Vahingonkorvaus, autovaurio, 20.1.2024, Fredrikinkatu 73
Oikaisuvaatimus Staran kaupunkitekniikan ylläpidon päätöksestä 14.3.2024 § 13
Päätös
Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta päätti hylätä hakijan oikaisuvaatimuksen kaupunkitekniikan ylläpidon päätöksestä 14.3.2024 § 13, jolla yksikönjohtaja hylkäsi korvaushakemuksen Staran aiheuttamaksi epäillystä autovauriosta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kuntalain 134 §:n 1 ja 2 momentin mukaan viranomaisen päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen laissa mainitulle toimielimelle.
Oikaisuvaatimus on kuntalain 138 §:n mukaan tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Ellei muuta näytetä, tiedoksiannon katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä päätöksen postittamisesta.
Hakija on toimittanut Helsingin kaupungin kirjaamoon 20.3.2024 oikaisuvaatimuksen kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtajan päätöksestä 14.3.2024 § 13, jolla yksikönjohtaja hylkäsi asianosaisen korvaushakemuksen autovaurion korvaamisesta.
Korvauksenhakijalle on lähetetty sähköpostitse edellä mainittu viranhaltijapäätös muutoksenhakuohjeineen 14.3.2024. Oikaisuvaatimus on saapunut yleisen määräajan kuluessa kaupungin kirjaamoon.
Oikaisuvaatimus, yksikönjohtajan päätös ja alkuperäinen korvaushakemus ovat tämän esityksen liitteinä.
Korvauksenhakijan oikaisuvaatimuksen perusteluista
Kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja on 14.3.2024 § 13 päätöksellä hylännyt korvausvaatimuksen Fredrikinkatu 73 kohdalla ilmoitetusta autovauriosta, jonka hakija epäilee aiheutuneen Staran lumenaurauksen seurauksena 20.1.2024 kello 10.
Hakija on vaatinut alkuperäisessä korvausvaatimuksessaan vahingonkorvausta vahingoittuneen ajoneuvonsa korjauskustannuksista noin 1200 euroa sekä sijaisauton käytöstä aiheutuneita kuluja 1521,32 euroa, yhteensä noin 2700 euron osalta.
Nyt tehdyssä oikaisuvaatimuksessa hakija on esittänyt korvausvaateeksi omavastuuosuudesta 200 euroa, koska hakija on saanut kertomansa mukaan ajoneuvolleen korjausluvan vakuutusyhtiöstään.
Hakija perustelee aiheutunutta vahinkoa sillä, että se on johtunut kuljettajan huolimattomuudesta, koska lunta oli kasattu pysäköidyn auton välittömään läheisyyteen niin, että hakijan auto vaurioitui. Hakija katsoo, että kyseinen vahinko on tapahtunut katualueella, jonka kunnossapidosta vastaa Helsingin kaupunki, eikä alueen kiinteistöt.
Hakijan mielestä on mahdotonta selvittää, onko kyseinen vahinko tapahtunut suoraan Staran toimesta tai jonkun muun esim. alihankkijan, mutta kiistatta voidaan todeta, että vahinko on tapahtunut huolimattoman lumenajo- ja auraustyön seurauksena Helsingin kaupungin kunnossapitoalueella. Näkemys Staran korvausvastuusta perustuu hakijan epäilyyn, eikä lumen kasaamisella autoon kiinni auraamalla ole silminnäkijöitä.
Oikeudellinen arviointi ja tapahtumista saatu selvitys
Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä vahingonkorvauslaissa säädetään, muuta johdu. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa.
Yleisen vahingonkorvausoikeudellisen periaatteen mukaan vahingonkärsijän on vahingon määrän lisäksi osoitettava vahingonaiheuttajaksi epäillyn toiminnan ja mainitun vahingon välinen syy-yhteys.
Stara kiistää aiheuttaneensa kyseisen vahingon, koska Stara ei ole aurannut lunta hakijan ilmoittamana ajankohtana 20.1.2024 Fredrikinkatu 73 kohdalla. Staralla ei ole tietoa vahingon aiheuttajasta, eikä voida pois sulkea sitä, että vahingon on aiheuttanut joku muu lumenauraaja. Staran työnjohdon selvityksen mukaan Stara ei koskaan kasaa lumia kadulla vinoparkissa olevien autojen taakse, sillä sellaiseen paikkaan voi jäädä ainoastaan autojen taakse pitkittäiskarhe ohi auratessa. Edelleen työnjohdon tiedossa on, että kaupunginosan kiinteistöhuollot voivat tuoda lumia talojen sisäpihoilta ja jalkakäytävien reunasta.
Edellä mainituin perustein Staralle ei ole syntynyt korvausvastuuta. Esittelijä katsoo, että oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esille sellaisia asian ratkaisun kannalta uusia seikkoja tai uutta näyttöä, joiden perusteella Staran korvausvastuuta tulisi arvioida toisin ja yksikönjohtajan päätös kumota.
Keskushallinto Rakentamispalveluliikelaitos Kaupunkitekniikan ylläpito Yksikönjohtaja 14.03.2024 § 13
Päätös tullut nähtäväksi 18.04.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943