Avustuksen myöntäminen, taide- ja kulttuuriavustukset 2024, toiminta-avustukset, monivuotiset/valtionosuutta saavat toimijat

HEL 2023-014527
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 3 §

Esittävän taiteen valtionosuuden piirissä olevien toimijoiden moni- ja yksivuotiset toiminta-avustukset vuodelle 2024

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myönsi taide- ja kulttuuriavustusten toiminta-avustuksia vuoden 2024 määrärahoista yhteensä 4 650 000 euroa liitteen 1 mukaisesti 25:lle esittävän taiteen valtionosuutta saavalle toimijalle.

Vuoden 2024 avustuksen saajista 23 toimijaa on jatkohakemuksen perusteella monivuotiskauden 2023–2026 piirissä. Kaksi toimijaa saa yksivuotista avustusta.

Avustukset ovat harkinnanvaraisia.

Ohjeet avustuksen saajille

Toiminta-avustukset maksetaan avustuksen suuruudesta riippuen 1–2 erässä. Korkeintaan 50 000 euron toiminta-avustukset maksetaan yhdessä erässä päätöksenteon jälkeen. Yli 50 000 euron avustukset maksetaan kahdessa erässä, joista ensimmäinen. erä päätöksenteon jälkeen ja toinen erä 6.9.2024. Maksatuksessa huomioidaan jo saatuna osuutena jaoston 7.12.2023, § 31 mukaisesti maksettu avustusennakko, joka on 25 % vuoden 2023 avustuksen tasosta.

Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Ohjeet avustuksen käyttämisestä, raportoinnista, avustuksen maksamisesta ja Helsinki-tunnuksen käytöstä löytyvät toimialan nettisivuilta

Avustustoiminnassa noudatetaan Euroopan unionin valtiontukia koskevia säädöksiä ja Helsingin kaupungin avustusten yleisehtoja (kaupunginhallitus 28.10.2019, § 723), kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteisiä avustusperiaatteita (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 12.12.2023, § 178) sekä kulttuurin avustuslajeja ja arviointiperusteita (kulttuuri- ja kirjastojaosto 17.5.2022, § 16).

Kaupungilla on oikeus periä avustus tai sen osa takaisin avustusehtojen mukaisesti. Lisäksi avustustoiminnassa noudatetaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 15.3.2022, § 47 päättämiä periaatteita koskien Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli erityissuunnittelija Inka Kunnala.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmä

Esittävän taiteen eli teatterin, tanssin, sirkuksen, esitys- ja performanssitaiteen ja musiikin valtionrahoitus uudistui vuoden 2022 alusta. Laki esittävän taiteen edistämisestä edistää esittävän taiteen monimuotoisuutta ja tukee esittävän taiteen saatavuutta ja saavutettavuutta, mikä on myös Helsingin kaupunkistrategian mukainen tavoite.

Toimintayksikkö hyväksytään lain piiriin joko määräaikaisesti kolmeksi vuodeksi tai toistaiseksi. Toistaiseksi hyväksyttyjen yksiköiden arviointi tehdään joka kuudes vuosi. Määräaikaisesti hyväksyttyjä arvioidaan kolmen vuoden välein. Määräaikaisten arviointi ja uusien, valtionosuuden piiriin pyrkivien toimijoiden haku tapahtuvat vuonna 2024.

Esittävän taiteen valtionosuutta saavista 100 toimintayksiköstä 29 toimii Helsingissä.

Näistä 25 saa Helsingin taide- ja kulttuuriavustusten toiminta-avustusta. Valtionosuuden piiriin hyväksymisen edellytyksinä muun muassa on, että toiminta on ammattimaista, ympärivuotista, sillä on monivuotisia tavoitteita ja että toiminnalle on riittävät taloudelliset edellytykset. Valtionosuus kattaa noin 30 % rahoituksesta. Vakaa rahoituspohja koostuu usein valtionosuudesta, omasta tulonmuodostuksesta sekä kuntarahoituksesta. Valtionosuuden piiriin hyväksymisen yhteydessä arvioidaan toiminnan edellytysten osana toimijoiden rahoitusrakennetta ja sen kehittämistarpeita. Huomiota voidaan kiinnittää esimerkiksi kuntarahoituksen matalaan tasoon tai vahvaan hankerahoitteisuuteen.

