Vahingonkorvaus, kiinteistövahinko, 28.8.2023, Asunto Oy Helsingin Kisällin mantu

HEL 2023-013834
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 48
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama kiinteistövaurio

Tiimipäällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Hakijalle korvataan vaaditut 1 000 euroa.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 27.10.2023 esittänyt kaupungille määrältään 5 730,15 euron vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan kiinteistö vaurioitui, kun kaupungin puistosta kaatui puu hakijan tontille 28.8.2023 klo 16.50 osoitteessa ********** Vaatimuksen määrää on täsmennetty 19.1.2024 koskemaan vakuutuksen omavastuuosuutta, joka on 1 000 euroa.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Vahingon aiheuttanut puu on kaatunut kaupungin hallinnoimalta kiinteistöltä, ja sen kunnossapito kuuluu kaupungille.

Helsingin kaupungin rakennusjärjestyksen mukaan kiinteistön haltijan on valvottava kiinteistön puiden kuntoa. Jos puu on ympäristölleen vaarallinen, kiinteistön haltijan on ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelusta. Saadun selvityksen mukaan alue, josta vahingon aiheuttanut puu on kaatunut, on lohkomattomalla ja rakentamattomalla tontilla, joka on asemakaavassa osoitettu asuinrakennusten korttelialueeksi, eikä siten yleisiin alueisiin kuuluvaa puistoa. Alueen puustoa hoidetaan pitkälti palautteiden perusteella. Puiden tarkkailua tilataan tarvittaessa urakoitsijalta. Urakoitsijalta saadun selvityksen mukaan vahingon aiheuttaneessa puussa ei ollut ulkoista vikaa, vaan puun juuret olivat pettäneet.

Kaupungin palautejärjestelmään on tehty ilmoitus vahinkopaikalla olleista huonokuntoisista puista marraskuussa 2020. Alueella on käyty palautteen jälkeen, mutta toimenpiteille ei tällöin ole ollut akuuttia tarvetta. Tämän käynnin jälkeen alueella ei ole suoritettu tarkkailua eikä toimenpiteitä ennen vahinkotapahtumaa.

Ilmatieteen laitoksen Kumpulan havaintoasemalla tehdyissä mittauksissa tuulennopeus on 28.8.2023 klo 16.50 ollut 13,7 m/s ja puuskatuulen nopeus on ollut 22 m/s, joka määritellään myrskyksi. Myrskytuuli muun muassa katkoo puita ja irrottaa kattotiiliä.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Vahingonkorvausvastuu edellyttää tuottamusta. Kaupunki katsoo, että alueen puuston kuntoa ei ole tarkkailtu riittävästi. Näin ollen kaupunki katsoo olevansa tässä tapauksessa korvausvelvollinen.

Hakijalle korvataan tositteiden mukaisesti vakuutuksen omavastuuosuus 1 000 euroa. Korvaus maksetaan hakijan vaatimuksessa ilmoittamalle pankkitilille.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 1 § ja 5 §, 6 luku 1 §

Helsingin kaupungin rakennusjärjestys 52 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Päätös tullut nähtäväksi 18.03.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Inkeri Lehmusoksa
tiimipäällikkö