Kuuleminen, elintarvikelaki 55 §, Zehuayuan Oy
Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen Zehuayuan Oy:lle
Päätös
Päätöksen kohde
Zehuayuan Oy, Liukumäentie 13, 00640 Helsinki
y-tunnus 2762921–2
Liukumäentie 13 elintarvikehuoneistossa on toiminut kolme eri toimijaa, joita kutakin on edellytetty korjaamaan ja siivoamaan omassa käytössään olevat tilat. Osa huoneiston tiloista on ollut yhteiskäytössä. Koska kaksi muuta toimijaa ovat lopettaneet toimintansa huoneistossa, koskevat määräykset elintarvikehuoneiston kaikkia tiloja asiakastiloja lukuun ottamatta.
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön määräys koskien koko elintarvikehuoneistoa:
1. Keittiötilojen huonokuntoiset pinnat tulee kunnostaa/uusia.
2. Tofukattilan yläpuolella oleva ilmanpoisto (huuva) tulee yhdistää pesutilan ilmanpoistoon.
3. Tilojen pinnat tulee puhdistaa hyvin ja tiloissa tulee ylläpitää säännöllisesti hyvää puhtaustasoa.
4. Siivousvälineiden tulee olla hyväkuntoisia ja ne tulee säilyttää hygieenisesti.
5. Tiloissa tulee olla toimintaan nähden riittävät kylmäsäilytystilat.
6. Elintarvikkeita tulee säilyttää lainsäädännön mukaisissa lämpötiloissa.
7. Kylmiön lämpötilan tulee olla enintään 6 °C.
Määräaika
Edellä mainitut toimenpiteet on toteutettava kohtien 1–7 osalta 30.08.2024 mennessä.
Täytäntöönpano
Määräystä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen (kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) toisin määrää.
Asiaan liittyvät taustatiedot
Elintarvikehuoneistossa Liukumäentie 13 toimii tofun ja itujen valmistaja Zehuayuan Oy. Suuressa, rakenteellisesti yhtenäisessä keittiötilassa on aiemmin toiminut kaksi muuta elintarviketoimijaa tofun valmistajan lisäksi. Zehuayuan Oy:lle on tehty valvontasuunnitelman mukainen aloitustarkastus 5.12.2023. Tällöin tiloissa on havaittu useita puutteita kunnossapidon osalta. Lattia- ja seinäpinnoissa on havaittu reikiä, halkeamia ja muita vaurioita. Useiden ovien on havaittu olevan pinnoiltaan huonokuntoisia ja ovien pielten vaurioituneita. Kylmiöissä on havaittu selvä vaakasuuntainen kosteusvaurio ja kattorakenteiden on havaittu olevan huonokuntoisia ja ruostevaurioituneita. Tofun keittotilan huuva ei ole ollut yhteydessä ilmanpoistoon. Lisäksi tilojen siisteydessä, siivousvälineiden kunnossa ja elintarvikekontaktimateriaalien soveltuvuudessa on havaittu puutteita. Korjaavat toimenpiteet on edellytetty tehtäväksi 15.2.2024 mennessä (Liite 1 Tarkastuskertomus 5.12.2023).
Kiinteistön omistajan kanssa 17.1.2024 pidetyssä rakennekatselmuksessa on sovittu tilojen remonteista, jotka suoritetaan alkukevään 2024 aikana.
Zehuayuan Oy:lle on tehty uusintatarkastus asiakirjatarkastuksena 19.2.2024, jolloin remontteja ei ole aloitettu. Asiakirjatarkastuksella on todettu, ettei puutteita elintarvikekontaktimateriaalien käytössä ole korjattu. Korjaavat toimenpiteet on edellytetty tehtäväksi remontin päättymiseen, tai viimeistään 31.5.2024 mennessä (Liite 2 Tarkastuskertomus 19.2.2024).
Tilojen korjauksesta ei ole toimitettu korjaussuunnitelmaa, mutta tiloja on remontoitu kevään 2024 aikana. Zehuayuan Oy:lle on tehty uusintatarkastus 7.5.2024, jolloin on todettu, ettei kaikkia epäkohtia ole korjattu määräaikojen puitteissa (Liite 3 Tarkastuskertomus 7.5.2024). Uusintatarkastuksella on havaittu puutteita tilojen kunnossa remontista huolimatta. Lisäksi tilojen siisteydessä ja siivousvälineiden kunnossa on todettu puutteita. Uusintatarkastuksella on havaittu myös vakavia epäkohtia kylmälaitteiden kunnossa ja elintarvikkeiden lämpötilojen hallinnassa. Kylmiöt olivat tarkastushetkellä epäkunnossa ja niiden lämpötiloiksi mitattiin +10 - +13 °C. Tilojen huonon kunnon ja puutteellisten kylmäsäilytystilojen takia tilojen soveltuvuus toimintaan nähden on todettu puutteelliseksi.
