Kuuleminen, elintarvikelaki 55 §, Lopez Punavuori Oy / Taqueria Lopez y Lopez, Telakka
Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen Lopez Punavuori Oy:lle/Taqueria Lopez y Lopez, Telakka
Päätös
Toimija
Lopez Punavuori Oy, Telakkakatu 12, 00150 Helsinki
y-tunnus 3176345-7
Elintarvikehuoneisto
Taqueria Lopez y Lopez, Telakka, Telakkakatu 12, 00150 Helsinki
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön määräys
1. Keittiöön tulee lisätä vesipiste.
2. Henkilökunnan WC-tilasta tulee poistaa sinne kuulumattomat tavarat.
3. Henkilökunnalle tulee järjestää pukutilat.
4. Elintarvikkeiden tarjoilulämpötiloissa tulee noudattaa lainsäädännön vaatimuksia. Tarjolla olevien kylmänä säilytettävien elintarvikkeiden lämpötila saa olla korkeintaan 12 °C ja ne saa olla tarjolla enintään neljä tuntia.
Määräaika
Edellä mainitut toimenpiteet on toteutettava kohtien 1-4 osalta 12.1.2024 mennessä.
Täytäntöönpano
Määräystä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen (kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) toisin määrää.
Asiaan liittyvät taustatiedot
Ravintolassa valmistetaan meksikolaistyylistä ruokaa, kuten burritoja ja tacoja lautasannoksina. Ravintolassa kypsennetään raakaa lihaa ja pestään kasviksia. Ravintolaan Taqueria Lopez y Lopez, telakka on tehty valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 31.5.2023. Tällöin on havaittu, että omavalvontasuunnitelma tai siihen liittyvä lämpötilaseurannan kirjaukset eivät olleet tarkastettavissa. Keittiössä on kaksi vesipistettä, joista toinen sijaitsee astianpesupisteessä ja toinen ruoanvalmistusalueen nurkassa. Henkilökunnan WC- ja pukutilat eivät olleet käytettävissä, koska tilat eivät olleet valmistuneet ajallaan. Henkilökunnan vaatteita säilytettiin siivousvälinetilassa. Tarkastuksella havaittiin pieniä poikkeamia lainsäädännön vaatimuksista kylmänä tarjolla pidettävien ruokien lämpötilassa. Korjaavat toimenpiteet on edellytetty tehtäväksi 13.8.2023 mennessä (Liite 1 Tarkastuskertomus Taqueria Lopez y Lopez, Telakka). Toimija pyysi lisäaikaa vesipisteen asentamiseen, puhelimitse sovittiin, että vesipiste asennetaan lokakuun 2023 aikana.
Ravintola Taqueria Lopez y Lopez, Telakka on tehty uusintatarkastus 13.11.2023, jolloin on todettu, ettei kaikkia epäkohtia ole korjattu määräajassa (Liite 2 Tarkastuskertomus Taqueria Lopez y Lopez, Telakka). Omavalvontasuunnitelma oli tarkastettavissa. Toimija lähetti sähköpostitse omavalvonnan lämpötilaseurannan tarkastettavaksi. Keittiöön ei ole lisätty vesipistettä. Henkilökunnan WC- tila oli käytettävissä, mutta tilassa oli runsaasti sinne kuulumatonta tavaraa. Henkilökunnan WC-tilan etuhuoneeseen on tarkoitus järjestää henkilökunnan pukutila, mutta sitä ei ole otettu asianmukaisesti käyttöön, vaan henkilökunnan vaatteita säilytettiin edelleen siivousvälinetilassa. Ravintolassa oli tarjolla kylmäsäilytystä vaativia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita huoneenlämmössä, joiden lämpötilat olivat 14,8 °C-16,6 °C.
Kuuleminen
Toimijaa on kuultu elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 23.11.2023 päivätyllä kirjeellä. (Liite 3)
Toimija ei ole antanut vastinetta määräaikaan mennessä.
