koulutoiminnan ja hakemuksessa esitetyn koulutoiminnan ulkopuolella suunnitellun muun toiminnan voidaan katsoa sopeutuvan hyvin asemakaavan mukaisen käyttötarkoituksen henkeen. Hanke on kaupungin strategian mukainen, jossa tavoitteeksi on mm. asetettu kansainvälisyys ja englanninkielisen opiskelun lisääminen kaikilla oppiasteilla.
Rakennuksen massoittelu, materiaalit ja kattomuoto noudattavat pääosin asemakaavan periaatteita ja tavoitteita. Rakennussuunnitelmat ovat kaupunkikuvallisesti laadukkaita. Koulurakennuksessa ei ole toiminnallista tarvetta kaavamerkinnän mukaiselle lasiseinäiselle yhdyskäytävälle.
Poikkeamisiin rakennusalan rajoista ja istutusmääräyksestä liittyy koulutoimintaan liittyviä toiminnallisia ja tilallisia tarpeita, jotka ovat perusteltuja. Suunnitelmissa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että kaavan edellyttämä piha-alueiden puustoisuus ja vihreys toteutuvat. Laaditun kulkutapaselvityksen ja jo koulun nykyisissä toimipisteissä käytössä olevien saattoliikenteen porrastamiseen liittyvien toimenpiteiden perusteella autopaikkojen vähentäminen on mahdollista. Autopaikkamäärä vastaa lähtökohtaisesti myös kaupungissa yleisiä periaatteita hyvän saavutettavuuden koulutonteilla.
Kuten ELY-keskus lausunnossaan toteaa, hakemus on ELY-keskuksen 4.2.2022 (UUDELY/1321/2021) myöntämän tonteilla olevia liito-oravanlisääntymis- ja levähdyspaikkoja koskevan poikkeamisluvan mukainen. Alueelta ei ole löytynyt muita suojeltavia luontoarvoja, joten hankkeen ei voida katsoa vaikeuttavan luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista, kun ELY-keskus on myöntänyt edellä mainitun poikkeamisluvan ja hakemus on ELY-keskuksen mukaan poikkeamisluvan mukainen.
Poikkeamisen erityinen syy on alueen tarkoituksenmukainen käyttö, joka vastaa alueen kehittyvään kaupunkirakenteeseen ja alueen palvelutason parantaminen.
Hankkeen ei voida katsoa aiheuttavan haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. kohta 15a
Rakennusvalvontataksa 2024, 6 §
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli yksikön päällikkö Tuomas Eskola. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Vastaehdotus:
Anni Sinnemäki: Lisätään päätösehdotukseen: "Hyväksyessään poikkeamisen kaavaan kaupunkiympäristölautakunta edellyttää, että Englantilaiselle koululle etsitään rivakassa aikataulussa yhteistyössä Englantilaisen koulun kanssa vaihtoehtoinen sijainti, joka ei olisi luontoarvoiltaan tässä käsitellyn tontin kaltaisen arvokas ja johon koulu voitaisiin sijoittaa asiallisen aikataulun puitteissa. Vaihtoehtoisen sijainnin löytyessä käynnistetään nyt käsittelyssä olevan tontin liittäminen Riistavuoren puistoon sen luontoarvojen säilyttämiseksi."
Kannattaja: Mia Haglund
1 äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Anni Sinnemäen vastaehdotuksen mukaisesti muutettuna.
Jaa-äänet: 8
Silja Borgarsdottir Sandelin, Olli-Pekka Koljonen, Sami Kuusela, Otto Meri, Jenni Pajunen, Katri Penttinen, Mika Raatikainen, Risto Rautava
Ei-äänet: 5
Mia Haglund, Otso Kivekäs, Tuomas Nevanlinna, Amanda Pasanen, Anni Sinnemäki
Tyhjä: 0
Poissa: 0
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä esittelijän ehdotuksen äänin 8–5.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kaupunkiympäristölautakunta 23.01.2024 § 37
Päätös tullut nähtäväksi 07.02.2024
Valitusosoitus
Pöytäkirjan 45 § (Poikkeamispäätöksestä:).
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 45 (Maksun osalta:) ja 61 (Päätöskohdasta A) §:t.
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Tuomas Eskola, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 37285