Talousarvioaloite, lasten ja nuorten omaehtoisten liikuntapaikkojen lisääminen
Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Nina Miettisen ym. talousarvioaloitteesta koskien lasten ja nuorten omaehtoisten liikuntapaikkojen lisäämistä
Lausunto
Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Anni Sinnemäen ehdotuksesta.
Kaupunkiympäristölautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:
Talousarvioaloitteessa toivotaan lapsille ja nuorille lisää omaehtoisia liikuntapaikkoja, kuten skeittipaikkoja ja parkour-rakenteita, sekä sisäliikuntapaikkojen vapaavuoroja.
Lasten ja nuorten omaehtoiseen harrastamiseen soveltuvien liikuntapaikkojen lisääminen on kannatettava. Liikuntapaikkoja voidaan toteuttaa tehokkaasti ja tasapainoisesti jo olemassa olevien lähiliikuntapaikka-, skeitti- ja frisbeegolfohjelmien kautta. Vuonna 2025 rakennetaan lisää lähiliikuntapaikkoja sekä ylläpidetään olevia skeitti- ja frisbeegolfratoja.
Skeittipaikat ja frisbeegolfradat
Kruunuvuorenrannan liikuntapuiston, Pikku-Huopalahden ja Maunulan leikkipuiston skeittipaikat ovat juuri hiljattain valmistuneet tai valmistuvat vuoden 2024 aikana. Tuhkimopuistoon Roihuvuoressa suunnitellaan parhaillaan uutta skeittipaikkaa. Paloheinään, Vuosaareen ja Herttoniemen liikuntapuistoon on jo valmistunut tai valmistumassa vuoden 2025 aikana uudet frisbeegolfradat sekä Malmille väliaikainen frisbeegolfrata. Maunulanpuistoon, Talin liikuntapuistoon ja Kruunuvuoren liikuntapuistoon on perustettu pienemmät frisbeegolfin harjoituspaikat.
OmaStadin hankkeet
Helsingin osallistavan budjetoinnin OmaStadin kautta valmistuvat liikuntapaikat tukevat osaltaan ohjelmien toteuttamista, ja uusia ulkokuntosaleja on rakentumassa itäiseen, läntiseen, pohjoiseen ja eteläiseen suurpiiriin yhteensä neljästä kahdeksaan kappaletta. Parhaillaan kehitetään myös Paloheinän lumilautailuolosuhteita ja uimapaikkoja.
Uusia kohteita
Malminkartanon Piianpuistossa on suunnitteella koulukampuksen asemakaava-alueelle parkourrata. Piianpuiston ympäristöä voidaan laajemminkin kehittää oppimisen, virkistyksen ja vapaa-ajanviettopaikkana, joka palvelee erityisesti lapsia ja nuoria.
Esimerkki uudenlaisesta lasten liikuntapaikasta on vuonna 2025 valmistuva Vuosaaren liikuntapuiston liikuntaleikkikenttä, joka on suunnattu pienille lapsille ja nuorille. Liikuntaleikkikenttää voidaan käyttää myös päiväkotien ja koulujen liikuntatunneilla.
Lapsille ja nuorille sopivia liikuntapaikkoja voidaan jo päätettyjen kohteiden lisäksi toteuttaa monille kivituhkapäällysteisille pallo- ja pelikentille, joka ovat vähemmällä käytöllä.
Sekä uusien että kunnostettavien leikkipuistojen ja -paikkojen suunnittelussa liikkuminen ja mahdollisuuksien tarjoaminen erilaisille ulkopeleille on yhtenä läpileikkaavana aiheena. Liikkumiseen ja pelaamiseen houkuttelevaa ympäristöä suunnitellaan myös muihin puistoihin ja viheralueille aikaisempaa enemmän, ja osassa suunnittelukohteista lasten ja nuorten tarpeita ja toiveita kartoitetaan placemaking-metodeilla.
Sisäliikuntatilat
Sisäliikuntatilojen lisääminen on huomattavasti ulkotiloja vaikeampaa. Helsingin kaupunki ei ole rakentanut uusia sisäliikuntatiloja vuoden 2009 jälkeen pitkälti investointimäärärahojen niukkuuden takia. Tiivistyvässä kaupungissa liikuntapaikkarakentamiselle kaavoitettuja tontteja on tarjolla rajallisesti. Sisäliikuntapaikkarakentamiseen osoitetut vuosittaiset varat kuluvat pitkälti jo olemassa olevien kohteiden korjaamiseen ja ylläpitämiseen. Seuraava kaupungin toteuttama sisäliikuntapaikka valmistunee vuonna 2029 Jätkäsaareen.
