Vahingonkorvaus, autovaurio, 7.10.2023, Topeliuksenkatu 7 talon vastapäinen katu joka rajoittuu Topeliuksen puistoon

HEL 2023-013583
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 40
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama autovaurio

Tiimipäällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen. Hakijalle korvataan vaaditut 650 euroa.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 23.10.2023 esittänyt kaupungille määrältään 650 euron vahingonkorvausvaatimuksen. Hakijan vuokraama auto oli ollut pysäköitynä vastapäätä Topeliuksenkatu 7 kadulle 7.10.2023. Noin klo 21 ja klo 22 välisenä aikana iso lehmus oli kaatunut kadulle, ja hakijan vuokraaman auton päälle oli lehmuksen kaatumisen seurauksena kaatunut metallinen korkea pylväs, joka oli aiheuttanut pahan vaurion auton oikean puolen takaosan kattoon. Hakijan vaatimus koskee auton katon korjauksen omavastuuosuutta.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kadun kunnossapitoon luetaan katualueella olevien istutusten, kadun kalusteiden, korokkeiden, suojakaiteiden, liikennemerkkien ja muiden vastaavien laitteiden kunnossapito.

Kunnossapitolain mukaan kunta voi antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella, muu kunnossapito sekä puhtaanapito on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Määräykset voivat koskea mm. suoritusaikaa sekä katujen ja yleisten alueiden jaottelua tavoitetason mukaan eri kunnossa- ja puhtaanapitoluokkiin.

Vahingon aiheuttanut puu on katualueen erotusalueella sijaitseva lehmus, joka on luokiteltu katupuuksi. Kaikki alueella olevat, katujen varsilla sijaitsevat puut kuuluvat tarkkailuun, ja niitä hoidetaan tarpeen mukaan.

Katualueilla puita tarkkaillaan silmämääräisesti jatkuvasti muiden töiden ohella ympäri vuoden. Vastaistutettujen, nuorten ja varttuvien puiden huonot oksarakenteet poistetaan. Liikenneväyliin rajautuvilla viheralueilla käytetään puiden vapaan ajokorkeuden runkokorkeuden 5 metrin saavuttavaa leikkaustapaa. Vanhojen puiden ylläpitoleikkauksissa poistetaan välitöntä vaaraa aiheuttavat oksat ja haarat. Leikkaustyöstä aiheutuneita repeämiä ja kuorivaurioita ei tule esiintyä ja leikkauspintojen tulee olla siistejä.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Alueen kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Kadulle kaatuneesta puusta ja auton päälle kaatuneesta pylväästä on pyydetty selvitykset alueen kunnossapidosta vastaavilta. Saatujen selvitysten mukaan puu oli kaatuessaan kaatanut vahingon aiheuttaneen pylvään. Pylväälle on tehty mekaaninen vääntö- ja tärinätestaus vuonna 2014. Tuolloin pylväs on saanut täydet pisteet, eli pylvään kunto on ollut hyvä. Vuonna 2022 pylväälle on tehty ulkovalaistuksen kausihuollon yhteydessä silmämääräinen tarkastus, ja mitään vikaa ei ole silloinkaan havaittu. Pylvästä ei kuitenkaan ole suunniteltu ja lujuuslasketettu sen mukaan, että sen pitäisi kestää ison puun kaatuminen pylvään tai pylväässä olevien vaijereiden päälle. Kun pylväs on asennettu Topeliuksenkadulle, alueen puut ovat olleet pienempiä.

Kaatunut puu on ollut lajiltaan lehmus. Sen juuristotila on ollut asfaltin, eli kadun ja kevyen liikenteen väylän alla. 30.6.2008 kaupungin puurekisteriin on tehty merkintä ”puussa onkalo”. Vuonna 2016 kadun lehmuksille on tehty kuntoarvio, mutta puurekisterissä ei ole merkintää puun silloisesta kunnosta.

Vahingon aiheuttaneelle puulle on tehty kuntoarvio 11.9.2023. Kuntoarviossa on todettu, että puun tyvellä ja rungolla on ollut pitkä ja avonainen halkeama, mutta puu oli kuitenkin vahvistanut halkeaman sivuja. Puun runko oli suora ja sen latvusto oli kunnossa. Latvusto tosin oli toispuoleinen puiston puolella kasvavan lehmuksen varjostuksen takia. Kääpiä tai muita sieniä tai puuta heikentäviä tauteja ei ollut havaittavissa. Kuntoarviosta jäi puuttumaan lahonetsintälaitteen antama tuloste, koska puu ehti kaatua ennen sen ottamista. Päivää ennen vahinkoa, 6.10.2023, kunnossapito oli ilmoittanut puun luultavasti olevan niin huonokuntoinen, että sen poisto on suositeltavaa.

Vahinko on tapahtunut maan etelä- ja keskiosassa 6.‒8.10.2023 puita katkoneen Pirjo-myrskyn aikaan. Ilmatieteen laitoksen Kaisaniemen havaintoasemalla tehtyjen mittausten mukaan tuulen nopeus on vaihdellut vahinkopäivänä 7.10.2023 klo 21 ja klo 22 välisenä aikana 6,9 m/s ja 8,4 m/s välillä. Puuskatuulen nopeus samalla aikavälillä on vaihdellut 12,7 m/s ja 17,7 m/s välillä. Näin kovat tuulenpuuskat voivat
aiheuttaa puiden oksien irtoamista.

Kaupungille ei ole saapunut muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia. Kaupungin palautejärjestelmään on annettu palautteita vahingon aiheuttaneesta puusta 24.6.2020 ja 19.11.2020. Palautteet ovat koskeneet lehtien kuivumista oudosti ja oksien tippumista kadulle.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Vahingon aiheuttanut puu on ollut katupuu, joka on todettu vialliseksi ennen vahinkoa, mutta sitä ei ollut ehditty poistaa ennen vahinkotapahtumaa. Vahinkopäivänä on ollut kovia tuulenpuuskia, mutta ei kuitenkaan myrskypuuskia. Asiassa saatu selvitys huomioon ottaen kaupunki katsoo näin ollen olevansa vastuussa puun kaatumisesta hakijalle aiheutuneesta vahingosta.

Korvaus 650 euroa maksetaan hakijan ilmoittamalle pankkitilille.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 1 § ja 5 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §, 14 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Päätös tullut nähtäväksi 04.03.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Eeva-Maria Mattila, valmistelija, puhelin: 09 310 34957

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Inkeri Lehmusoksa
tiimipäällikkö