Esiopetuksen toimipisteeksi määrittäminen lukuvuonna 2024-2025, Lekskolan Gryningen
Fastställandet av Lekskolan Gryningen som verksamhetsställe för förskoleundervisning läsåret 2024-2025
Beslut
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade att fastställa Lekskolan Gryningen, Nya Borgåvägen 149, som verksamhetsställe för förskoleundervisning läsåret 2024-2025. Lekskolan Gryningen är en privat lekskola som tillämpar steinerpedagogik.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Enligt kapitel 15, § 2, moment 1, punkt 1, i förvaltningsstadgan för Helsingfors stad är det den svenska sektionen vid fostran- och utbildningsnämnden som för sin egen språkgrupps del fastställer de verksamhetsställen i vilka förskoleundervisning ges i daghem och skolor.
Förskoleundervisningen regleras i lagen om grundläggande utbildning (628/1998). Om förskoleundervisning anordnas i ett daghem, följs dessutom lagen om småbarnspedagogik (540/2018).
Den privata serviceproducenten Pro Sibbo Svenska Steinerskola r.f. har lämnat in en anhållan om att anordna förskoleundervisning vid Lekskolan Gryningen under läsåret 2024-2025. Anhållan lämnades in 20.9.2023 med uppgiften om att de har tre barn födda 2018. Lekskolan Gryningen har därefter meddelat att de har fått in en till ansökan till förskoleundervisingen varmed föredragande förslår att Lekskolan Gryningen upptas på listan över verksamhetställen som erbjuder förskoleundervisning under läsåret 2024-2025. Listan över verksamhetsställen har fastställts enligt beslut av svenska sektionen på mötet 17.11.2023, § 37.
I förskoleundervisning som anordnas av en privat serviceproducent är minimigruppstorleken sju barn som deltar i förskoleundervisningen. Minimigruppstorleken kan vara minst fyra barn i förskoleundervisning med betoning på en alternativ pedagogik, en särskild åskådning eller ett språk, om det finns ett kontinuum från förskoleundervisningen till den grundläggande utbildningen vad gäller pedagogiken, åskådningen eller språket i fråga. Förskolegrupperna bildas i enlighet med lagen om grundläggande utbildning och lagen om småbarnspedagogik. Huruvida minimigruppstorleken uppfylls kontrolleras efter att ansökningstiden till förskoleundervisningen har gått ut, varvid verksamhetsställets rätt att anordna förskoleundervisning fastställs.
I Helsingfors ordnas förskoleundervisning också i privata daghem. Statsrådet kan bevilja en registrerad sammanslutning eller stiftelse tillstånd att ordna förskoleundervisning. I tillståndet kan anordnaren av förskoleundervisning beviljas en särskild utbildningsuppgift som baserar sig på en viss världsåskådning eller pedagogisk princip. Privata anordnare av småbarnspedagogik i Helsingfors kan erbjuda småbarnspedagogiska tjänster som baserar sig på en alternativ pedagogisk princip. Sådana är till exempel Steiner-, Montessori-, Freinet- och Reggio Emilia pedagogiken, eller småbarnspedagogiska tjänster som baserar sig på en viss åskådning. I Helsingfors ordnar privata serviceproducenter förskoleundervisning som baserar sig på steinerpedagogik. Deras tillstånd godkänns för ett år åt gången, om kriterierna för att anordna förskoleundervisning uppfylls. All småbarnspedagogisk verksamhet ska följa de allmänna mål och riktlinjer som fastställs i lagen, i överenskommelser, i grunderna för planen för småbarnspedagogik och i grunderna för förskoleundervsiningens läroplan. Dessa mål och riktlinjer gäller även småbarnspedagogisk verksamhet och förskoleundervisning som baserar sig på en alternativ pedagogik eller en särskild åskådning.
Information och delaktiggörande
Då vårdnadshavaren väljer en småbarnspedagogisk tjänst som baserar sig på en alternativ pedagogik eller en särskild åskådning ska vårdnadshavaren få tillräckligt med information om verksamhetens särskilda mål och värderingar. Tillsynen av den privata förskoleverksamheten handhas av Helsingfors stad som gör handledningsbesök medan information och delakttiggörande sköts av den privata serviceproducenten.
Anhållan om en plats inom förskoleundervisning på ett privat daghem görs direkt till det aktuella daghemmet. Ansökningstiden till förskoleundervisning på privata daghem är 8–21.1.2024. Beslutet om privat förskoleundervisning postas till vårdnadshavarna i februari 2024. Läsåret 2024-2025 pågår under tiden 8.8.2024-30.05.2025.
Barnkonsekvensanalys
Enligt lagen om grundläggande utbildning ska alla barn delta i förskoleundervisning året innan läroplikten börjar. I förskoleundervisning som baserar sig på en viss världsåskådning eller pedagogisk princip bör verksamheten, fostran och undervisningen följa de allmänna mål som fastställts för förskoleundervisningen. Förskoleundervisningen ska följa föreliggande läroplansgrunder för förskoleundervisningen utan att binda barnen vid något värde- eller fostringsfilosofiskt system som ligger bakom en specifik världsåskådning eller pedagogisk princip. Om avvikelser och prioriteringar bestäms i tillståndet att ordna förskoleundervisning och i statsrådets förordning.
Privata serviceproducenters verksamhetsställen är ofta mindre och ett färre antal barn deltar i förskoleundervisningen. Enligt detta beslut av svenska sektionen vid fostrans- och utbildningsnämnden kan gruppstorleken vara mindre än sju i de undantagsfall som svenska sektionen här har bestämt, men även i undantagssituationer ska man eftersträva en gruppstorlek på minst sju barn som deltar i förskoleundervisningen. Därigenom säkerställs att barnet är del av en grupp där hen har möjlighet till kamratrelationer och att uppfylla målen för förskoleundervisningen.
Förskoleundervisning som ordnas på ett privat daghem är avgiftsfri för vårdnadshavaren (fyra timmar om dagen), men den privata serviceproducenten fastställer själv priset för kompletterande småbarnspedagogik som erbjuds före och efter förskoleundervisningen.
Päätös tullut nähtäväksi 06.02.2024
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken, telefon: 09 310 73014
Barbro Björk-Sinisalo, specialplanerare, telefon: 09 310 81193