Tarveselvitys, väliaikaiset lisätilat, Ressun IB-lukio, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2024-006163
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 118 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös Punavuoressa osoitteessa Iso Roobertinkatu 21-25 sijaitsevien Ressun IB-lukion väliaikaisten lisätilojen tarveselvityksestä

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Punavuoreen osoitteeseen Iso Roobertinkatu 21-25 toteutettavan Ressun IB-lukion väliaikaisten lisätilojen tarveselvityksen.

Lautakunta edellyttää, että kaupunkiympäristön toimiala esittää hankekustannusten muodostumisperusteet. Lisäksi hankkeen suunnittelussa tulee etsiä mahdollisimman toimivia ja taloudellisia ratkaisuja.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Ressun IB- linja on kansainvälinen lukio. Englanninkielistä lukio-opetusta lisätään kaupunkistrategian mukaisesti ja Ressun IB-lukion tilat eivät enää ole riittävät kasvavalle palvelutarpeelle. Käyttöön otettavat tilat mahdollistavat lukion opiskelijamäärän lisäämisen noin 60 opiskelijalla. Lisäyksen jälkeen IB-linjalla opiskelee noin 360 opiskelijaa.

Osoitteessa Iso Roobertinkatu 21-25 sijaitsevat tilat otetaan käyttöön kalustettuna elokuuhun 2024 mennessä. Tilat ovat olleet toimistotilakäytössä ja ne voidaan ottaa ilman merkittäviä tilamuutoksia lukio-opetuksen käyttöön. Käyttöön otettavat tilat tukevat IB-lukion opetussuunnitelman mukaisen toiminnan järjestämistä. Tilojen monipuolinen käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa. Ressun IB-lukiolle etsitään myös tiloja, jotka mahdollistavat toiminnan järjestämisen tulevaisuudessa yhdessä osoitteessa. Näiden tilojen valmistuttua tämänhetkisen arvion mukaan syksyksi 2028 nykyisistä tiloista on mahdollista luopua.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti.

Ressun IB-lukion nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle, eivätkä ne kaikilta osin vastaa toiminnallisia tavoitteita. IB-ohjelman mukaan opiskelijat tekevät paljon itsenäistä työskentelyä oppituntien ulkopuolella ja saavat paljon henkilökohtaista ohjausta opintoihinsa, mikä vaikuttaa kasvattavasti esimerkiksi pienten opetustilojen tarpeeseen.

Tilat edistävät IB-lukion opetussuunnitelman toteuttamista

Käyttöön otettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset lukion toiminnalle huomioiden sen erityispiirteet.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Ressun IB-lukion väliaikaiset lisätilat ovat laajuudeltaan 438 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on noin 26 euroa/m²/kk eli noin 136 700 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Ensikertaisessa kalustamisessa hyödynnetään vähintään 30 % toimialan käytössä olleita kalusteita, mikä edistää kaupungin hiilineutraalisuustavoitteita ja vähentää irtokalustukseen varattavia määrärahoja. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 55 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Muuttokustannusarvio on noin 6 000 euroa, siivouskustannusarvio on noin 15 800 euroa/vuosi. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 62 000 euroa/vuosi.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Lukiokoulutuksen päällikön lisäksi lukion rehtori ja henkilökunnan edustajat ovat osallistuneet lukion palveluntarpeen määrittelyyn. Osallistamisen myötä saatu palaute on otettu huomioon suunnitelmien laadinnassa. Lukion henkilökuntaa on kuultu henkilökunnan yhteistoimintakokouksessa 14.5.2024.

Huoltajien ja opiskelijoiden näkemyksiä on kuultu koulun rehtorin kautta ja lisätilojen etsimisessä on huomioitu nämä näkökulmat. Tilat vuokrataan mahdollisimman läheltä lukion nykyisiä toimipisteitä osoitteissa Ruoholahdenkatu 23 ja Kalevankatu 8 siten, että ne ovat otettavissa käyttöön elokuussa 2024.

Lapsivaikutusten arviointi

Opiskelijoiden näkemykset perustuvat koulun henkilökunnan kautta saatuun tietoon lasten näkemyksistä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttama kouluterveyskysely. Kouluterveyskyselyssä kerätään seurantatietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista, terveydestä, koulunkäynnistä ja opiskelusta oppilaitoskohtaisesti. Vuoden 2023 Ressun IB-lukion tuloksista ilmenee, että oppilaitoksen fyysiset työolot ovat häirinneet opiskelua enemmän, kuin Helsingin kaupungin lukioissa keskiverroin. Tilojen toteutuksella varmistetaan opiskelijoille oppimista ja hyvinvointia tukeva, turvallinen ja terveellinen toimintaympäristö.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 28.05.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Harri Korhonen

Lisätietojen antaja

Viivi Snellman, johtava arkkitehti, puhelin: 09 310 22378

viivi.snellman@hel.fi