Kuuleminen
Toimijaa on kuultu elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 24.5.2024 päivätyllä kirjeellä (Liite 4 Kuulemiskirje 24.5.2024).
Toimija on antanut vastineen määräaikaan 07.06.2024 mennessä (Liite 5 Vastine kuulemiseen 5.6.2024). Vastineessa toimija ilmoittaa, että toimijan käytössä oleva tuotantotila on kunnostettu kevään aikana, ja muut tarvittavat korjaukset tehdään tarvittaessa. Tofukattilan päällä oleva ilmanpoisto liitetään keittiön ilmanpoistoon määräaikaan 31.07.2024 mennessä. Toimija ilmoittaa eteisen ja wc-tilojen olevan siivottu. Lisäksi toimija ilmoittaa hankkineensa omat siivousvälineet, jotka säilytetään hygieenisesti. Zehuayuan Oy:llä on vastineen mukaan toimiva kylmiö tofun jäähdyttämiseen ja elintarvikkeiden varastointiin. Toimija myös ilmoittaa muiden elintarviketoimijoiden lopettaneen huoneistossa, joten tarkennuksia vastuunjakoon ei ole tarpeen tehdä.
Päätöksen perustelut
Neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta Zehuayuan Oy ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska Zehuayuan Oy ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin huoneistossa havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.
Toimija ilmoittaa vastineessaan korjanneensa tuotantotilojen huonokuntoiset pinnat. Uusintatarkastuksella 7.5.2024 havaittiin, etteivät tehdyt korjaukset ole riittäviä, eikä tiloja ole remontoitu lisää tarkastuksen jälkeen. Zehuayuan Oy:n tuotantotila ei ole rakenteellisesti erotettu muusta keittiötilasta ja käytävistä, jonka vuoksi määräys tilojen kunnostuksesta koskee koko keittiötilaa. Lisäksi koska muut tiloissa olleet toimijat ovat lopettaneet, on Zehuayuan Oy vastuussa koko elintarvikehuoneiston tilojen kunnosta.
Toimija ilmoittaa vastineessaan siivonneensa eteisen ja henkilökunnan wc-tilat. Viimeisimmällä uusintatarkastuksella tilojen havaittiin olevan kauttaaltaan likaiset sosiaalitilojen ja eteisen lisäksi muun muassa koko keittiötilan pintojen, laitteiden kosketuspintojen ja kylmiöiden osalta. Vastineen perusteella toimija ei ole toteuttanut siivousta riittävän laajasti koko elintarvikehuoneistossa.
Zehuayuan Oy:n toimija ilmoittaa yrityksellä olevan omat siivousvälineet ja poistavansa tiloissa toimineiden yritysten siivousvälineet. Siivouskomero oli uusintatarkastuksella likainen ja siivousvälinekaappi täynnä huonokuntoisia siivousvälineitä, vaikka toimija oli lähettänyt kuvan siivotusta komerosta ennen tarkastusta. Komero tulee puhdistaa kauttaaltaan ja välineitä tulee pestä/huoltaa säännöllisesti.
Toimija ilmoittaa vastineessaan, että yrityksellä on oma kylmiö tofun jäähdytykseen ja itujen säilytykseen. Elintarvikehuoneiston kylmiöiden havaittiin olevan epäkunnossa uusintatarkastuksen yhteydessä, eikä niiden korjauksesta ole ilmoitettu. Tarkastajalle 12.5.2024 lähetetyn kuvan (Liite 6 Kuva kylmiöstä) perusteella toimijalla on käytössä juomien säilytykseen tarkoitettu liukuovellinen kylmäkaappi. Kyseistä kylmiötä ei ole tarkoitettu elintarvikkeiden jäähdytykseen, eikä se ole riittävä toiminnan laajuuteen nähden (tofun ja itujen kylmäsäilytys).
