Takaisinperintä, yksityiset varhaiskasvatuspalvelut, lapsen tukeen liittyvä korvaus, Happy Children Kindergarten, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Oikaisuvaatimus yksityisen varhaiskasvatuksen lapsen tukeen liittyvän korvauksen takaisinperintää koskevasta päätöksestä
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä Happy Children Kindergarten Oy:n (palveluntuottaja) oikaisuvaatimuksen koskien yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan päällikön 15.4.2024 § 80 tekemää päätöstä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Päätös, johon vaaditaan oikaisua
Lapsen tukeen liittyvä lapsikohtainen korvaus ryhmäkohtaisen avustajan tuesta aiheutuvien kustannusten takaisinperintää koskeva päätös 15.4.2024 § 80 (liite 1).
Oikaisuvaatimus
Happy Children Kindergarten Oy on tehnyt oikaisuvaatimuksen koskien lapsen tukeen liittyvän korvauksen takaisinperintää koskevasta päätöksestä (liitteet 2-3). Palveluntuottaja vaatii, että päätös takaisinperinnästä oikaistaan siten, että tuki peritään takaisin vain marraskuun osalta, koska henkilöstömitoitus ei ole ylittynyt lainkaan joulukuussa. Palveluntuottaja katsoo, että ryhmäavustajan palkkakustannuksen periminen takaisin koko kahden kuukauden jaksolta on kohtuutonta, koska henkilöstömitoitus on ylittynyt vain yhtenä päivänä marraskuussa. Palveluntuottaja on lisännyt oikaisuvaatimuksen liitteeksi tiedot henkilöstömitoituksen toteutumisesta päiväkohtaisesti marraskuulta ja joulukuulta 2023 (liite 3).
Palveluntuottajan esittämät perustelut ilmenevät lähemmin oikaisuvaatimuksesta.
Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle viranomaiselle.
Perustelut
Aluksi todetaan, että asiassa ei ole kyse siitä, onko henkilöstömitoitus ylittynyt ajanjaksolla, jota takaisinperintä koskee. Kyse on siitä, että tukea on haettu lapseen tukeen liittyvän ryhmäkohtaisen avustajan tuesta aiheutuviin kustannuksiin, vaikka avustaja on laskettu päiväkodin henkilöstömitoitukseen ja avustaja on osallistunut kasvatusvastuullisena työntekijänä päiväkodin toimintaan.
Varhaiskasvatuslain 35 §:n mukaan päiväkodissa tulee kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla varhaiskasvatuksessa olevien lapsien määrään, heidän ikäänsä ja varhaiskasvatuksessa päivittäin viettämäänsä aikaan suhteutettuna riittävä määrä henkilöitä, joilla on tässä laissa säädetty varhaiskasvatuksen opettajan, sosionomin tai lastenhoitajan ammatillinen kelpoisuus. Mitoituksesta säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksessa. Asetuksessa voidaan säätää suhdeluvut erikseen vähintään kolme vuotta täyttäneille ja alle kolmivuotiaille lapsille sekä suhdeluvut erikseen enintään viisi tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa oleville ja enemmän kuin viisi tuntia päivässä järjestettävässä varhaiskasvatuksessa oleville kolme vuotta täyttäneille lapsille.
Jos päiväkodissa on yksi tai useampi vammainen tai 15 a §:n 2 tai 3 momentissa tarkoitetun tuen tarpeessa oleva lapsi, on tämä otettava huomioon lasten taikka 1 momentissa tarkoitettujen henkilöiden lukumäärässä, jollei päiväkodissa ole tällaista lasta varten avustajaa. Avustajaa ei lueta 1 momentissa tarkoitettuun mitoitukseen.
Päätös lapsen tukeen liittyvän korvauksen maksamisesta
Palveluntuottaja on hakenut 1.11.2023 päivätyllä hakemuksellaan (liite 4) lapsen tukeen liittyvää lapsikohtaista korvausta ryhmäkohtaisen avustajan tuesta aiheutuviin kustannuksiin. Hakemuksessa palveluntuottaja on vakuuttanut, että ko. työntekijälle ei kuulu muita kuin ryhmäkohtaisen avustajan tehtävään kuuluvia tehtäviä. Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö on päättänyt päätöksellään 23.11.2023 § 73 (liite 5), että palveluntuottajalle myönnetään yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevan lapsen tukeen liittyvä lapsikohtainen korvaus ryhmäkohtaisen avustajan tuesta aiheutuviin kustannuksiin muun ohella ajalle 1.11.-31.12.2023. Tuen määrä on 2.513,46 euroa kuukaudessa. Korvaus on myönnetty kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätöksen 22.11.2022 § 294 mukaisesti (liite 6).
