Opetussuunnitelman muutos, Helsingin kaupungin suomenkieliset lukiot
Muutokset Helsingin kaupungin suomenkielisten lukioiden opetussuunnitelmiin
Päätös
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päättää hyväksyä
- Alppilan lukion
- Helsingin kielilukion
- Helsingin kuvataidelukion
- Helsingin luonnontiedelukion
- Helsingin medialukion
- Vuosaaren lukion
opetussuunnitelmien lukiokohtaiset muutokset. Muutokset astuvat voimaan 1.8.2024 alkaen.
Muutokset tehdään lukioiden vuoden 2021 opetussuunnitelmiin liitteiden 1, 3, 5, 7, 9 ja 11 mukaisesti.
Päätöksen perustelut
Opetushallitus on 7.11.2019 antanut määräyksen (OPH-2263-2019) nuorille tarkoitetun lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteista, jotka otettiin lukiokoulutuksessa käyttöön 1.8.2021 alkaen. Määräyksen mukainen Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelma 2021 hyväksyttiin yhteisen osan osalta kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston kokouksessa 9.6.2020 (§ 24). Opetussuunnitelman lisäykset hyväksyttiin jaoston kokouksessa 18.5.2021 (§ 10).
Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelman (suomenkielinen jaosto 9.6.2020, § 24) mukaan jokainen lukio täydentää kaupungin yhteistä opetussuunnitelmaa omilla painotuksillaan. Helsingin kaupungin suomenkieliset lukiot laativat omat opetussuunnitelmansa kaupungin
yhteisen opetussuunnitelman pohjalta. Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja hyväksyi Helsingin kaupungin suomenkielisten lukioiden opetussuunnitelmat 23.6.2021 (§ 64).
Alppilan lukio
Alppilan lukion opetussuunnitelmaan 2021 esitetään lisättäväksi opintojaksoja liitteen 1 mukaisesti seuraavissa oppiaineissa: A-englanti, ruotsi toisena kotimaisena kielenä -oppiaineen A- ja B1-oppimäärät, kuvataide, terveystieto, liikunta ja musiikki.
Tarve lisäyksille on tullut lukion uuden opetussuunnitelman toteutuksen myötä: Lukiossa on haluttu tarjota englannin, ruotsin, terveystiedon, kuvataiteen ja musiikin osaamista syventäviä lukiokohtaisia valinnaisia opintojaksoja. Lisäksi lukiossa on huomattu, että jokaiseen valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaiseen oppiaineeseen luotu kaupunkitasoinen Projektiopintojakso ei sovellu kaikkiin tarpeisiin. Tästä syystä lukio on halunnut laatia opintojaksoja tukeakseen muualla suoritetun osaamisen tunnustamista osaksi lukiotutkintoa. Esityksessä tällaisia opintojaksoja ovat LI10 Vaativa urheiluvalmennus, LI08 Taiteen perusopetus: tanssi, KU22 Taiteen perusopetus: kuvataide ja MU12 Taiteen perusopetus.
Alppilan lukion johtokunta on tehnyt esityksen 5.6.2024 kokouksessaan (liite 2).
Helsingin kielilukio
Helsingin kielilukion opetussuunnitelmaan esitetään lisättäväksi opintojaksoja liitteen 3 mukaisesti äidinkielen ja kirjallisuuden, A-englannin, lyhyen ja pitkän matematiikan sekä teemaopintojen oppiaineisiin. Lisäksi muodostetaan kuvataiteen ja musiikin yhteinen oppiainerajoja ylittävä opintojakso KU08jaMU11 Animaation ja äänisuunnittelun alkeet. Kielilukion MAA24 Talousmatematiikan perusteet -opintojakson laajuus muuttuu kahdesta opintopisteestä yhteen opintopisteeseen. Lisäksi opetussuunnitelmasta poistetaan MAA20 Matematiikka, jatko-opinnot ja työelämä -opintojakso, jota korvaa jatkossa MAA20 Matemaattiset valmiudet 2.
Helsingin kielilukion johtokunta on tehnyt esityksen 25.3.2024 kokouksessaan (liite 4).
Helsingin kuvataidelukio
Helsingin kuvataidelukion opetussuunnitelmaan esitetään lisättäväksi opintojaksoja liitteen 5 mukaisesti keramiikan, piirustuksen ja maalauksen, valokuvan sekä psykologian oppiaineisiin.
Helsingin kuvataidelukion johtokunta on tehnyt esityksen 28.5.2024 kokouksessaan (liite 6).
Helsingin luonnontiedelukio
Helsingin luonnontiedelukion opetussuunnitelmaan esitetään lisättäväksi opintojaksoja liitteen 7 mukaisesti yhteiskuntaopin, musiikin, fysiikan ja biologian oppiaineisiin. Lisäksi muodostetaan fysiikan sekä suomen kielen ja kirjallisuuden -oppimäärän yhteinen oppiainerajoja ylittävä opintojakso ÄI21jaFY22 Tieteen popularisointi. Opintojaksolla tutustutaan tiedeaiheisiin julkaisuihin eri medioissa sekä tuotetaan omia tiedeaiheisia tuotoksia valituissa formaateissa.
Helsingin luonnontiedelukion johtokunta on tehnyt esityksen 16.5.2024 kokouksessaan (liite 8).
Helsingin medialukio
Helsingin medialukion opetussuunnitelmassa esitetään muutettavaksi yhteiskuntaopin ja suomen kielen ja kirjallisuuden opintojakso YH25MEDjaAI25MED liitteen 9 mukaisesti. Tämän oppiainerajoja ylittävän opintojakson nimeä muutettaisiin: aiemmin se oli Median maailma – vuorovaikutus, yhteiskunta ja talous. Nyt nimi olisi Televisiosta tekoälyyn – median rooli yhteiskunnassa. Opintojakson sisältöjä ja tavoitteita halutaan päivittää ajankohtaisemmiksi, jolloin siirrytään perinteisten medioiden käsittelystä kohti sosiaalista mediaa ja tekoälyä.
Lisäksi opetussuunnitelmaan lisättäisiin uusi oppiainerajoja ylittävä opintojakso YH25MEDjaS225MED. Opintojaksossa on samat tavoitteet ja sisällöt kuin edellä mainitussa opintojaksossa mutta suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärää lukevat opiskelijat voivat saada siitä suorituksen S2-oppimääräänsä. S2-oppimäärää suorittaville kohdennetaan opintojaksolla sisältöjä ja tarjotaan tarvittaessa kielellistä tukea.
Helsingin medialukion johtokunta on tehnyt esityksen 4.6.2024 kokouksessaan (liite 10).
Vuosaaren lukio
Vuosaaren lukion opetussuunnitelmaan esitetään lisättäväksi opintojaksoja liitteen 11 mukaisesti yhteiskuntaopin, historian ja liikunnan oppiaineisiin sekä temaattisten opintojen Aktiivipolku-opintoihin. Aktiivipolku-opintoihin lisättäisiin Aktiivisuuspassi-opintojakso, jossa opiskelija kerää lukioyhteisössä aktiivisuutta osoittavista toiminnoista merkintöjä aktiivisuuspassiin.
Vuosaaren lukion johtokunta on tehnyt esityksen 13.6.2024 kokouksessaan (liite 12).
Toimivalta
Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan toimintasäännön (21.3.2024) luvun 4.1.2 mukaan lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päättää lukiokohtaisen opetussuunnitelman hyväksymisestä suomenkielisen lukio-opetuksen osalta.
Päätös tullut nähtäväksi 18.06.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Elli-Noora Lassy, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 35095
Tarja Aro-Kuuskoski, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 82365