Avustuksen myöntäminen, koululaisten iltapäivätoiminnan avustukset lukuvuodelle 2024-2025, kasvatus- ja koulutuslautakunta

HEL 2024-006453
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 115 §

Perusopetuslain mukaisen iltapäivätoiminnan avustusperusteiden mukaiset euromäärät lukuvuodelle 2024–2025

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti vahvistaa lukuvuoden 2024– 2025 iltapäivätoiminnan avustusperusteiden mukaiset euromäärät seuraavasti:

1. Oppilaskohtainen avustus on 1 230 euroa/oppilas.

2. Järjestämispaikkakohtainen avustus on 1300 euroa/ toimintapaikka.

3. Uuden ryhmän perustamisraha ensimmäisenä toimintavuonna on 2000 euroa. Ryhmää ei perusteta, jos toimintaan hakeneita ei ole riittävästi.

4. Harkinnanvarainen avustus

Erityisen tuen lisäresurssi

Erityisen tuen oppilaiden ohjaajaresursseihin myönnetään tarpeen mukaan 16 000 euroa/ohjaaja/lukuvuosi. Ohjaajatarve arvioidaan yksilökohtaisesti yhteistyössä palveluntuottajan ja iltapäivätoiminnan palvelupäällikön kanssa, koska oppilaiden yksilölliset tarpeet ja ryhmässä toimimisen taidot vaihtelevat.

Muut harkinnanvaraiset

Haettuihin todellisiin tilavuokrakustannuksiin, juokseviin kiinteistönhuoltokustannuksiin, kuten vesi- ja sähkökuluihin voidaan myöntää avustusta.

Edellä olevat euromäärät ovat myönnettäviä enimmäismääriä. Avustusta ei myönnetä lasta tai ryhmää kohti haettua enempää.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Lukuvuodelle 2024 - 2025 oppilaskohtaista avustussummaa on korotettu vuoden 2024 budjetin laadinnassa käytetyllä indeksillä 2,46 %. Avustus kasvaa 30 euroa oppilasta kohden verrattuna lukuvuoteen 2023 - 2024. Päätöksen kohdat 2-4 laskennalliset avustussummat pysyvät lukuvuoden 2023–2024 tasolla.

Perusopetuslain mukaisen iltapäivätoiminnan avustushakemukset on valmisteltu päätettäväksi vuoden 2024 talousarvioon varattujen määrärahojen puitteissa ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan 22.10.2019 (§ 336) hyväksymiä avustusperusteita noudattaen (liite 2). Vuonna 2024 kasvatuksen ja koulutuksen toimialan talousarvioon on varattu yhteensä 13 109 000 euroa iltapäivätoiminnan avustamiseen.

Valmistelussa on huomioitu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tilaamat ja maksamat välipalat niiden ryhmien osalta, jotka toimivat koulujen tiloissa tai pihapiirissä. Välipalakustannusten toteumat tarkistetaan kaksi kertaa vuodessa, syys- ja kevätlukukauden päätyttyä, ja mahdollinen yli- tai alijäämä otetaan huomioon palveluntuottajan avustuksessa.

Oppilaat sijoitetaan toimintaan kesäkuussa 2024. Päätös oppilaiden valinnasta toimitetaan huoltajille heinäkuun alkuun mennessä.

Iltapäivätoiminnan suomenkieliset toimintapaikat päättää perusopetusjohtaja ja ruotsinkieliset toimintapaikat ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on päättänyt 23.3.2021 § 172 palveluntuottajakriteerit, joiden mukaisesti uudet palveluntuottajat valitaan (liite 3).

Lukuvuonna 2024–2025 uutena palveluntuottajana aloittaa toimintansa Natural Voices. Lukuvuonna 2023-2024 toimineista palveluntuottajista Happy Kids Oy, Mannerheimin lastensuojeluliiton Konalan paikallisyhdistys ry sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton Töölön yhdistys ry eivät hakeneet avustusta lukuvuodelle 2024-2025. Muutoin toiminnassa jatkavat samat palveluntuottajat kuin lukuvuonna 2023-2024.

Palveluntuottajien kanssa on tehty sopimukset 1.8.2019 ja ne ovat voimassa toistaiseksi. Sopimus purkautuu automaattisesti, jos kasvatus -ja koulutuslautakunta ei vahvista vuosittaista toiminta-avustusta palveluntuottajalle. Sopimuksen molempia osapuolia koskee kolmen (3) kuukauden irtisanoutumisaika.

Avustusten käsittely

Iltapäivätoiminnan palveluntuottajien avustukset ovat olleet haettavana 2.–31.1.2024 välisenä aikana. Iltapäivätoiminnan avustusten haku on ollut mukana Helsingin kaupungin joulukuun alussa julkaistussa avustusten yhteiskuulutuksessa. Määräajan kuluessa saapui 39 avustushakemusta. Avustusta tullaan esittämään 39 palveluntuottajalle.