Yksityinen ja kolmas sektori
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on viime vuosina päättänyt vuokrata useita päätösvaltaansa kuuluvia maa-alueita kaupungin ulkopuolisille toimijoille liikuntapaikkaverkoston kasvattamiseksi. Ilman näitä vuokrauspäätöksiä liikuntapaikkaverkosto olisi Helsingissä huomattavasti nykyistä kapeampi. Nuorten liikuntamahdollisuuksien lisäämiseksi on tärkeää, että Helsingin kaupunki mahdollistaa yksityisen ja kolmannen sektorin liikuntapaikkarakentamista.
Varautuminen vuoden 2025 talousarvioehdotuksessa
Tällä hetkellä vajaakäytöllä olevien kenttien kehittämiseen ei ole erikseen varauduttu vuoden 2025 talousarvioehdotuksessa.
Vuoden 2025 talousarvioehdotuksessa ei ole varauduttu skeittipaikkojen parempaan hoitoon ja kunnossapitoon, mitä nuoret ja lajin harrastajat ovat esittäneet toiveenaan.
Puistojen ja viheralueiden lasten ja nuorten liikkumisesta ja pelaamista edistävien ratkaisuiden suunnitteluun ja toteuttamiseen on varauduttu vuoden 2025 talousarvioehdotuksessa.
Lähiliikuntapaikka-, skeitti- ja frisbeegolfohjelmien toteuttamiseen on varauduttu vuoden 2025 talousarvioehdotuksessa, ja näitä hankkeita sisältyy vuonna 2025 liikuntapaikkarakentamisen rakentamisohjelmaan.
Lausuntoa on valmisteltu yhteistyössä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kanssa.
Talousarvioaloite
Valtuutettu Nina Miettinen ja 15 muuta valtuutettua ovat tehneet 29.5.2024 seuraavan talousarvioaloitteen:
"Lasten ja nuorten omaehtoisten liikuntapaikkojen lisääminen
Kun lapsilta ja nuorilta kysytään, minkälaista toimintaa he haluaisivat Helsingissä olevan enemmän, he toivovat liikuntapaikkoja, jossa pääsisi harrastamaan vapaasti omien aikataulujen mukaisesti. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi skeitti- ja skuuttiparkit, parkouriin soveltuvat rakenteet sekä koulujen liikuntasalien, ulkokenttien ja harrastushallien vapaavuorot. Paikat voivat soveltua kausiluontoiseen liikkumiseen, mutta myös ympäri vuoden käytössä olevat paikat ovat tarpeen ja toivottuja.
Esimerkiksi Redin suosittu, talvellakin toiminut skeittihalli suljettiin hiljattain jättäen monet lapset ja nuoret tyhjän päälle harrastuksensa kanssa. Nuorten määrä kasvaa tällä hetkellä nopeammin kuin väestö keskimäärin, joten omaehtoiseen harrastamiseen soveltuvien paikkojen pitäisi pikemminkin kasvaa kuin vähentyä. Myös alueellista tasapainoa liikuntapaikkojen suhteen tulisi tarkastella nimenomaan lapsia ja nuoria kiinnostavan harrastamisen näkökulmasta. Kaikista matalin kynnys lähteä liikkumaan on silloin, kun harrastuspaikka sijaitsee oman kodin lähellä ja lapsi tai nuori voi kulkea sinne itsenäisesti.
Me tämän talousarvioaloitteen allekirjoittaneet valtuutetut pyydämme tarkastelemaan, millaisia mahdollisuuksia Helsingissä on lasten ja nuorten toivomien, omaehtoisten liikuntapaikkojen lisäämiselle ja esitämme, että näiden liikuntapaikkojen rakentamiseen varataan tarvittavat määrärahat."
Lausuntopyyntö
Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 10.9.2024 mennessä.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 29.08.2024 § 106
Päätös tullut nähtäväksi 12.09.2024
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Antonina Myllymäki, suunnitteluasiantuntija: 09 310 23634