Valtuustoaloite, Helsingin toimet päiväkotien syyhyepidemian katkaisemiseen
Valtuutettu Johanna Nuortevan aloite Helsingin toimista päiväkotien syyhyepidemian katkaisemiseen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta katsoo valtuutettu Johannan Nuortevan aloitteen koskien Helsingin toimia päiväkotien syyhyepidemian katkaisemiseen loppuun käsitellyksi.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Johanna Nuorteva ja 14 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että: "Helsingissä syyhytartunnat ovat lisääntyneet ja syyhy on laajentunut epidemiaksi. Me allekirjoittaneet esitämme, että selvitetään keinoja, miten kaupunki voi puuttua päiväkotien syyhyepidemiaa. Esitämme myös, että selvitetään, millä tavoilla kaupunki voisi tukea perheitä syyhyn torjunnassa, jotta epidemia saataisiin hallintaan."
Päiväkodin, perheiden ja puhtauspalveluiden yhteistyö sekä yhteisten ohjeiden noudattaminen ovat keskeisiä keinoja toimialalla epidemian ehkäisyssä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on hyvä tukiverkosto epidemiologisen toiminnan sekä työterveyshuollon kanssa.
Kaupungin toimet päiväkotien syyhyepidemiaan puuttumiseen
Helsingin kaupungin päiväkotien johtajille, perhepäivähoidon ohjaajille ja johtaville leikkipuisto-ohjaajille on toimitettu toimenpideohje syyhytartuntojen ennaltaehkäisyyn ja kuinka toimintaan mahdollisissa syyhytilanteissa yhteistyössä puhtauspalveluiden kanssa.
Mikäli päiväkodissa saadaan tieto syyhytartunnasta, kartoitetaan päiväkodissa ne henkilöt, jotka ovat olleet tartunnan saaneen kanssa läheisessä kosketuksessa, jotta kaikki altistuneet voidaan hoitaa samanaikaisesti. Jos lapsiryhmässä todetaan kaksi tai useampi syyhyyn sairastunut, katsotaan päiväkodissa olevan epidemia. Tällöin epidemiasta ilmoitetaan epidemiologiseen toimintaan lisäneuvojen saamiseksi. Päiväkodin johtaja ja puhtauspalveluista vastaava palveluntuottaja laativat toimintasuunnitelman kohteeseen, ja palveluntuottaja varmistaa tehostetun siivouksen tarvittavilla toimenpiteillä.
Työperäistä tartuntaa epäiltäessä työntekijät ovat yhteydessä työterveyshuoltoon. Työnantaja korvaa työntekijän syyhyn hoitoon tarvittavat lääkkeet, mikäli syyhytartunta tai syyhylle altistus on työperäistä ja lääkehoito on lääketieteellisesti perusteltua. Altistuneen, mutta oireettoman lapsen tai työntekijän ei tarvitse olla poissa varhaiskasvatuksesta lääkityksen vuoksi.
Kaupungin toimet perheiden tukemiseen syyhyn torjunnassa
Helsingin kaupunki tukee perheitä syyhyn torjunnassa tiedottamalla huoltajia syyhyn ennaltaehkäisystä, tunnistamisesta ja hoitamisesta.
Varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajille toimitetussa tiedotteessa ohjeistetaan syyhyn tunnistamiseen ja toimiin syyhyn hoitamisessa sekä ilmoittamaan päiväkotiin, mikäli lapsella todetaan syyhytartunta. Tiedotteen laatimisesta on vastannut sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala, joka on myös julkaissut verkkosivuillaan perheille ohjeita syyhyn oireiden tunnistamiseen, itsehoitoon ja kotona tehtäviin siivoustoimenpiteisiin. Helsingin kaupungin epidemiologinen toiminta hoitaa kaupungin alueella tartuntatautiepidemioita ja tarjoaa tartuntatauteihin liittyvää neuvontaa ja ohjausta.
Perheen on aina mahdollista hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalta, mikäli perheen toimeentulo on vaarantunut. Tuen myöntämisessä käytetään yksilökohtaista harkintaa. Toimeentulotuen hakemista ennen perheen tulee kuitenkin selvittää, onko perhe oikeutettu saamaan Kelan myöntämää perustoimeentulotukea syyhystä aiheutuneisiin erityisiin kustannuksiin. Kelan perustoimeentulotuen päätös toimii aina taustatietona Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimeentulotuen myöntämiselle.
Toimivalta
Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallituksen on osoitettava valtuutetun aloite vastattavaksi sille lautakunnalle tai johtokunnalle, jonka toimivaltaan tai jonka alaisen viranomaisen toimivaltaan aloitteessa esitetty toimenpide kuuluu.
Hallintosäännön 2 luvun 6 §:n mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta on toimialalautakunta, joka huolehtii kasvatuksen ja koulutuksen toimialan mukaisista tehtävistä.
Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 3 momentin mukaan toimielimen on vastattava aloitteeseen kahdeksan kuukauden kuluessa sen jättämisestä aloitteen tekijälle. Vastaus on toimitettava tiedoksi valtuutetulle.
Päätös tullut nähtäväksi 18.06.2024
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Henrietta Suomalainen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 22759