Vahingonkorvaus, autovaurio, 21.11.2023, Kajaaninkatu 6
Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio
Päätös
Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Hakijan vaatimus
Hakija on 24.11.2023 esittänyt kaupungille määrältään yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvoon on tullut vaurioita ajoneuvon oikean puolen takarenkaan yläpuolelle ajoneuvolle tehdyn lähisiirron yhteydessä 21.11.2023 osoitteessa Kajaaninkatu 6. Hakija on tuonut vaatimuksessaan esille, että hakijan ajoneuvo on varustettu robottiautomaatti-vaihteistolla. Hakijan kuvauksen mukaan tämä aiheuttaa sen, että "auto lähtee liikkeelle, kun sen nostaa takapyöristä ja käsijarru ei näin ollen enää pidä eivätkä etupyörät pidä, koska ne eivät lukkiudu pysäköitäessä". Ajoneuvo on ollut pysäköitynä jyrkähkössä mäessä ja pysäköintialueella on ollut betoniporsaita auton läheisyydessä.
Hakija on 9.1.2024 täsmentänyt vaatimuksen määrältään 599 euroon, joka koostuu vakuutuksen omavastuun osuudesta ja siirtomaksusta. Perusteluna vaatimukselle on ajoneuvon vaurioituminen ajoneuvon siirron yhteydessä ja siitä aiheutunut haitta, kuten ajoneuvon poissaolo käytöstä korjauksen ajan sekä korjauksesta aiheutuneet kustannukset.
Sovellettavat normit ja ohjeet
Ajoneuvojen siirrosta annetun lain nojalla kaupungilla on oikeus suorittaa ajoneuvolle lähisiirto, jos pysäköidystä ajoneuvosta aiheutuu haittaa tiealueella tapahtuvalle kunnossa- tai puhtaanapidolle taikka korjaus- tai rakennustyölle taikka ELY-keskuksen tai kunnan luvalla järjestettävälle tapahtumalle. Ennakkoon tiedossa olevasta työstä on ilmoitettava asianmukaisin alueelle sijoitetuin merkein tai ilmoituksin vähintään kahta vuorokautta ennen suunniteltua siirtoa. Siirrosta on lain mukaan laadittava pöytäkirja.
Vahingonkorvausvastuun edellytykset
Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen. Ajoneuvon siirrossa siirron suorittajan on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Asiassa saadut tiedot ja selvitykset
Ajoneuvon siirtotyön suorittaa urakoitsija siirronvalvojan valvonnassa, ja siirronvalvoja laatii lähisiirrosta siirtopöytäkirjan. Siirronvalvoja on siirtotilanteessa valvomassa sekä siirrettävän ajoneuvon omistajan että kaupungin etua. Pöytäkirjaan merkitään tieto, mikäli ajoneuvo vaurioituu siirron yhteydessä. Hinausyrittäjä vastaa siirron aikana tapahtuvista mahdollisista vahingoista hinauspalvelusopimuksen mukaisesti.
Ajoneuvon siirron aikana nostoaisa koskettaa ainoastaan siirrettävän ajoneuvon renkaiden kulutuspintaa eikä siirron aikana kosketa ajoneuvon muihin osiin. Ajoneuvo liikkuu vetävät pyörät ylhäällä hinausauton hydrauliseen nostoaisaan kiinnitettyinä. Auton jousitus toimii kuten tiellä ajettaessa, siirtonopeus on alhainen ja siirronvalvoja tarkkailee, että siirto tapahtuu asianmukaisesti. Tarvittaessa käytetään lisäksi apupyöriä. Ajoneuvon siirto on mahdollista suorittaa nostoaisalla myös käsijarrun päällä ollessa.
Ajoneuvon siirrosta on pyydetty selvitys siirron suorittaneelta urakoitsijalta. Saadun selvityksen ja siirtopöytäkirjan mukaan hakijan ajoneuvolle on tehty lähisiirto 21.11.2023 klo 8.05 osoitteesta Kajaaninkatu 4 osoitteeseen Viipurinkatu 9. Hakijan ajoneuvo on nostettu eturenkaista nostoaisaan ja takarenkaissa on ollut apupyörät. Siirtopöytäkirjan ja siirronvalvojan ottamien kuvien perusteella ajoneuvo on siirretty normaalin käytännön mukaisesti. Hinattava ajoneuvo otetaan aina ensin hinauspuomiin kiinni ja vasta tämän jälkeen asennetaan apurenkaat, joten hakijan ajoneuvo ei ole siirron yhteydessä päässyt liikkeelle vapaasti eikä se näin ollen ole valunut betoniporsasta päin. Apurenkaita asennettaessa ei voi missään tilanteessa käydä niin, että asentaminen aiheuttaisi ajoneuvolle kyseisiä vaurioita.
Yhteenveto ja johtopäätökset
Hakijan ajoneuvon siirto on suoritettu asianmukaisesti, siirtopöytäkirjaan ei ole merkitty, että siirrosta olisi aiheutunut ajoneuvolle vaurioita ja saadun selvityksen perusteella hakijan kuvaama vaurio ei ole voinut syntyä tehdyn siirron yhteydessä.
Hakijan ajoneuvo on ollut pysäköitynä paikassa, jossa katualue on ollut varattuna ja pysäköinti on ollut kielletty ajanjaksolla 15.–22.11.2023. Näin ollen siirtomaksu 99 euroa on ollut aiheellinen. Siirtomaksu perustuu ajoneuvon siirtämiseen ja siitä kunnalle aiheutuviin kustannuksiin. Ajoneuvon siirtomaksuun on voinut hakea erikseen muutosta.
Edellä esitetyin perustein kaupunki katsoo, ettei vaurio ole aiheutunut ajoneuvolle tehdystä lähisiirrosta, eikä kaupunki näin ole asiassa korvausvelvollinen.
Sovelletut säännökset
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §
Laki ajoneuvojen siirtämisestä (1508/2019) 6 §, 10 §, 11 §
Toimivalta
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.
Päätös tullut nähtäväksi 17.04.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930