Päätös lapsen tukeen liittyvän korvauksen takaisinperinnästä
Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö on päättänyt päätöksellään 15.4.2024 § 80, että lapsen tukeen liittyvää korvauspäätöstä 23.11.2023 § 73 oikaistaan 1.11.-31.12.2023 väliseltä ajalta siten, että peritään takaisin palveluntuottajalle maksettu korvaus, joka on ollut tuolla ajalla kokonaismäärältään 5.026,92 euroa. Joulukuussa 2023 tehdyn valvontakäynnin yhteydessä ilmeni, että palveluntuottajan palkkaama ryhmäkohtainen avustaja, jonka tuesta aiheutuviin kustannuksiin palveluntuottaja oli hakenut korvausta, oli marras- ja joulukuussa toiminut lapsiryhmässä kasvatusvastuulllisena työntekijänä. Palveluntuottajan kanssa on keskusteltu asiasta valvontakäynnillä 5.12.2023 ja palveluntuottaja on myöntänyt asian kirjallisesti sähköpostilla 12.12.2023 (liite 7). Ennen asian ratkaisemista palveluntuottajalle on varattu tilaisuus tulla kuulluksi hallintolain 34 §:n mukaisesti. Palveluntuottaja on toimittanut asiassa kirjallisen vastineensa.
Asiassa saatu selvitys
Asiassa saadun selvityksen mukaan palveluntuottaja on hakenut lapsen tukeen liittyvää lapsikohtaista korvausta ryhmäkohtaisen avustajan tuesta aiheutuviin kustannuksiin. Hakemuksessa palveluntuottaja on vakuuttanut, että ko. työntekijälle ei kuulu muita kuin ryhmäkohtaisen avustajan tehtävään kuuluvia tehtäviä. Ennen takaisinperintää koskevan asian ratkaisemista palveluntuottaja toimitti asiassa kirjallisen vastineensa. Vastineessa palveluntuottaja vastusti korvauksen takaisinperintää perusteluinaan, että korvauspäätöksessä ei ole määritelty avustajan työnkuvaa, toimialalta ei ole annettu tietoa avustajan tehtävistä ja päätöskielenä on suomi, joka ei ole palveluntuottajan oma äidinkieli.
Varhaiskasvatuslain 35 §:ssä säädetään päiväkodin henkilöstön mitoituksesta. Pykälän mukaan avustajaa ei lueta päiväkodin henkilöstön mitoitukseen. Palveluntuottajalle on toimitettu ohjeet korvauksen hakemisesta. Ohjeessa mm. todetaan, että avustaja tulee palkata ryhmäkohtaiseksi avustajaksi tai lapsikohtaiseksi avustajaksi tuen päätöksen mukaisesti. Lisäksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on valmisteltu Lapsen tuen käsikirja varhaiskasvatuksessa -materiaali, joka on jaettu kaikkiin yksityisiin päiväkoteihin. Käsikirjassa on kuvattu avustajan työtehtävät.
Yhteenveto
Edellä esitetyn perusteella todetaan, että palveluntuottajalla on ollut tarvittava ohjeistus korvauksen hakemisesta ja korvauksen hakemisen edellytyksistä. Palveluntuottaja on itse vastuussa siitä, että hän ymmärtää ohjeistuksen sisällön ja ottaa tarvittaessa yhteyttä Yksityisen varhaiskasvatuksen ja kasvun ja oppimisen tuki -yksikköön, jos ohjeistuksen osalta jää epäselvyyttä. Lähtökohta on kuitenkin siinä, että palveluntuottajan on tunnettava toimintaansa ohjaava lainsäädäntö ja noudatettava sitä. Avustajaa ei lasketa päiväkodin henkilöstön mitoitukseen ja avustajalle kuuluu vain avustajan tehtävään kuuluvia tehtäviä, joiden perusteella korvausta maksetaan.