Helsingin avustukset esittävän taiteen valtionosuutta saaville toimijoille

Kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti 19.4.2022, § 10 jatkaa monivuotisen avustusten hankekautta vuosille 2023–2026. Päätettyjen hakuehtojen mukaan haku rajattiin koskemaan esittävän taiteen valtionavustusjärjestelmän piirissä olevia toimijoita.

Jaosto valitsi ehdot täyttävät toimijat 8.12.2022, § 42. Monivuotisuuden piiriin valittujen toimijoiden avustus vahvistetaan hakemuksesta vuosittain. Tavoitteena on, että avustus pysyisi vähintään samansuuruisena kuin hankekauden alkaessa. Monivuotisen toiminta-avustuksen tarkoituksena on myös sitoutua valtionosuusjärjestelmän piirissä oleviin toimintayksiköihin pitkäjänteisesti ja vakaasti. Lisäksi halutaan vahvistaa näiden toimijoiden kumppanuussuhdetta sekä osaltaan keventää hakuprosessia.

Monivuotista toiminta-avustusta saavat toimijat ovat avustusta hakiessaan sitoutuneet ottamaan käyttöön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman ja toiminnan itsearvioinnin työkalun, jossa yhteisö yhteistyössä työntekijöidensä ja esimerkiksi taustayhdistyksen hallituksen kanssa arvioi toimintansa tasoa ja kehittymistä ainakin työhyvinvoinnin ja johtamisosaamisen osalta. Toimija sitoutuu myös osallistumaan kulttuurin edistämisen palvelun toteuttamiin kumppanuuskeskusteluihin, joissa itsearvioinnin tuloksia tarkastellaan ja raportoimaan tuloksista toimintakertomuksessaan. Edellisen vuoden avustuksen käyttöä valvotaan toiminta-avustuksen hakemisen yhteydessä ja tarkemmin tätä seuraavana vuonna valmistuvien tilinpäätösten ja toimintakertomusten kautta.

Vuoden 2024 Helsingin avustusten strategiset painotukset

Vuoden 2024 esittävän taiteen valtionosuuden piirissä olevien toimijoiden kaupungin avustustason määrittelyyn vaikuttaneet keskeiset tekijät kaupunkistrategian mukaisen monimuotoisen kulttuuritarjonnan sekä saatavuuden ja saavutettavuuden varmistamiseksi ovat seuraavat:

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto linjasi 7.12.2021, § 41 päätöksen yhteydessä, että valtionosuutta saavien toimijoiden Helsingin tuen tavoitteena on ensivaiheessa 15 prosentin taso toiminnan toteutuneista kuluista. Tämä ei kuitenkaan muodosta yksinomaan laskennallista avustuksen nostovelvoitetta, koska avustukset ovat harkinnanvaraisia.

Arvioinnissa on huomioitu toiminta-avustuksen osuus toimintayksikön toteutuneista menoista vuonna 2022 ja vuosina 2019–2021. Lisäksi huomiota on kiinnitetty toimintayksikön valtionosuuden ja kuntaosuuden kokonaisuuteen suhteessa toimijan menoihin. Kulttuuri- ja kirjastojaoston 7.12.2021, § 41 päätöksen mukaisesti toimintayksiköiden avustuksissa on tavoiteltu 15 prosentin tasoa toiminnan toteutuneista menoista, kuitenkin huomioiden käytettävissä oleva määräraha ja kaupungin strategisten painotusten mukainen kokonaisarviointi.