Lisätilojen vuokrakustannusten korvaaminen avustuksista perustuu erityiseen tarveharkintaan ja alueen palveluiden tarjonnan määrälliseen tarpeeseen. Jos kaupungin omien tilojen ja yksityisten ja valtion koulujen tilakapasiteetin lisäksi on tarvetta laajemmalle palvelulle, voidaan tarvittaessa vuokrata lisää toimintaan soveltuvia tiloja ulkopuolisilta tahoilta.

Avustusten maksaminen

Kaupunginhallitus on hyväksynyt 28.10.2019 (§ 723) avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet. Kaupunginhallituksen hyväksymien yleisohjeiden mukaisesti kasvatuksen ja koulutuksen toimiala maksaa iltapäivätoiminnan avustukset seuraavasti:

- Alle 8 000 euron avustukset yhdessä erässä

- 8 000 – 40 000 euron avustukset kahdessa erässä

- yli 40 000 euron avustukset neljässä erässä.

Lisäksi kaupunginhallituksen hyväksymien yleisohjeiden mukaisesti avustusta koskevaa maksumääräystä ei saa antaa, ennen kuin avustuksen saannille asetetut ehdot on täytetty ja avustuksen myöntänyt viranomainen on saanut edellisen vuoden avustuksen käytöstä hyväksyttävän selvityksen. Iltapäivätoiminnan järjestöavustuksia saa käyttää vain avustuspäätöksessä mainittuun tarkoitukseen. Avustusvarat on palautettava vaadittaessa, jos niitä käytetään muuhun kuin anottuun tarkoitukseen tai niiden käytölle asetettuja muita ehtoja ei noudateta tai jos avustuksen saaja on antanut kaupungin viranomaiselle virheellistä tai puutteellista tietoa avustusta koskevissa asioissa.

Yhteisö ei saa käyttää toimintaa varten saamaansa kaupungin avustusta varainhankinnan tai liike- ja sijoitustoiminnan menoihin eikä rahoitusomaisuutensa tai muiden pitkäaikaisten sijoitustensa lisäämiseen.

Avustuksen myöntämisessä tulee arvioida, aiheutuuko siitä kilpailua ja markkinoiden toimintaa vääristäviä vaikutuksia. Avustusten myöntäminen ei saa myöskään olla vastoin kulloinkin voimassa olevia valtiontukisäännöksiä. Perusopetuslain mukainen iltapäivätoiminta perustuu koulutusta koskevaan lainsäädäntöön, julkiseen rahoitukseen ja valvontaan siitä, että toiminta on perusopetuslain mukaista. Perusopetuslain mukaisen iltapäivätoiminnan harjoittaminen ei ole voittoa tuottavaa toimintaa.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luku § 1 mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat avustusmäärärahojen jakamisesta ja avustusten käytön valvonnasta. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan 23.5.2023 § 100 delegointipäätöksen mukaisesti talous- ja suunnittelujohtaja päättää perusopetuslain mukaisen koululaisten iltapäivätoiminnan palveluntuottajien sopimusten hyväksymisestä lautakunnan vahvistamien avustusperiaatteiden mukaisesti sekä palveluntuottajakohtaisista avustusten maksatuksista.

Talous- ja suunnittelujohtaja tulee tekemään palveluntuottajakohtaiset avustusten maksatuspäätökset touko-kesäkuussa. Lisäksi palveluntuottajakohtainen avustussumma tarkistetaan 20.9. oppilasmäärän ja järjestämispaikkojen lukumäärän mukaan. Avustukset maksetaan kirjanpidon suoriteperiaatteen mukaisesti syyslukukautena 2024 ja kevätlukukautena 2025 kaupunginhallituksen hyväksymien yleisohjeiden mukaisissa avustuserissä.

Elokuussa tarkentuvan erityisen tuen oppilaiden lisäresurssien osalta avustus myönnetään lisäavustuksena palveluntuottajien lähettämien lisäavustushakemusten perusteella.

Lapsivaikutusten arviointi

Iltapäivätoiminta on tärkeä osa lapsen toiminnallisen koulupäivän kokonaisuutta. Iltapäivätoiminta vähentää lasten yksinoloa sekä lisää lasten turvallisuuden tunnetta. Lapsille järjestetty iltapäivätoiminta tukee omalta osaltaan perheiden arjen ja työelämän yhteensovittamista.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 28.05.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Lisätietojen antaja

Leena Palve-Kaunisto, palvelupäällikkö, puhelin: 09 310 86809

leena.palve@hel.fi

Hanna Keränen, taloussuunnittelija, puhelin: 09 310 86338

hanna.keranen@hel.fi

Emmi Halmirinne, taloussuunnittelija, puhelin: 09 310 39480

emmi.halmirinne@hel.fi