Aloituspaikat, ruotsinkieliset lukiot, lukuvuosi 2024-2025

HEL 2023-013677
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 40 §

Nybörjarplatser vid stadens svenskspråkiga gymnasier läsåret 2024–2025

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto

Beslut

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade att fastställa antalet nybörjarplatser vid stadens svenskspråkiga gymnasier läsåret 2024–2025 enligt följande:

Brändö gymnasium
140
Gymnasiet Lärkan
150
Tölö gymnasium
139
 
Sammanlagt
 
429 nybörjarplatser

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Sulje

Enligt kapitel 15, § 2, moment 1, punkt 2, i förvaltningsstadgan för Helsingfors stad är det svenska sektionen som för de svenskspråkiga gymnasierna beslutar om ordnandet och dimensioneringen av undervisningen vid enskilda läroanstalter.

I diskussioner med gymnasierektorer har chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen kommit fram till följande förslag:

Nybörjarplatser

Brändö gymnasium 140
Allmänna linjen 120
Idrottslinjen 20
Gymnasiet Lärkan 150
Tölö gymnasium 139
Allmänna linjen 87
Bildkonstlinjen 17
Humanekologilinjen 18
Musiklinjen 17
Sammanlagt 429

Det totala antalet studerande i gymnasieutbildningen för unga skulle år 2024 uppgå till 429 studerande i årskurs 1. Utöver detta har Tölö gymnasium även studerande vid vuxenlinjen, till vilken antagningen är kontinuerlig.

Enligt Helsingfors stadsfullmäktiges beslut 26.1.1994 (§ 30), ska minst 60 procent av de unga som slutför den grundläggande utbildningen i Helsingfors ha möjlighet att inleda studier inom gymnasieutbildningen. Utbildningsgarantin är gemensam för stadens svenskspråkiga och finskspråkiga gymnasier och med gymnasieutbildningen syftar man inte specifikt på antagning till stadens svenskspråkiga gymnasier.

Det sammanlagda antalet elever i årskursen som slutför den svenskspråkiga kommunala grundläggande utbildningen uppgår läsåret 2023–2024 till 447 elever, varav 25 elever är placerade i specialklass. Som jämförelse kan nämnas att läsåret 2022–2023 var motsvarande antal inom svenskspråkig kommunal grundläggande utbildning 391 elever, varav 14 elever i specialklass.

Utbildningsgarantin förutsätter att minst 268 elever som slutför den svenskspråkiga grundläggande utbildningen år 2024 erbjuds en plats inom gymnasieutbildningen. Till stadens svenskspråkiga gymnasier antas årligen en andel studerande med annan hemkommun än Helsingfors. Denna andel utgjorde läsåret 2023–2024 ca 40 procent av studerandeunderlaget i årskurs 1.

Antalet nybörjarplatser har de senaste åren höjts. Läsåret 2021–2022 var antalet nybörjarplatser 403. Läsåret 2022–2023 var antalet nybörjarplatser 420 och pågående läsår var antalet nybörjarplatser 437. Genom att höja antalet nybörjarplatser inom de allmänna linjerna har en högre andel av eleverna reserverats plats i ett svenskspråkigt gymnasium i Helsingfors.

Föredraganden föreslår att antalet nybörjarplatser vid de svenskspråkiga gymnasierna läsåret 2024–2025 fastställs enligt beredningens förslag, vilket minskar dimensioneringen av stadens svenskspråkiga gymnasieutbildning med 8 platser i jämförelse med läsåret 2023–2024.

Det föreslagna antalet nybörjarplatser i stadens svenskspråkiga gymnasier kan dock anses lämpligt för att bidra med ett tillräckligt antal gymnasieplatser i huvudstadsregionen med omnejd för att uppfylla kravet på utbildningsgaranti.

Kontinuerlig ansökan till gymnasieutbildningen

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning har på mötet 6.6.2023, § 19 beslutat om ansökningstider och ansökningsförfaranden för kontinuerlig ansökan till stadens svenskspråkiga gymnasieutbildning för unga. Det är därmed möjligt att under läsåret söka till gymnasieutbildning för unga i Helsingfors stad genom en kontinuerlig ansökan. Om gymnasierna har lediga studieplatser erbjuds de i den kontinuerliga ansökan. Det riksomfattande ansökningsförfarandet är fortfarande det huvudsakliga sättet att erhålla en studieplats inom gymnasieutbildningen.

Barnkonsekvensanalys

Valet av utbildning efter grundskolan är ett beslut som påverkar resten av den ungas liv. Speciellt viktigt är det att unga kan välja en utbildningsbana som passar dem. Ovan nämnda möjlighet att kontinuerligt ansöka till gymnasieutbildningen i Helsingfors bidrar med ökade möjligheter att få en gymnasieplats vid sidan om den riksomfattande antagningen i gemensam ansökan. Tillgänglighet till gymnasieutbildningen förebygger den ungas välmående samt har indirekta effekter på de ungas hälsa, välbefinnande samt framtida välfärd. Reella förutsättningar att bli antagen till gymnasieutbildning minskar riskerna för socialt utanförskap samt ungas marginalisering i samhället.

År 2023 var antalet förstahandssökande till de 437 nybörjarplatserna 525. I Brändö gymnasium var antalet förstahandssökande per plats 1,6, i Gymnasiet Lärkan 1,2 samt Tölö gymnasium 0,9. Som jämförelse kan nämnas att Tölö gymnasium hade flest förstahandssökande 1,4 per plats året innan. Antalet förstahandssökande varierar årligen mellan de olika gymnasierna, vilket gör det svårt att förutse till vilket av de svenska gymnasierna elever från den grundläggande utbildningen väljer att söka. År 2023 var det lägsta medeltalet för att bli antagen till Tölö gymnasiums allmänna linje 7,17 samt till Brändö gymnasium 8,17 och Gymnasiet Lärkan 8,15.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 13.11.2023

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Sulje

Esittelijä

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Lisätietojen antaja

Moa Thors, Chef för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, telefon: 09 310 70077

moa.thors@arbis.hel.fi

Barbro Björk-Sinisalo, specialplanerare, telefon: 09 310 81193

barbro.bjork-sinisalo@hel.fi