Kokonaisarvioinnissa on lisäksi kiinnitetty huomiota kaupunkistrategian mukaisesti tanssin kentän ja Tanssin talon toimijoiden rahoituksen kehittämiseen. Edelleen korotuksissa on painotettu valtionosuusjärjestelmän piiriin vuonna 2022 tulleita toimijoita, joiden kuntarahoituksen osuus toteutuneista menoista on ollut verraten matala.

Edellisen lisäksi arvioinnissa on huomioitu taide- ja kulttuuriavustusten yleiset arviointiperusteet sekä monivuotista toiminta-avustusta saavien osalta seuraavat erityiset arviointiperusteet: toiminnan tuotannollinen ja taloudellinen laatu; toiminnan vakiintuneisuus ja toiminnan taso, toimijan edellytykset ylläpitää saavutettua toiminnan tasoa, hankekaudelle laaditun toimintasuunnitelman ja talousarvion realistisuus ja toteuttamiskelpoisuus sekä toiminnan taiteellinen ja sisällöllinen laatu; eli toiminnan lähtökohtana oleva taiteellinen näkemys ja ammattitaito.

Vuoden 2024 hakukierroksen toteutus

Vuoden 2024 toiminta-avustusten hakuaika päättyi 31.8.2023 klo 16. Määräaikaan mennessä toiminta-avustusta haki 25 valtionosuutta saavaa toimijaa. Näistä 23 haki avustusta monivuotisena kaudelle 2023–2026 ja kaksi toimijaa haki toiminta-avustusta yksivuotisena vuodelle 2024. Haettu summa on yhteensä 6 238 770 euroa.

Toimivalta ja avustustoimintaa koskevat päätökset

Kaupungin hallintosäännön, 17 luku, § 1, mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet 12.12.2023, § 178. Lautakunta on myös päättänyt periaatteet koskien Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita 15.3.2022, § 47.

Kaupungin hallintosäännön, 17 luku, § 2, mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta (kohta 3) sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta (kohta 4).

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto on hyväksynyt tarkemmat avustuslajit ja arviointiperusteet 17.5.2022, § 16.

Lisäksi avustustoiminnassa noudatetaan kaupunginhallituksen 28.10.2019, § 723, päättämiä Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita.

Valtiotukiarviointi

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 107 (1) artiklan mukaan, jollei perussopimuksissa toisin määrätä, jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille, siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Asian valmistelun yhteydessä on kaikkien tuettavaksi esitettävien toimijoiden osalta erikseen arvioitu, täyttyvätkö SEUT 107 (1) artiklan kriteerit.

Arvioinnissa on päädytty siihen, että kaikkien tuettavaksi esitettyjen toimijoiden osalta SEUT 107 (1) artiklan kaikki kriteerit eivät täyty. Arvioinnissa on katsottu, että tuettu toiminta ei vaikuta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, sillä toiminta on alueellista, se ei todennäköisesti houkuttele käyttäjiä tai vierailijoita muissa jäsenvaltioissa järjestettävästä samanlaisesta toiminnasta ja tuen vaikutus rajat ylittäviin investointeihin tai sijoittautumisen edellytyksiin on todennäköisesti enintään marginaalinen. (Komission tiedonanto valtiontuen käsitteestä 2016/C 262/01 kohdat 196, 197). Näin ollen EU:n valtiontukisäännökset eivät tule sovellettaviksi.

Sulje

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto 07.12.2023 § 31

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 09.02.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kulttuurin edistämisen päällikkö
Veikko Kunnas

Lisätietojen antaja

Inka Kunnala, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 33169

inka.kunnala@hel.fi

Ulla Bergström, kumppanuspäällikkö, puhelin: 09 310 22013

ulla.k.bergstrom@hel.fi

Liitteet (pdf)

2. Kuvaukset_Esittävän taiteen VOSn piirissä olevien toimijoiden moni- ja yksivuotiset toiminta-avustukset 2024
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.