Vahingonkorvausvaatimus, esinevahinko, linnunruokinta-automaatit, linnunruoka ja kiinnitystarvikkeet
Yksikönjohtajan päätös vahingonkorvausasiassa, esinevahinko puistossa 2024
Päätös
Staran kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Kuvaus vahingosta ja vaatimus
Hakija on esittänyt kaupungille vahingonkorvausvaatimuksen, jonka mukaan puistohoitotyön yhteydessä on poistettu lintujen ruokintalaite ruokineen ja kiinnitystarvikkeineen. Hakijan mukaan on mahdollista, että kyseisen ruokintalaitteen on poistanut tai vienyt jokin muu alueella liikkunut toimija, esim. tarranpoistotöiden yhteydessä.
Hakijan korvausvaade esitetystä vahingosta on 5 euroa.
Asiassa saadut tiedot ja selvitykset
Hakijaa on pyydetty 12.8.2024 toimittamaan 26.8.2024 mennessä tieto siitä, missä puistossa tai kohteessa kyseinen linnunruokintalaite tarvikkeineen on hävinnyt tai poistettu, sekä milloin vahinko on tapahtunut.
Hakijalle on samalla ilmoitettu, että määräajan noudattamatta jättäminen ei estä ratkaisemasta asiaa. Mikäli kaupungilla ei ole tarpeellisia tietoja asian käsittelyn aloittamiseksi, vaatimus saatetaan hylätä asiaa koskevien selvitysten puuttuessa tai ratkaista puutteellisilla tiedoilla.
Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä lisäselvityksiä määräaikaan 26.8.2024 mennessä. Asiaa on tiedusteltu myös Helsingin kaupungin kirjaamosta 28.8.2024.
Helsingin kaupunkiympäristön toimialan (Kymp) ympäristöterveysyksikkö on antanut 21.12.2021 päätöksen 50 § (liite 1), koskien ”Lintujen ruokinnan kieltämistä määrätyillä alueilla Helsingissä”. Kyseinen päätös on tehty terveydellisten haittojen ehkäisemiseksi.
Päätöksessä todetaan, että lintujen ruokinta kielletään seuraavilla alueilla: Hietalahdentori, Hakaniemen tori, Kauppatori, Tallinnan aukio, Töölön tori, Ylä-Malmin tori, Narinkkatori, Rautatientori, Esplanadin puisto ja Kansalaistori.
Lintujen ruokintakieltoalueet on valittu terveyshaittaperusteisesti. Lintujen ruokinnalla on todennäköinen lintujen määrää alueella lisäävä vaikutus. Lintujen ruokinta voi myös aiheuttaa rottien merkittävää lisääntymistä lähellä asutusta. Rottien ja luonnonvaraisten lintujen on katsottu voivan levittää ulosteissaan ihmisille tautia aiheuttavia mikrobeja kuten salmonellabakteereita.
Lintujen ruokinta mahdollistaa rottien ravinnonsaannin ruokintatavasta riippumatta, kun linnuille tarkoitettua ruokaa leviää ympäristöön. Tästä syystä ympäristöpalvelut ei suosittele lintujen ruokintaa missään Helsingin kaupungin yleisillä alueilla.
Ympäristöpalvelut voi terveyshaittaperusteisesti harkintansa mukaan tehdä myös väliaikaisia tai pysyviä lintujen ruokintakieltopäätöksiä eri alueille tai antaa yksittäisiä kieltoja tai määräyksiä, jos se katsoo lintujen ruokinnasta voivan aiheutua terveyshaittaa.
Vahinkoasiasta on pyydetty selvitys myös Staralta, alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan puistoihin ja yleisiin alueisiin kiinnitetyt kertakäyttöiset, esim. maitotölkit tai itse hankitut tai tehdyt (puiset tai metalliset) linnunruokintalaitteet poistetaan satunnaisesti. Lintujen ruokintalaitteita voi poistaa myös muut puistojen käyttäjät, eikä Staralla ole niistä tietoa.
Yhteenveto ja johtopäätökset
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.
Edellä mainituin perustein Stara katsoo, ettei ole asiassa korvausvelvollinen.
Päätös tullut nähtäväksi 30.08.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943
Maarit Viinanen, projektisuunnittelija, puhelin: 09 310 29129