Helsingin mallin kehittämisavustukset, kolmevuotiskauden 2025-2027 myöntämisperusteista päättäminen
Helsingin mallin kehittämisavustusten jatkokausi 2025–2027
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti jatkaa osallistavan alueellisen kulttuurityön Helsingin mallin kehittämisavustushakua vuosille 2025–2027.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat erityissuunnittelijat Katri Tenhola ja Sara Kuusi. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin mallin vaikuttaviksi todettuja toimintoja jatketaan vuosina 2025–27. Perusteena on edellisen kauden ja käynnissä olevien hankkeiden arviointi sekä Helsingin kaupungin linjaamat strategiset tavoitteet.
Seuraavan kolmivuotiskauden kohdekaupunginosat ovat Malmi, Kontula, Meri-Rastila ja Kannelmäki-Malminkartano. Seuraavan kauden kohdealuevalintaa valmisteltaessa on tarkasteltu monipuolisesti tietoa, jota kaupunki kerää erilaisten indikaattoreiden, kyselyiden ja selvitysten pohjalta. Käytettyjä tietolähteitä ja materiaaleja kuvataan tarkemmin liitteessä 1.
Valikoituneet kaupunginosat ovat käynnissä olevan Kaupunkiuudistus-hankkeen kohdealueita. Helsingin tavoitteena on olla kaupunki, jossa asuinalueet eivät eriydy ja kaikkialla on mahdollista elää turvallista ja viihtyisää elämää positiivisesti omaleimaisissa kaupunginosissa. Kaupunkiuudistus on työkalu, jolla Helsinki toteuttaa tätä strategista tavoitetta ja mahdollistaa kaupunginosien tasavertaisuuden ja hyvinvoinnin. Kaupunkiuudistuksen tavoitteet jakautuvat neljään painopistealueeseen, jotka ovat elinvoima, kaupunkiympäristö, palvelut ja osallisuus.
Kaupunkiuudistus lisää mahdollisuuksia monien eri toimijoiden poikkihallinnolliseen yhteystyöhön ja alueellisen kulttuurin vahvistamiseen entistä paremmin. Taiteen ja kulttuurin avulla voidaan tarjota matalan kynnyksen mahdollisuuksia asukkaiden aktivoimiseen, yhteen tuomiseen sekä siihen, miten heidän äänensä ja tarinansa saadaan kuuluville. Käynnissä olevista hankkeista osa toteutuu parhaillaan Kontulassa sekä Malmilla ja kokemukset yhteistyöstä Kaupunkiuudistus-hankkeen ja kaupunkisuunnittelun kanssa ovat olleet myönteisiä. Hankkeissa on työstetty taiteen keinoin mm. erilaisia vuorovaikutteisia osallisuusmenetelmiä asukkaiden kanssa.
Segregaation ehkäiseminen vaatii pitkäaikaista työtä ja sitoutumista. Selvitykset osoittavat, että huono-osaisuuden ja hyväosaisuuden keskittyminen toisistaan erillisille alueille on hyvin selkeää ja kasautumisessa on ollut havaittavissa entistä selkeämpää monikerroksisuutta. Viime vuosina alueiden väliset sosioekonomiset erot ovat alkaneet kasvaa ja myös ulkomaalaistaustaisten alueellisissa osuuksissa havaittavat erot ovat kasvaneet. Helsingin kaupunkistrategiassa segregaation torjunta on nostettu vahvasti esille. Tarvitsemme jatkossa lisää ennaltaehkäiseviä ja lieventäviä keinoja, joilla tavoitetaan eri asukasryhmiä ja vahvistetaan heidän hyvinvointiaan.
Helsingin mallin käynnissä olevia hankkeita on seurattu kolmikantaisen vaikuttavuuskokonaisuuden avulla. Hankkeita toteutetaan tiiviissä yhteistyössä asukkaiden, aluetoimijoiden ja taidelaitosten välillä – ja vaikutusten todentumista myös seurataan näillä kolmella tasolla. Arvioinnin ja toimijoiden tapaamisten perusteella ilmenee, että hankkeet ovat mahdollistaneet asukkaille onnistumisen, ilon ja voimaantumisen kokemuksia, mielekästä yhdessä tekemistä sekä oman äänen ja luovuuden ilmaisua. Taidelaitokset ovat puolestaan saaneet käyttöönsä uusia yhteisöllisiä toimintamalleja ja työtapoja, uudenlaista ilmaisua ja oppimista sekä uusia yleisöjä ja kumppanuuksia. Kohdekaupunginosissa hanketoiminta on vahvistanut alueen yhteisöllisyyttä, alueylpeyttä sekä viihtyvyyden ja turvallisuuden tunnetta.
Vaikuttavuuden arvioinnissa on tehty yhteistyötä kehittäjäorganisaatio Kukunorin kanssa ja seurantaa on viime vuoden aikana systematisoitu ja käytössä on mm. yhteneväiset raportointimateriaalit. Käynnissä olevan hankekauden päätteeksi toteutetaan erillinen vaikuttavuusselvitys loppusyksyllä 2024.
Päätös tullut nähtäväksi 09.11.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Sara Kuusi, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 32204