Vahingonkorvaus, autovaurio, 15.2.2024, Fredrikinkatu 34, ACM-Group Oy
Yksikönjohtajan päätös vahingonkorvausasiassa, autovaurio Fredrikinkadulla 15.2.2024
Päätös
Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen jäljempänä mainituin perusteluin.
Päätöksen perustelut
Kuvaus vahingosta ja vaatimus
Hakija on esittänyt kaupungille 15.2.2024 vahingonkorvausvaatimuksen, jonka mukaan hakijan yrityksen käytössä oleva auto oli pysäköitynä Fredrikinkatu 34 kohdalla 15.2.2024 kello 01:20 – 07:50. Pysäköinnin aikana auton keulaa vasten oli aurattu iso lumikasa, jonka seurauksena auton puskuri vääntyi ja puskurissa oleva kiinnityspultti puhkaisi auton jäähdyttimen siten, että jäähdytysnesteet tulivat ulos. Hakija on ilmoittanut, että jäähdytin on vasta vaihdettu. Hakija on korjauttanut jäähdyttimen ja vaatii korvausta vahingosta korjauskustannusten osalta 300 euroa toimitettua maksukuittia vastaan.
Asiassa saadut tiedot ja selvitykset
Hakijalle on esitetty sähköpostitse 19.2.2024 lisäselvityspyyntö vireillä olevasta vahingonkorvausasiasta. Tuolloin häntä pyydettiin toimittamaan lisätiedot siitä, onko hän hakenut, saanut tai saamassa korvausta liikennevakuutusyhtiöstään kyseisen vahingon osalta. Lisäksi pyydettiin toimittamaan kuvia auton sijainnista vahinkopaikalla. Vastauksen määräajaksi oli annettu 11.3.2024. Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä lisäselvityksiä päätöspäivämäärään mennessä tai ilmoittanut esteestä toimittaa niitä.
Staran työnjohdolta saadun selvityksen mukaan lumenajotyöt ja liukkaudentorjunnan tarkastukset aloitettiin 15.2.2024 kello 00:30, mutta auraustyötä ei tehty Fredrikinkatu 34 kohdalla 15.2.2024 kello 01:20 – 07:50. Stara on suolannut Fredrikinkatua 14.2.2024 kello 05:53. Tiedot perustuvat GPS-tietoihin ja työnjohdon selvityksiin. Fredrikinkatu on yksisuuntainen katu ja Stara ei auraa siellä lumia missään kohtaa autojen keulaa kohti, kun auto on pysäköitynä kadunvarren pysäköintiruutuun.
Yhteenveto ja johtopäätökset
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Edellä esitetyin perustein Stara toteaa, vaikka hakija ei ole toimittanut pyydettyjä lisäselvityksiä määräaikaan mennessä, niin Staralla on ollut käytettävissä tarpeelliset tiedot asian selvittämiseksi ja ratkaisemiseksi. Kyseinen vahinko ei ole aiheutunut Staran tuottamuksesta, eikä vahingon ja Staran toiminnan välillä ole syy-yhteyttä. Näin ollen Stara ei ole asiassa korvausvelvollinen.
Päätös tullut nähtäväksi 17.04.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943
Maarit Viinanen, projektisuunnittelija, puhelin: 09 310 29129