Vahingonkorvaus, autovaurio, Malmin lastenkoti, Fallpakantie, Mellunkylä
Vahingonkorvausvaatimus rikkoutuneesta autosta
Päätös
Laki- ja hallintoasioiden päällikkö päätti kohtuussyistä hyväksyä Päivi Santavuoren esittämän vahingonkorvausvaatimuksen rikkoutuneen auton korjauskustannuksista.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupungin kirjaamoon 2.7.2024 saapuneen vahingonkorvausvaatimuksen mukaan Päivi Santavuori (jäljempänä hakija) vaatii korvattavaksi yhteensä 137,17 euroa autonsa (rekisterinumero OZY-278) takalasin pyyhkijän uusimisesta. Auto on rekisteröity 13.7.2023. Hakemuksen liitteenä on 5.6.2024 päivätty kuitti korjauksen kustannuksista.
Hakemuksen mukaan Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan huostaanottama ja sijaishuoltoon sijoittama 12-vuotias kehitysvammainen lapsi on hermostunut siitä, että hänen toimintaansa on rajoitettu. Lapsi on ensin rikkonut osaston irtainta tavaraa ja sen jälkeen rynnännyt pihalle hakijan auton kimppuun hakaten ensin nyrkein auton kylkeä ja sitten repien kolmessa osassa irti takalasin pyyhkijän. Työntekijät eivät ole ehtineet estää tapahtumaa. Hakijan esihenkilö on vahvistanut omassa selvityksessään tapahtuman.
Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksellisesti aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä tässä laissa säädetään muuta johdu. Vahingonkorvausta voidaan sovitella, jos korvausvelvollisuus harkitaan kohtuuttoman raskaaksi ottaen huomioon vahingon aiheuttajan ja vahingon kärsineen varallisuusolot ja muut olosuhteet. Jos vahinko on aiheutettu tahallisesti, on kuitenkin täysi korvaus tuomittava, jollei erityisistä syistä harkita kohtuulliseksi alentaa korvausta.
Vahingonkorvauslain 2 luvun 2 §:n mukaan, jos vahingon on aiheuttanut kahdeksaatoista vuotta nuorempi, on hän velvollinen korvaamaan siitä määrän, joka hänen ikäänsä ja kehitystasoonsa, teon laatuun, vahingon aiheuttajan ja vahingon kärsineen varallisuusoloihin sekä muihin olosuhteisiin katsoen harkitaan kohtuulliseksi.
Asiassa ei ole esitetty sellaisia tietoja tai sellaista näyttöä, jonka perusteella voitaisiin todeta, että hakijalle sattunut vahinkotapahtuma olisi johtunut Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan tahallisesta tai tuottamuksellisesta menettelystä tai Helsingin kaupungin työntekijän virheestä tai laiminlyönnistä. Näin ollen Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen vahingosta.
Mikäli sosiaali- ja terveystoimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen, voidaan aiheutunut vahinko kuitenkin harkinnan mukaan korvata kohtuussyistä osittain tai kokonaan.
Vahingonkorvausjuridiikan lähtökohta on se, että vahingonkärsineelle korvataan aiheutunut vahinko eli hänet saatetaan siihen asemaan, missä hän oli ennen vahinkotapahtumaa. Toisaalta vahingonkärsijä ei saa päätyä vahingon seurauksena edullisempaan asemaan kuin missä hän olisi ollut ilman vahingon sattumista (ns. rikastumiskielto). Usein esimerkiksi esineiden korjaamisen tai uusimisen ansiosta ne tulevat aiempaa nähden parempaan kuntoon. Tämä ylimääräinen hyöty, perusteeton etu, tulee vähentää korvauksesta.
Rikkoutunut auto on ollut tapatumahetkellä alle vuoden vanha. Arvion mukaan auton ollessa näin uusi, voidaan korjauskustannus korvata kokonaisuudessaan.
Laki- ja hallintoasioiden päällikön toimivalta päättää vahingonkorvauksen myöntämisestä perustuu sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan 25.1.2023 tekemään päätökseen § 36.
Päätös tullut nähtäväksi 28.10.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Henriikka Ketola, lakimies, puhelin: 09 310 43970