Puistosuunnitelma, Eckerönpuisto, Eteläinen Postipuisto, Pasila VIO 6182/1

HEL 2024-001491
Asialla on uudempia käsittelyjä
5. / 163 §

Puistosuunnitelma, Eckerönpuisto, Eteläinen Postipuisto, Pasila

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Eckerönpuiston puistosuunnitelman nro VIO 6182/1.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat maisema-arkkitehti Stefan Eklöf ja projektinjohtaja Tomas Palmgren. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualue on Pasilan (17.) kaupunginosassa osa-alueella Eteläinen Postipuisto. Alue on merkitty voimassa olevassa asemakaavassa nro 12565 merkinnällä VP. Puiston alueella on lisäksi merkintä ”hu, hulevesien hallintaan varattu alueen osa, jonka sijainti on ohjeellinen”. Puiston pinta-ala on 3 759 neliömetriä.

Eckerönpuisto sijaitsee asuinkerrostaloalueen keskellä lähellä Keskuspuistoa. Puisto jakautuu kahteen osaan Kustinpolun ja Filatelistinkadun sekä Filatelistinkadun ja Eckerönpolun rajaamina. Rakennetut korttelit rajautuvat puiston yleiselle jalankululle varattuun alueen osaan. Puistoraitit toimivat kiinteistöjen pelastusteinä, ja niille on esitetty pelastusautolle paikkoja.

Nykyisin puistoalue on asfaltoitu pysäköintialue.

Suunnitelman tavoite on eteläisen Postipuiston alueen hulevesien luonnonmukainen käsittely näkyvänä aiheena Eckerönpuistossa ennen niiden johtamista edelleen Keskuspuistontaipaleen länsipuoleiselle niittyalueelle sijoittuvaan hulevesialtaaseen ja viivytysalueelle, josta vesi johdetaan edelleen Haaganpuroon.

Alueella tehdään pilaantuneiden maiden puhdistusta ja esirakentamista ennen puiston rakentamista.

Suunnitelman sisältö

Eckerönpuiston keskeinen teema on monimuotoinen, alueen hulevesiä kokoava ja viivyttävä hulevesiuoma sekä oleskelu- ja leikkipaikat. Puiston reunoille sijoittuvat jalankulkuväylät, jotka toimivat kiinteistöjen pelastusteinä ja pelastuspaikat. Puiston muotokieli muodostuu kolmiomaisista ja muista kulmikkaista alueista, painanteista ja päällysteistä.

Hulevesiuomaa rajaa matala reunamuuri, jonka päällä on puisia istuintasoja. Oleskelupaikkoja on myös puutasoilla, jotka samalla peittävät alleen hulevesirumpuja. Puistossa on pieni leikkialue. Hulevesiuoman painanne muodostaa oman oleskeluun tarkoitetun maailmansa puunrunkopenkkeineen. Eckerönpuiston hulevesiuomaan ohjataan Eteläisen Postipuiston katualueiden hulevesiä. Lisäksi puiston pohjoisen raitin alle on sijoitettu hulevesin viivyttämiseen tarvittava putki, jonka halkaisija on kaksi metriä.

Puiston suunnitteluratkaisut täyttävät esteettömyydelle asetetut perustavoitteet.

Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys

Eckerönpuisto lisää alueen ekosysteemipalveluja kasvillisuuden ja virkistysarvojen osalta. Näkyvä vesipinta mutkittelee uomassa, ja uomien luiskien monimuotoisuus ja kasvillisuus tarjoavat vaihtelevia näkymiä ja erilaisia elinympäristöjä sekä maa- että vesieliöille. Hulevesipainanne on koko puiston pituinen, ja se jaksottuu avouomaosuuksiin sekä oleskelu- ja leikkialueiden alapuolella oleviin rumpujaksoihin. Maastonmuotoilut, kerroksellinen talvi- ja kesävihanta puusto sekä muu monimuotoinen, eläimet huomioiva kasvillisuus tuovat kiinnostavaa katseltavaa ja koettavaa kaikkina vuodenaikoina.

Eckerönpuisto sopeutuu voimassa olevaan asemakaavan nro 12565 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset. Puisto täydentää Keskuspuistoon liittyvää vihersormea.

Vuorovaikutus

Eckerönpuiston puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta, ja se liittyy Eteläisen Postipuiston asemakaava-alueen katu- ja muiden yleisten alueiden suunnitteluun.

Puiston suunnitelmaluonnos oli esillä 24.3. - 6.4.2021 välisen ajan verkkosivuilla www.hel.fi/suunnitelmat.

Asukkaiden palautteissa esitettiin huoli valaistuksen vaikutuksesta eläimiin ja toivottiin eläinten huomioimista kasvilajivalinnoissa. Saadut palautteet on huomioitu suunnittelussa.

Saadut asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston pinta-ala on 3 759 neliömetriä.

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 2 319 200 euroa eli noin 616 euroa/m² (alv. 0 %).

Puiston hoitoluokka on R3 Käyttöviheralue.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 9 500 euroa eli 2,5 euroa/m² (alv. 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan toimintasuunnitelmassa 2024.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01, Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan lautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston rakentamisen. Suunnitelman voidaan katsoa olevan taloudellisesti merkittävä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 21.03.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Stefan Eklöf, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 52239

stefan.eklof@hel.fi