Puistosuunnitelma, Museonpuisto, Etu-Töölö, nro VIO 6353/1
Museon puisto, puistosuunnitelma, Etu-Töölö
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Museon puiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6353/1.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Suunnittelualue sijaitsee Etu-Töölön (13.) kaupunginosassa, osa-alueella Etu-Töölö. Kaupunginosa on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Puistosuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 7457 (tullut voimaan 14.11.1977). Asemakaavassa alue on merkitty puistoksi (P) ja leikkipaikan kohdalla on leikkikenttämerkintä (ul). Suunnittelualue on esitetty suunnitelmapiirustuksessa VIO 6353/1 (liite 2).
Suunnittelualueen pinta-ala on noin 2 300 m² ja Museon puiston kokonaispinta-ala 7 153 m². Leikkipaikka rajautuu pohjoisessa Museokatuun, lännessä Cygnaeuksenkatuun, etelässä avokallioalueen päällä sijaitsevaan koulurakennuksen tonttiin (Sibelius-Akatemia) ja idässä muuhun kallioiseen puistoalueeseen. Leikkipaikka on suunniteltu vuonna 1974, ja se toteutettiin pian sen jälkeen. Rakentamisen jälkeen on välineitä vaihdettu ja poistettu, mutta peruskorjausta ei ole aiemmin tehty.
Leikkipaikan pääasialliset käyttäjät ovat alueen asukkaat sekä päiväkotiryhmät.
Suuri osa leikkipuiston leikkivälineistä on huonokuntoisia, ja niitä on vähän suhteessa käyttäjiin. Leikkipaikka on aidattu ainoastaan kadun puolelta, eli puistosta on mahdollista poistua kallioalueen yli. Nykyinen kivipeikkoteos aiheuttaa putoamis- ja juuttumisvaaran.
Leikkipaikka peruskorjataan kokonaan. Tehtävillä muutoksilla parannetaan leikkipaikan turvallisuutta ja viihtyvyyttä sekä monipuolistetaan leikkimismahdollisuuksia. Leikkipaikan kokonaisjäsentelyä uudistetaan ja päiväkotien ulkoilutarpeet pyritään huomioidaan. Puistossa on säilytettäviä, hyväkuntoisia puita.
Kunnostuksesta aiheutuvan hiilijalanjäljen pienentämiseksi on tavoitteena käyttää kierrätettyjä materiaaleja (muun muassa nupukiveykset ja kierrätyskumihake). Turva-alustat ovat pääasiassa kotimaisesta lehtipuusta valmistettua turvahaketta. Puistoalueen monimuotoisuutta lisätään lisäämällä monilajinen istutusalue avokallioalueen reunalle. Puistoalueella viivytetään hulevesiä nykyistä paremmin.
Suunnitelma
Puiston toimintojen sijoittelussa on otettu huomioon alueella kasvavat hyväkuntoiset puut. Leikkitoimintoja järjestellään uudelleen ja monipuolistetaan.
Leikkialue aidataan uudella aidalla (korkeus 1,2 metriä) Cygnaeuksenkadun ja Museokadun puolelta ja lännessä avokallioon asti. Avokallion suuntaan leikkipaikkaa ei aidata. Leikkipaikan luoteiskulmaan on erikseen aidattu pienten lasten alue.
Leikkipaikalle on muotoiltu puutasoja, joilla voi oleskella ja esimerkiksi esiintyä. Kalusteita ja materiaaleja valittaessa otetaan huomioon kestävän kehityksen mukaiset, uusiutuvat ja kestävät materiaalit. Leikkipaikalle jätetään jatkossakin vapaata juoksentelu- ja pelailutilaa. Leikkipaikan nykyiset peikkopatsaat säilytetään. Yksi patsaista siirretään pienten lasten alueelle.
Puutasojen ja leikkivälineiden lisäksi leikkipaikkaa kalustetaan penkeillä, piknikpöydillä ja roska-astioilla. Sisääntuloportin yhteyteen sijoitetaan pyörätelineitä ja opastaulu. Museokadun jalkakäytävän reunaan asennetaan kaksi uutta penkkiä.
Leikkipaikalle asennetaan puistovalaisimet. Leikkipaikan tasaus noudattelee pääosin nykyisiä tasauksia. Nykyiset tukkireunaiset porrastukset leikkipaikan keskiosissa poistetaan ja maanpinta luiskataan loivasti avokallion juurelta. Avokallion ja leikkialueen väliin tehdään istutusalue, johon kalliolta valuvia sadevesiä imeytyy. Rakenteiden kuivatus hoidetaan salaojilla ja pintakuivatus hulevesikaivoilla, joihin vedet ohjataan nupukivikouruilla.
Vuorovaikutuksen yhteydessä tuli toive lisätä koripallokori leikkipaikalle. Toive on otettu huomioon.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta (liite 1).
Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 7457 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla 15.11. - 28.11.2023 välisen ajan.
Suunnitelmien esilläolosta tiedotettiin yleistiedoksiantona 2.11.2023 verkkosivuilla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat. Tieto esilläolosta lähetettiin lisäksi sähköpostilla Helsingin Uutisille sekä Töölöläinen-paikallislehdelle, sekä kahdelle läheiselle päiväkodille (Töölön Ankkalampi-Duckies ja Töölön Montessori). Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 28.11.2023 mennessä.
Palautteet olivat pääasiassa positiivisia. Kahdessa palautteessa oltiin huolissaan ulkoilualueiden vähäisyydestä rakentamistöiden ajan ja toivottiin lyhyttä rakentamisaikaa. Yhdessä palautteessa toivottiin koripallokoria, mikä on otettu suunnittelussa huomioon.
Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 607 000 euroa eli noin 264 euroa/m² (alv 0 %).
Suunnittelualue kuuluu kunnossapitoluokkaan R2 ja R3 (toiminta- ja käyttöviheralue).
Suunnittelualueen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 5 750 euroa, 2,50 euroa/m² (alv 0 %).
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8040101 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.
Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan lautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia. Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston peruskorjauksen. Suunnitelman voidaan katsoa olevan taloudellisesti merkittävä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §.
Päätös tullut nähtäväksi 01.03.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Petra Rantalainen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39795