Avustuksen myöntäminen, taide- ja kulttuuriavustukset 2024, projektiavustukset, kulttuurin edistämisen päällikön 4. jako

HEL 2024-006455
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 92 §

Helsinki Jazz ry:n oikaisuvaatimus koskien kulttuurin edistämisen päällikön päätöstä 28.05.2024, § 9

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti hylätä Helsinki Jazz ry:n oikaisuvaatimuksen koskien kulttuurin edistämisen päällikön päätöstä 28.05.2024, § 9: Projektiavustukset vuodelle 2024, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen oikaisuun.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli kulttuurin edistämisen päällikkö Veikko Kunnas.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Oikaisuvaatimus

Helsinki Jazz ry on tehnyt kuntalain mukaisen oikaisuvaatimuksen koskien kulttuurin edistämisen päällikön päätöstä 28.05.2024, § 9.

Kuntalain 134 §:n 1 ja 2 momentin mukaan kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua.

Oikaisuvaatimus tehdään 2 momentin mukaan 1 momentissa tarkoitetun toimielimen ja sen jaoston sekä sen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimuksen saa 137 §:n mukaan tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus tulee tehdä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Ellei muuta näytetä, tiedoksiannon katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä pöytäkirjanotteen postittamisesta.

Pöytäkirjanote on lähetetty postitse 10.6.2024 ja oikaisuvaatimus on saapunut kaupungin kirjaamoon 12.6.2024. Oikaisuvaatimus on osoitettu oikealle viranomaiselle ja se on saapunut säädetyssä määräajassa.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt vaatimukset ja perusteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä esittää päätöksen oikaisua niin, että Helsinki Jazz ry:lle myönnetään haettu projektiavustus 3 500 euroa.

Hakija vetoaa oikaisuvaatimuksessaan siihen, etteivät päätöksessä esitetyt hylkäysperustelut ole perusteltuja. Hakijan mukaan yhdistyksen 50-vuotisjuhlakonserteista löytyi maininta toiminta-avustushaun yhteydessä toimitetusta Helsinki Jazz ry:n vuotta 2024 koskevasta toimintasuunnitelmasta, mutta avustussumma ei noussut vuoden 2023 tasolta. Toisena perusteena hakija tuo esiin, ettei hakemusten välinen vertailu ole perusteltu hylkäysperuste, sillä yhdistyksen konserttien taiteellinen laatu on korkea.

Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva päätös

Kulttuurin edistämisen päällikkö päätti avustushakemuksen hylkäämisestä 28.05.2024, 9 §.

Vuonna 2024 Helsingin kaupunki tukee Helsinki Jazz ry:tä ja sen toimintasuunnitelman mukaista toimintaa 12 000 euron toiminta-avustuksella. Toimintasuunnitelmaan sisältyy myös yhdistyksen 50-vuotisjuhlakonsertit.

Toiminta-avustusta saavia ei ole estetty hakemasta toimintaansa myös projektiavustusta. Vakiintuneen käytännön mukaan vuosiavustuksen piirissä olevia toimijoita kehotetaan kuitenkin sisällyttämään koko toimintansa avustustarpeet yhteen vuosittaiseen hakemukseen. Näin on myös tätä hakijaa neuvottu toimimaan.

Avustuspäätökset ovat harkinnanvaraisia, ja ne tehdään käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa.

Hakijan perustelujen mukaan maininta juhlakonsertista vuosiavustushakemuksen yhteydessä muodostaisi rahoituksen myöntäjälle velvoitteen vuosiavustuksen korottamiselle juhlakonserttien rahoittamiseksi. Näin ei kuitenkaan ole, eikä edellisen vuoden avustustaso tai hankkeiden laajentaminen sido avustuksen myöntäjää. Avustuspäätöksessä on otettu huomioon yhdistyksen koko vuoden toiminta.

Hakemusten väliseen vertailuun perustuva hylkäysperustelu on oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan perusteeton, koska konserttien taso on korkea. Hakemusten välinen vertailu ei lähtökohtaisesti ota kantaa oikaisuvaatimuksen tekijän tilaisuuden taiteelliseen tasoon, vaan ensisijaisesti siihen, että hakijan vuosiavustuksen arvioinnin yhteydessä on jo kertaalleen arvioitu yhdistyksen toiminta mukaan lukien oikaisuvaatimuksen kohteena oleva konserttisarja.

Taide- ja kulttuuriavustusten projektiavustuksia myönnetään Helsingissä tapahtuvaan yleisölle avoimeen taide- ja kulttuuritoimintaan. Avustusten myöntämisen arvioinnissa sovelletaan taide- ja kulttuuriavustusten arviointiperusteita, Helsingin kaupungin strategisia linjauksia, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteisiä avustusperiaatteita sekä Helsingin kaupungin avustusten yleisohjetta.

Helsingin taide- ja kulttuuriavustusten projektiavustusten osalta sovelletaan taide- ja kulttuuriavustusten arviointiperusteita. Hakemusten keskinäisessä vertailussa arvioidaan taiteellisten lähtökohtien ja sisältöjen lisäksi toiminnallisia lähtökohtia ja toteutusta sekä hankkeen monimuotoisuutta, saavutettavuutta ja osallisuutta. Edellisten perusteiden lisäksi hankkeita arvioidessa huomioidaan muun muassa Helsingin kaupungin tuen taso ja muu rahoitus.

Helsingin hallintosäännön 17 luvun 1 §:n mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet ja valvoo niiden käyttöä. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto on hyväksynyt tarkemmat avustuslajit ja arviointiperusteet 17.5.2022, § 16.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston 17.3.2020, § 8 päätöksen mukaisesti kulttuuripalvelukokonaisuuden kulttuurin edistäminen -palvelun kulttuurin edistämisen päälliköllä on päätösvalta sellaisista hakemuksista, joiden hakemussumma on korkeintaan 7 500 euroa ja myönnettävä avustussumma korkeintaan 5 000 euroa.

Oikaisuvaatimuksen tekijän esittämät perustelut eivät anna aihetta muuttaa tehtyä päätöstä.

Sulje

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kulttuurin edistäminen -palvelu Kulttuurin edistämisen päällikkö 28.05.2024 § 9

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 23.08.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

yhteisten palvelujen johtaja
Kirsti Laine-Hendolin

Lisätietojen antaja

Silja Nummi, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 38995

silja.nummi@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Oikaisuvaatimus 10.6.2024

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.