Viranhaltijan päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, viranhaltija ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole lainvastainen.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuus Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö 15.04.2024 § 80
Päätös
Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö päätti, että lapsen tukeen liittyvää korvauspäätöstä 23.11.2023 § 73 oikaistaan 1.11.-31.12.2023 väliseltä ajalta siten, että peritään takaisin palveluntuottajalle maksettu korvaus, joka on ollut tuolla ajalla kokonaismäärältään 5.026,92 euroa.
Happy Children Kindergarten Oy:n tulee suorittaa takaisinperittävä määrä Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle
(tili Nordea Bank Oyj FI2922661800003009).
Päätöksen perustelut
Joulukuussa 2023 Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle on ilmennyt valvontakäynnin yhteydessä, että Happy Children Kindergarten Oy:n avustaja on marras- ja joulukuussa 2023 toiminut lapsiryhmässä kasvatusvastuullisena työntekijänä, vaikka korvausta hakiessaan palveluntuottaja on vakuuttanut avustajan työtehtäviin kuuluvan vain lapsen avustamiseen liittyviä työtehtäviä. Palveluntuottajan kanssa on keskusteltu asiasta valvontakäynnillä 5.12.2023 ja hän on myöntänyt asian kirjallisesti sähköpostilla 12.12.2023.
Ennen asian ratkaisemista Happy Children Kindergarten Oy:lle on varattu tilaisuus antaa asiasta kirjallinen vastine. Happy Children Kindergarten Oy on lähettänyt yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikölle vastineensa ja vastustaa takaisinperintää vedoten seuraaviin keskeisiin seikkoihin:
(1) korvauspäätöksessä ei ole määritelty avustajan työnkuvaa ja tämän vuoksi palveluntuottaja ei ole ymmärtänyt, mitä henkilöstömitoitus tarkoittaa
(2) Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole antanut tietoa avustajan tehtävistä
(3) päätöskieli on suomi, joka ei ole palveluntuottajan äidinkieli
Edellä mainittuihin väitteisiin vastataan seuraavasti:
(1) Henkilöstömitoituksesta määrätään varhaiskasvatuslain 35§:ssä, jossa lukee yksiselitteisesti, ettei avustajaa lasketa henkilöstömitoitukseen. Yksityisen palveluntuottajan tulee lähtökohtaisesti tuntea toimintaansa ohjaava lainsäädäntö ja noudattaa sitä.
(2) Palveluntuottajalle on toimitettu Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ohjeet korvausten hakemisesta ja ohjeissa lukee mm. näin: "Avustaja tulee palkata nimenomaan ryhmäkohtaiseksi avustajaksi tai lapsikohtaiseksi avustajaksi tuen päätöksen mukaisesti. Avustajaa ei lasketa mitoitukseen." Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on myös tuottanut materiaalin Lapsen tuen käsikirja varhaiskasvatuksessa, joka on jaettu kaikkiin yksityisiin päiväkoteihin. Käsikirjassa on kuvattu avustajan työtehtävät hyvin seikkaperäisesti.
(3) Suomen perustuslain 17 §:n ja kielilain määrittelemällä tavalla Helsingin kaupungin lähtökohtaiset asiointikielet ovat suomi ja ruotsi.
Päätöksen oikaiseminen
Ajalta 1.11.-31.12.2023 palveluntuottajalle maksettu korvaus on ollut kokonaismäärältään 5.026,92 euroa. Korvauspäätöstä 23.11.2023 § 73 oikaistaan 1.11.-31.12.2023 väliseltä ajalta maksetun korvauksen osalta siten, että kyseinen summa peritään kokonaisuudessaan takaisin, koska korvaus on siltä osin perusteeton.
Takaisinperintä
Liikaa maksettu määrä peritään takaisin Happy Children Kindergarten Oy:ltä. Takaisinperintä toteutetaan siten, että Happy Children Kindergarten Oy:n tulee suorittaa liikaa maksettu määrä kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle.
Lisätiedot
Heidi Kiljunen, erityissuunnittelija, puhelin: 0503483227
Päätös tullut nähtäväksi 18.06.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Henrik Hirviniemi, lakimies, puhelin: 09 310 26086