Oikaisuvaatimus, varhaiskasvatus, kielikylpyopetus, päätösnro 202400058

HEL 2024-006445
Asialla on uudempia käsittelyjä
22. / 147 §

Oikaisuvaatimus varhaiskasvatuksen kielikylpyryhmän valintapäätöksestä

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen palveluohjaajan 22.4.2024 (nro 202400058) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös, johon vaaditaan oikaisua

Palveluohjaajan päätös 22.4.2024 (nro 202400058, liite 1), jolla lapselle ei ole osoitettu paikkaa kielikylpyvarhaiskasvatuksessa. Päätöksessä on todettu, että valinta on tehty kasvatus- ja koulutuslautakunnan 13.2.2018 (§ 24) päättämien ja lautakunnan suomen kielisen jaoston 6.11.2018 (§ 50) täydentämien kielikylvyn valinnan periaatteiden mukaisesti.

Oikaisuvaatimus

Huoltajat ovat tehneet 29.4.2024 oikaisuvaatimuksen kielteisestä varhaiskasvatuspaikkapäätöksestä päiväkoti Roihuvuoren kielikylpyryhmään (liite 2).

Oikaisuvaatimuskirjelmässä on viitattu kattavasti perhesuhteisiin. Huoltajat kertovat, että lapsen lähin perhe on pieni. Osa perheestä asuu Ruotsissa, jolloin kaikkia yhdistävä kieli on ruotsi. Lapsen kotona puhutaan kuitenkin yksinomaan suomea. Oikaisuvaatimuksessa viitataan muun muassa lapsen serkkuun, jonka kanssa kommunikaatio tapahtuu ruotsiksi. Tältä osin oikaisuvaatimuskirjelmässä viitataankin perhesuhteiden tärkeyteen, integroitumiseen ja ulkopuolisuuteen.

Niin ikään oikaisuvaatimuksen tekijät ovat viitanneet Helsingin kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaan 2022. Huoltajat ovat nostaneet esille alaluvun 1.3. eli asiakirjan sivun 8, jossa on oikaisuvaatimuksen mukaan kirjaus siitä, että varhaiskasvatuksen lähtökohtana tulee olla lapsen etu ja tarpeet. Tämän lausuman perusteella perhe on pitänyt realistisena mahdollisuutena päästä kielikylpyvarhaiskasvatukseen.

Oikaisuvaatimuskirjelmässä kritisoidaan myös varhaiskasvatuksen kielikylpypaikkojen valintakriteerejä. Huoltajien mukaan arvonta ei mekanismina huomioi lapsen etuja ja tarpeita sekä päätösten seurauksia. Perhe nostaa esille, että heidän lapsensa integroituminen omaan perheeseensä hankaloituu oikaisuvaatimuksen kohteena olevan päätöksen johdosta merkittävästi. Kyseistä haastetta perhe ei ole havainnut muiden hakijoiden keskuudessa, joten perhe katsoo, että päätös kohdistuu heidän lapseensa muista poikkeavalla tavalla.

Oikaisuvaatimuskirjelmässä arvontaa valintakriteerinä kuvataan metodologisena haasteena, jota tulisi tarkistaa. Niin ikään oikaisuvaatimuksessa on viitattu lapsen henkilökohtaiseen etuun ja tarpeeseen, jotka eivät ole olleet esillä hakuprosessissa millään tavalla. Perhe toivoo lapsen kielikylvyn tarpeen tarkastamista lapsen etuihin ja tarpeisiin liittyvien seikkojen nojalla.

Oikaisuvaatimuksen tekijöiden perustelut ilmenevät tarkemmin oikaisuvaatimuksesta.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle viranomaiselle.

Perustelut

Ruotsin kielen kielikylvyn valinnan periaatteet

Lapselle haettiin varhaiskasvatuspaikkaa päiväkoti Roihuvuoren kielikylpyryhmästä 5.8.2024 alkaen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päättämät (13.2.2018, § 24) varhaiskasvatuksen ruotsin kielen kielikylvyn valinnan periaatteet varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa ovat seuraavat:
- Sisarukset pyritään sijoittamaan samaan yksikköön, jos se palvelujen tarjonta huomioon ottaen on mahdollista.