Toimija ilmoittaa vastineessaan kylmiön lämpötilan olevan alle 6 astetta. Tarkastajalle lähetetyn kuvan (Liite 6 Kuva kylmiöstä) perusteella kylmäsäilytystilat eivät ole toimintaan nähden riittävät, eikä laite ole riittävän suuri/tehokas ylläpitämään lainsäädännön mukaista lämpötilavaatimusta esimerkiksi tofun jäähdytyksen yhteydessä.
Zehuayuan Oy ilmoittaa muiden toimijoiden lopettaneen tiloissa, jonka vuoksi tarkennusta vastuunjaosta ei tehdä. Omavalvontasuunnitelmaan esitettyä määräystä ei katsota enää tarpeelliseksi. Toimija vastaa koko elintarvikehuoneiston siisteydestä ja tilojen katsotaan olevan kokonaisuudessaan yrityksen käytössä.
Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:
1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai
2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.
Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.
Euroopan parlamentin ja neuvosta asetuksen (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta liitteen II luvun II kohdan 1 mukaan lattia- ja seinäpinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavat ja tarvittaessa desinfioitavat, sisäkattojen on oltava sellaisella tavalla rakennetut ja viimeistellyt, että ne estävät lian kerääntymisen ja hiukkasten varisemista. Ovien on oltava helposti puhdistettavat ja tarvittaessa desinfioitavat.
Elintarvikehygieniasetuksen (EY) liitteen II luvun I kohdan 1 mukaan elintarvikehuoneistot on pidettävä puhtaina ja hyvässä kunnossa sekä kaikki elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat esineet, välineet ja laitteet on puhdistettava tehokkaasti ja tarvittaessa desinfioitava.
Elintarvikehygieniasetuksen (EY) liitteen II luvun I kohdan 2 mukaan elintarvikehuoneistojen on oltava rakennustavaltaan sellainen, että ne voidaan asianmukaisesti huoltaa, puhdistaa ja/tai desinfioida. Zehuayuan Oy:n tuotantotiloissa on runsaasti huonokuntoisia pintoja ja rakenteita, jotka estävät tilojen asianmukaisen puhdistuksen. Tilojen huono kunto ja puutteet siivouksessa ja siivousvälineiden huollossa heikentävät mahdollisuuksia hygieeniseen toimintaan.
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarvikehygieniasta (318/2021) 23 §:n mukaan helposti pilaantuvat elintarvikkeet, mukaan lukien idut ja paloitellut kasvikset on säilytettävä korkeintaan 6 °C:ssa. Zehuayuan Oy:n tiloissa ei ole kylmäsäilytystiloja elintarvikkeiden asianmukaiseen säilytykseen ja jäähdytykseen. Tarkastuksella elintarvikkeita säilytettiin rikkoutuneessa kylmiössä, jonka lämpötilaksi mitattiin 10 °C - 13 °C.
Elintarvikelain (297/2021) 6 §:n mukaan elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Lisäksi elintarviketoiminnan on oltava sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu. Zehuayuan Oy:n huonokuntoiset tilat, puutteelliset kylmäsäilytystilat ja siivouksen laiminlyönti vaarantavat valmistettavien ja säilytettävien elintarvikkeiden turvallisuuden.
Elintarvikelain 78 §:n mukaan tätä päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman tai ennen kuin oikaisuvaatimusta on käsitelty, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää.
Sovellettavat oikeusohjeet
Elintarvikelaki (297/2021) 1, 6, 27, 55, 75, 78 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021) 23 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004, (Yleinen elintarvikehygienia-asetus), liite II
Toimivaltaperuste
Helsingin hallintosäännön II osan 2 luvun 10.2 §:n mukaan kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt 8.6.2023 § 110 päätöksellä päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.
Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa
Mikäli epäkohtia ei ole korjattu määräaikaan mennessä, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle voidaan esitellä päätösehdotus, jossa elintarviketurvallisuusyksikön päällikön antamaa määräystä tultaisiin tehostamaan uhkasakolla. Uhkasakon suuruus voisi olla 10 000 euroa.
Muutoksenhaku
Oikaisuvaatimusohje on liitteenä.
Tiedoksiantotapa
Pöytäkirjanote toimitetaan haastetiedoksiantona Zehuayuan Oy:lle.
Päätös tullut nähtäväksi 19.06.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.
Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto | |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Zoja Juutilainen, vs. elintarviketarkastaja, puhelin: 09 310 38646