Päätöksen perustelut
Neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta Lopez Punavuori Oy ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska Lopez Punavuori Oy ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin huoneistossa havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.
Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:
1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai
2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.
Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen elintarvikehygieniasta (EY N:o 852/2004) liitteen II, Luvun I kohta 1, 2 ja 4 mukaan elintarvikehuoneistot on pidettävä puhtaina ja hyvässä kunnossa. Elintarvikehuoneistojen on oltava pohjapiirrokseltaan, suunnittelultaan, rakennustavaltaan, sijainniltaan ja kooltaan sellaiset, että ne voidaan asianmukaisesti huoltaa, puhdistaa ja/tai desinfioida, niissä voidaan ehkäistä tai vähentää ilman kautta tulevaa saastumista ja niissä on riittävät työtilat kaikkien toimien suorittamiseksi hygieenisesti. Tiloissa tulee voida torjua likaantuminen, joutuminen kosketuksiin myrkyllisten materiaalien kanssa, hiukkasten variseminen elintarvikkeisiin ja kosteuden tiivistyminen ja haitallisen homeen muodostuminen pinnoille. Tiloissa on oltava riittävä määrä asianmukaisesti sijoitettuja ja käsienpesuun tarkoitettuja pesualtaita. Käsienpesualtaissa on oltava kylmä ja kuuma juokseva vesi sekä käsienpesuun ja hygieeniseen kuivaamiseen tarvittavat aineet.
Taqueria Lopez y Lopez, Telakan henkilökunnan WC-tilassa oli elintarvikehuoneistoon kuulumatonta tavaraa, ja esimerkiksi GN-astioita ja servettejä. Keittiössä on vesipiste astioiden esipesuun ja yksi vesipiste ruoan valmistukseen, joka oli varustettu saippualla ja käsipyyhepaperilla. Monipuolisessa ruoanvalmistuskeittiössä on oltava vähintään kolme erillistä vesipistettä: yksi ruoanvalmistukseen (kasvisten pesu ym.), yksi astianpesuun/astioiden esipesuun ja yksi käsien pesuun
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen elintarvikehygieniasta (EY N:o 852/2004) liitteen II, Luvun I, kohta 9 mukaan henkilökunnalle on tarvittaessa järjestettävä asianmukaiset pukusuojat.
Ravintolassa henkilökunnan vaatteita säilytettiin siivousvälinetilassa. Henkilökunnan vaatteille tulee järjestää asianmukainen tila.
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarvikehygieniasta (318/2021) 23 §:n mukaan toimijan on noudatettava seuraavia elintarvikkeiden säilytyslämpötilavaatimuksia: kylmäsäilytystä vaativia, helposti pilaantuvien elintarvikkeiden lämpötila saa olla tarjolla olon aikana korkeintaan 12 °C, silloin kuin ne ovat tarjolla enintään neljä tuntia.
Ravintolassa oli tarjolla kylmäsäilytystä vaativia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita huoneenlämmössä, joiden lämpötilat olivat 14,8 °C-16,6 °C.
Elintarvikelain 78 §:n mukaan tätä päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman tai ennen kuin oikaisuvaatimusta on käsitelty, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää.
Sovellettavat oikeusohjeet
Elintarvikelaki (297/2021) 1, 6, 55, 75, 78 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021) 23 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 (Yleinen elintarvikehygienia-asetus), liite II, luvut I, II
Toimivaltaperuste
Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.
Muutoksenhaku
Oikaisuvaatimusohje on liitteenä.
Tiedoksiantotapa
Pöytäkirjanote toimitetaan haastetiedoksiantona Lopez Punavuori Oy:lle
Päätös tullut nähtäväksi 19.12.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.
Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto | |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on 1.1.2024 lähtien, maanantaista perjantaihin klo 08.15–15.00.
Kirjaamon aukioloaika on 31.12.2023 saakka, maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Olli Perälä, elintarviketarkastaja, puhelin: 09 310 35679