- Kielikylpyryhmään valitaan lapset siten, että lapsi voi jatkaa kielikylpyluokalla perusopetuksessa (kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston lisäys 6.11.2018, § 50).

- Kielikylpypolun turvaamiseksi ja vanhempien kielikylpyyn sitoutumisen tukemiseksi samassa kielikylpypäiväkodissa tai kielikylpypolkua jatkavan alakoulun 1. tai 2. luokalla olevien lasten sisarukset asetetaan valinnassa etusijalle. Mikäli sisaruksia on enemmän kuin ryhmään voidaan ottaa, eikä mikään päiväkodin tarjoama käytännön järjestely onnistu, viimeisenä vaihtoehtona suoritetaan valinta arvonnalla.

- Mikäli ensisijaisen valinnan jälkeen muita edellytykset täyttäviä hakijoita on enemmän kuin vapaita paikkoja eikä mikään päiväkodin tarjoama käytännön järjestely onnistu, viimeisenä vaihtoehtona suoritetaan valinta arvonnalla.

Kielikylvyn pedagogiset periaatteet ja siten valinnassa tärkeät edellytykset ovat:
- ruotsin kieli on lapselle uusi kieli
- yksi perheen kotona puhutuista kielistä on suomi
- huoltajat ovat valmiita sitoutumaan kielikylpypolkuun varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa

Varhaiskasvatuksessa ei tarkisteta lasten soveltuvuutta kielikylpyyn. Kielikylpyyn ei ole subjektiivista oikeutta.

Jokaisella päiväkodilla on sovittu koulu, jonka kanssa kielikylvyn jatkuvuus ja lasten määrä katsotaan yhteen. Opetuksen jatkumo ja luokan ryhmäkoko määrittää sen, kuinka monta lasta ikäluokkaa kohden voidaan sijoittaa kielikylvyn lapsiryhmään varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää oman kieliryhmänsä osalta perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta. Mitoitukseen liittyen suomenkielinen jaosto on päättänyt 26.10.2021 (§ 40), että ruotsin kielikylpyopetuksen aloittavan ryhmän enimmäisoppilasmäärä on 26.

Asian selvittäminen

Palveluohjaajalta saadun selvityksen mukaan oikaisuvaatimuksen tekijöiden lapsi on syntynyt vuonna 2019. Päiväkoti Roihuvuoressa oli vapaita paikkoja jäljellä kyseiselle ikäluokalle 13, kun huomioidaan se, että edellä esitettyjen valintaperusteiden mukaan lapsen tulee voida jatkaa kielikylpyluokalla perusopetuksessa sekä perusopetuksen ruotsin kielikylpyopetuksen aloittavan ryhmän enimmäisoppilasmäärä. Saadun selvityksen mukaan vuonna 2019 syntyneitä hakijoita vapaille paikoille oli 19. Valintaperusteiden mukaiseilla tavalla vuonna 2019 syntyneiden hakijoiden osalta paikat arvottiin. Arvonnassa paikan sai 13 hakijaa ja lisäksi kaksi arvottiin varasijoille mahdollisia vapautuvia paikkoja varten. Oikaisuvaatimuksen tekijöiden lapsi on ollut mukana arvonnassa, mutta ei tullut valituksi eikä myöskään tullut valituksi varasijalle.

Oikaisuvaatimuskirjelmässä on viitattu kattavasti perhesuhteisiin ja lapsen henkilökohtaiseen tilanteeseen sekä tämän etuun. Tältä osin todetaan, että palveluohjaajan viranhaltijana tulee noudattaa lautakunnan sekä jaoston määrittelemiä valintakriteereitä, kun varhaiskasvatuksen kielikylpypaikkoja myönnetään. Edellä mainitut valintakriteerit eivät sisällä mainitaa lähisuvun ruotsinkielisyydestä, sukuun integroitumisesta ja muista vastaavista seikoista. Sisarusperuste on ainoa valintakriteerien viittaus perheeseen ja siitä ei käsillä olevan asian osalta ole kyse. Oikaisuvaatimuskirjelmässä esitetyt perhesuhteet ja muut vastaavat henkilökohtaiset syyt eivät lautakunnan ja jaoston määrittelemien valintakriteerien valossa nouse ratkaisevaan asemaan, kun osoitetaan varhaiskasvatuksen kielikylpypaikkoja.

