Tutkimuslupa, Co-Creation radar

HEL 2024-005204
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 27

Päätös tutkimusluvan myöntämisestä Co-creation Radar -tutkimushankkeelle

Viestintäjohtaja

Päätös

Viestintäjohtaja päätti myöntää tutkimusluvan Helsingin yliopiston vetämälle Co-creation Radar (CC-Radar, nro 440998) -hankkeelle. Hanke on Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen Yhteisluomisen politiikat -tutkimusryhmän ja Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston Machine Learning and AI -tiimin yhteistyöhanke.

Päätöksen perustelut

Co-creation Radar -hankkeen tavoitteena on jalostaa demokraattisten innovaatioiden arviointia ja soveltamista paremmin kaupunkien hallintoon. Tutkimus keskittyy Helsingin kaupungin palautejärjestelmään saapuneista anonymisoiduista palautteista sekä OmaStadi-palvelun ehdotuksista muodostuvaan data-aineistoon. Dataa analysoidaan eri menetelmin, mukaan lukien koneoppiminen, suuret kielimallit ja laadullinen sisällönanalyysi.

Co-creation Radar -hankkeessa tutkitaan osallistavia prosesseja sekä näihin liittyvää päätöksentekoa ja suunnittelukäytäntöjä. Hankkeessa kehitetään digitaalisesti toimiva palvelu, joka toimii arvioinnin ja päätöksenteon tukijärjestelmänä. Se on suunniteltu tarjoamaan kattava arviointi demokraattisista prosesseista yhdistämällä useita teoreettisia viitekehyksiä uusiin digitaalisiin menetelmiin.

Tämän akateemisen tutkimuksen rinnalla hanke tutkii kaupallista potentiaalia yhdessä Helsingin innovaatiopalveluiden (HIS) kanssa. Tämä tutkimus sisältää markkinakelpoisuuden arvioinnin, kilpailuetujen määrittelyn sekä sen varmistamisen, että immateriaalioikeudet ja sääntelyvaatimukset ovat linjassa kaupallisten pyrkimysten kanssa. Julkisen sektorin rahoittamana hankkeena Co-creation Radar ei pyri eikä voi pyrkiä tavoittelemaan taloudellista voittoa.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Asiantuntijahaastattelussa kerättyjä tietoja saa käyttää vain päätöksessä mainittua tarkoitusta varten.

Tutkielman tekijä sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijoille asettamia vaatimuksia.

Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tutkimuksen teon ajan hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen.

Tutkimuksessa tulee ottaa huomioon Helsingin kaupungin yleiset linjaukset tekoälyn ja koneoppimisen käytöstä henkilötietoja käsiteltäessä.

Tutkimusaineisto hävitetään viimeistään 2,5 vuoden päästä, kun tiedot eivät ole enää tarpeen tutkimuksen suorittamiseksi tai sen tulosten asianmukaisuuden varmistamiseksi.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia kaupunginkanslialle.

Tutkimuksen tekijä saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia.

Tutkielman valmistuttua tutkimusraportti tai sen sähköinen osoite, josta raportti on luettavissa, toimitetaan Helsingin kaupunginkanslian käyttöön lähettämällä se sähköpostiosoitteeseen:
kanslia.tutkimusluvat@hel.fi.

Päätös tullut nähtäväksi 24.04.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Heli Rantanen, kehittämispäällikkö, puhelin: 09 310 25803

heli.k.rantanen@hel.fi

Päättäjä

Liisa Kivelä
viestintäjohtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
4. Tutkimuslupahakemus 9.4.2024, liite, privacy notice

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.