Ruotsinkielinen aikuisten perusopetus Arbiksessa, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Svenskspråkig grundläggande utbildning för vuxna vid Helsingfors arbis
Beslut
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade att Helsingfors stad från och med 1.8.2024 ordnar svenskspråkig grundläggande utbildning för vuxna vid Helsingfors arbis. Verksamheten läsåret 2024–2025 följer läsårstiderna för Helsingfors arbis och inleds vecka 37.
Sektionen beslutade också att de som kan söka och antas till den grundläggande utbildningen för vuxna är personer som har behov av grundläggande utbildning och som på grund av sin ålder inte kan studera i grundläggande utbildning för barn. Sökande kan efter en inledande kartläggning nekas studieplats om utbildningsformen inte kan erbjuda det stöd eller den anpassning av studierna som den sökande har behov av.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Den grundläggande utbildningen för vuxna
Enligt Finlands grundlag har alla rätt till avgiftsfri grundläggande utbildning. Enligt lagen om grundläggande utbildning 5 § beslutar kommunen om anordnandet av grundläggande utbildning för andra än läropliktiga.
Den grundläggande utbildningen ska följa enhetliga nationella läroplansgrunder i enlighet med det som föreskrivs i lagen om grundläggande utbildning. I den grundläggande utbildningen för vuxna består studierna i de olika skedena av obligatoriska och valfria kurser i olika läroämnen och ämnesgrupper i enlighet med statsrådets förordning om riksomfattande mål för utbildningen enligt lagen om grundläggande utbildning och om timfördelning i den grundläggande utbildningen (422/2012, ändrad genom 135/2017). Läroplanen för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen för vuxna i Helsingfors godkändes 29.8.2023 av fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion.
Behovet av grundläggande utbildning för vuxna
I regionen finns det ingen annan utbildningsanordnare som erbjuder grundläggande utbildning för vuxna på svenska och behovet av utbildningen har blivit större, dels på grund av utvidgandet av läroplikten, dels på grund av att antalet vuxna, barn och unga som önskar integrera sig på svenska kontinuerligt har ökat de senaste åren.
Målgruppen och antagning till utbildningen
Den grundläggande utbildningen för vuxna är avsedd för personer som passerat läropliktsåldern och som inte har fullgjort den grundläggande utbildningen eller som har behov av att komplettera sin grundskoleexamen eller höja vitsord i något läroämne. En individ kan enligt läropliktslagen 1214/2020 5 § inleda studierna i denna utbildning tidigast i början av höstterminen det år hen fyller 17 år.
Ansökan till utbildningen sker inför varje läsårsstart men vid behov också kontinuerligt under läsåret. I ansökningsprocessen ingår en kartläggning av individens kunnande och eventuella tidigare studier samt möjliga stödbehov. Stödformerna för utbildningen i fråga är mindre till sin omfattning jämfört med stödformerna inom grundläggande utbildning för barn. Läroplanen för grundläggande utbildning för vuxna omfattar inte heller möjligheten att individualisera lärokurser. Om den sökande har behov av anpassning av studierna eller sådana stödformer som den grundläggande utbildningen för vuxna inte kan erbjuda, kan den sökande nekas en studieplats.
Helsingfors arbis har ordnat integrationsutbildning sedan år 2012 och genom att placera den grundläggande utbildningen för vuxna i Helsingfors arbis finns det möjligheter till synergieffekter mellan integrationsutbildningen, Arbis övriga verksamhet och den grundläggande utbildningen för vuxna.
Delaktiggörande
De studerande på kursen SFI läs- och skrivfärdigheter har 8.1.2024 fått information om möjligheten att på hösten fortsätta studera inom den grundläggande utbildningen för vuxna. Den 14 februari informerades Arbis personal på planeringskickoffen inför nästa läsår om den grundläggande utbildningen för vuxna. Informationen om att den grundläggande utbildningen för vuxna kommer att starta i Arbis lokaler från och med höstterminen har tagits emot väl både bland personal och studerande.
Befogenheter
Enligt förvaltningsstadgan för Helsingfors stad 2 § beslutar fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion för sin egen språkgrupps del, om inte något annat är föreskrivet, om befogenheterna om verksamhetsställen för skolor och läroanstalter, om grunder för antagning av studerande samt för tidpunkten för inledningen av arbetet, tidpunkten för lov och lediga dagar.
Päätös tullut nähtäväksi 18.03.2024
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Moa Thors, chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, telefon: 040 3345110
Nina Malaska, pedagogiskt sakkunnig, telefon: 040 8271485