Oikaisuvaatimuskirjelmässä on niin ikään viitattu Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmaan 2022, jonka alaluvussa 1.3 eli sivulla 8 on oikaisuvaatimuksen mukaan kirjaus siitä, että varhaiskasvatuksen lähtökohtana tulee olla lapsen etu ja tarpeet. Tämän lausuman perusteella perhe on pitänyt realistisena mahdollisuutena päästä kielikylpyvarhaiskasvatukseen.

Helsingin varhaiskasvatussuunnitelman 2022 alaluku 1.3 koskee lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaa (sivu 8). Alaluvussa todetaan seuraavasti: "Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman lähtökohtana tulee olla lapsen etu ja tarpeet". Tältä osin todetaan, että käsillä oleva asia koskee varhaiskasvatuksen kielikylpypaikan myöntämistä. Asiassa ei olla laatimassa lapsikohtaista varhaiskasvatussuunnitelmaa, joten em. kirjauksella ei ole relevanttia kytköstä käsillä olevaan asiaan.

Oikaisuvaatimuskirjelmässä on muutoinkin viitattu lapsen etuun. Lapsen edun osalta todetaan, että lapsilla ei ole subjektiivista oikeutta kielikylpyvarhaiskasvatukseen. Lapsen edun mukaisella tavalla lapsen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus on asiassa toteutunut, vaikka lapsi ei olekaan saanut paikkaa toivotusta kielikylpyryhmästä.

Oikaisuvaatimuskirjelmässä on niin ikään ylipäätään kritisoitu arvontaa kielikylpypaikkojen valintakriteerinä. Tältä osin todetaan, että yksittäisen oikaisuvaatimusasian käsittelyn yhteydessä ei tarkisteta tai muuteta kielikylpypaikkojen osoittamisen valintakriteerejä.

Yhteenveto

Kielikylpyvalinnat on tehty kasvatus- ja koulutuslautakunnan 13.2.2018 (§ 24) päättämien ja sen suomenkielisen jaoston 6.11.2018 (§ 50) täydentämien kielikylvyn valinnan periaatteiden mukaisesti. Valintaperusteita on sovellettu kaikkien hakijoiden kohdalla yhdenvertaisesti. Vuonna 2019 syntyneitä hakijoita on Roihuvuoren päiväkodissa ollut 19 ja vapaita paikkoja ainoastaan 13. Edellä mainittujen valintaperiaatteiden mukaisesti paikat on täytetty arvonnalla. Oikaisuvaatimuksen tekijöiden lapsi ei ole saanut kielikylpypaikkaa arvonnassa.

Subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus on asiassa toteutunut, vaikka
lapsi ei saanutkaan paikkaa toivotusta kielikylpyryhmästä.

Viranhaltijan päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, viranhaltija ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole lainvastainen. Päätöstä tehdessä on noudatettu em. kielikylvyn valinnan periaatteita. Oikaisuvaatimus on hylättävä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 18.06.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianomaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusasiakirjat voidaan toimittaa myös Helsingin kaupungin kirjaamoon.

Kirjaamon asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Kasvatus- ja koulutuslautakunta
 
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena ole päätös) 
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset) 
  3. vaatimuksen perustelut.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat

Valitukseen on liitettävä

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  2. selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä.

Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
 Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
PL 10
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja
Miia Kemppi

Lisätietojen antaja

Viljami Sainio, lakimies, puhelin: 09 310 86350

viljami.sainio@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva päätös 22.4.2024
2. Oikaisuvaatimus 29.4.2024

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.