Oikaisuvaatimus, palkan takaisinperintä, päätös 27.2.2024
Oikaisuvaatimus koskien palkan takaisinperintää
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kuntalain 134 §:n nojalla hylätä
**********
oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt hallintojohtajan 27.2.2024 tekemästä palkan takaisinperintään koskevasta päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
**********
on tehnyt 12.3.2024 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen hallintojohtajan 27.2.2024 tekemästä palkan takaisinperintää koskevasta päätöksestä. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan takaisinmaksun kohtuullistamista.
Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.
Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoinneista 5.3.2024 (§ 27) tekemään päätökseen perustuen hallintojohtaja päättää viranhaltijan palkan takaisinperinnästä.
Palkan takaisinperinnästä
Kuten hallintojohtajan 27.2.2024 tekemässä päätöksessä todetaan, palkan takaisinperintä koskee ajanjaksolta 11.8.2022-31.1.2023 maksettua perusteetonta etua vanhempainvapaan aikana.
Palkan takaisinperintä perustuu kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 56 §:n 1 momenttiin, jonka mukaan aiheettomasti maksettu palkka tai muu palvelussuhteesta johtuvan taloudellisen etuuden määrä saadaan periä takaisin.
Kaupungin lähtökohta on, että takaisinperittäviä määriä ei kohtuullisteta. Tasapuolisuus- ja yhdenvertaisuusperiaatteiden mukaisesti kaupunki perii saatavat täysimääräisesti korkoineen.
Ennen hallintojohtajan päätöksen tekemistä oikaisuvaatimuksen tekijää on kuultu 18.12.2023 Kuten edellä on todettu, takaisinperittäviä määriä ei pääsääntöisesti kohtuullisteta. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt mitään sellaista sosiaalisiin tai taloudellisiin oloihinsa liittyvää painavaa perustetta, jolla takaisinperintää voitaisiin kohtuullistaa. Asiassa on perintävaiheessa vielä maksusopimusmahdollisuus, joka hoidetaan keskitetysti kaupungin oikeuspalveluiden kautta.
Oikaisuvaatimuksesta
Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan takaisinperittävässä summassa otettavan huomioon
vastineessa sekä kuulemisessa esille tuodut seikat ja takaisinperinnän aloittamista opintovapaan jälkeen yhdessä sovitun maksusuunnitelman mukaisesti erissä.
Lisäksi oikaisuvaatimuksessa pyydetään lähettämään tarkistetut ja eritellyt palkkalaskelmat, joissa näkyy aidosti toteutuneet maksetut suoritukset
Lainsäädännöstä
Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 56 §:n 1 momentin mukaan aiheettomasti maksettu palkka tai muu palvelussuhteesta johtuvan taloudellisen etuuden määrä saadaan periä takaisin. Edelleen 56 §:n 4 momentin mukaan, jos takaisinperinnästä ei ole päätetty tai pantu vireille muussa järjestyksessä kolmen vuoden kuluessa sen kalenterivuoden päättymisestä, jonka aikana aiheeton palkan tai muun etuuden määrä on maksettu, oikeus takaisinperintään on menetetty.
Hallintolain 34 §:n mukaan asianosaiselle on ennen asian ratkaisemista varattava tilaisuus lausua mielipiteensä asiasta sekä antaa selityksensä sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun.
Asian arviointi
Kaikki oikaisuvaatimuksen tekijän vastineessaan ja kuulemisessaan esille tuomat seikat ovat olleet tiedossa päätöstä tehtäessä, vaikka ne ovat jääneet mainitsematta päätöksessä. Liitteiden puuttuminen johtuu inhimillisestä virheestä, mutta sillä ei ole ollut vaikutusta päätöksen sisältöön. Päätöstä tehdessä on otettu huomioon kirjallisessa vastineessa sekä kuulemisessa esiin tulleet seikat. Niissä ei ole tullut ilmi mitään sellaisia seikkoja, joiden perusteella takaisinperintää voitaisiin kohtuullistaa ottaen huomioon sen, että kaupungin lähtökohtana on periä kaikki saatavat täysimääräisesti.
Oikaisuvaatimuksen tekijälle toimitetaan päätöksestä puuttunut liite. Lisäksi vielä erikseen mainitaan aiemmin kerrotun mukaisesti, että oikaisuvaatimuksen tekijällä on ollut ja on mahdollisuus sopia takaisinmaksun aikataulusta Helsingin kaupungin oikeuspalveluiden kanssa.
Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Esittelijä esittää edellä lausuttuun viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sosiaalisiin tai taloudellisiin oloihinsa liittyvää painavaa perustetta, jonka perusteella takaisin perittävää summaa tulisi kohtuullistaa.
Päätös tullut nähtäväksi 18.06.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Emmi Väisänen, HR-juristi, puhelin: 09 310 32391