Maksuperusteiden määrääminen, löytöeläinten ja eläinsuojeluvalvontaan liittyvien eläinten hoidosta perittävät maksut, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2024-011242
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 148 §

Löytöeläinten ja eläinsuojeluvalvontaan liittyvien eläinten hoidosta perittävät maksut

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti, että irrallaan tavattujen ja talteen otettujen eläinten ja eläinten, joille on eläinsuojeluvalvontaviranomaisen toimesta hankittu eläimen hyvinvoinnin turvaamiseksi tilapäistä, kiireellistä hoitoa, hoidosta perittävät maksut ovat:

- koirat: ensimmäinen hoitopäivä 41 euroa ja jokainen seuraava alkava hoitopäivä 24 euroa;
- vieroittamattomat koiranpennut: 13 euroa / hoitopäivä;
- kissat: ensimmäinen hoitopäivä 22 euroa ja jokainen seuraava alkava hoitopäivä 13 euroa;
- vieroittamattomat kissanpennut: 7 euroa / hoitopäivä; ja
- muut pienikokoiset seuraeläimet tai useampi pienikokoinen seuraeläin, joita voidaan säilyttää samassa häkissä, terraariossa tai vastaavassa tilassa: ensimmäinen hoitopäivä 22 euroa ja jokainen seuraava alkava hoitopäivä 13 euroa.

Kun eläin otetaan vastaan löytöeläintaloon, peritään aina ensimmäisen hoitopäivän maksu, vaikka omistaja noutaisi eläimen jo muutaman tunnin sisällä.

Hinnat sisältävät voimassa olevan arvonlisäveron.

Päätös tulee voimaan 1.11.2024 ja voimaan tullessaan kumoaa aiemman kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen 18.4.2023 § 216 eläinten hoidosta perittävistä maksuista. Eläinten hoidosta peritään maksu sen taksapäätöksen mukaisesti, joka on ollut voimassa eläimen viimeisenä hoitopäivänä.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Eläinten hyvinvoinnista annetun lain (693/2023) 26 §:n mukaan kunnalla tulee olla sen alueella irrallaan tavattujen ja kiinni otettujen koirien ja kissojen sekä muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten (löytöeläimet) tilapäisen hoidon järjestämistä varten talteenottopaikka. Löytöeläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan siitä, kun eläimen omistajalle tai pitäjälle on ilmoitettu eläimen talteenotosta tai kun talteenotosta on julkaistu 2 momentissa tarkoitettu ilmoitus. Tämän jälkeen kunnalla on oikeus myydä, luovuttaa tai lopettaa eläin. Kunnalla on oikeus periä eläimen omistajalta tai pitäjältä korvaus eläimen talteenotosta, kuljetuksesta, hoidosta ja mahdollisesta lopettamisesta aiheutuneista tarpeellisista ja kohtuullisista kustannuksista.

Eläinten hyvinvoinnista annetun lain 27.2 §:n mukaan talteenottopaikalla on, sen mukaan kuin asiasta sovitaan kunnan kanssa, oikeus periä eläimen pitäjältä tai omistajalta 26 §:n 4 momentissa tarkoitettu korvaus.

Lisäksi Hesy ry:n tiloissa säilytetään eläinten hyvinvoinnista annetun lain 97 §:n mukaan haltuun otettuja ja hoitoa tarvitsevia eläimiä.

Eläinten hoidon järjestäminen kunnassa ja hoidosta perittävien maksujen korotusperusteet

Helsingin kaupunki on järjestänyt irrallaan tavattujen ja talteen otettujen eläinten (löytöeläimet) ja eläinsuojeluvalvontaviranomaisen toimesta haltuun otettujen eläinten tilapäisen hoidon yhdessä Vantaan ja Espoon kaupunkien kanssa sopimuksella Helsingin eläinsuojeluyhdistys - Helsingfors djurskyddsförening HESY ry:n kanssa. Eläinten hoitopaikkana toimii Viikin löytöeläintalo. HESY ry perii eläinten hoidosta maksun eläinten omistajilta kunnan päättämän taksan mukaisesti. Sopimuskausi edellä mainitussa sopimuksessa päättyy 30.9.2025 ja toiminta kilpailutetaan uudelleen vuonna 2025.

Eläinten hoitomaksut on edellisen kerran vahvistettu kaupunkiympäristölautakunnan päätöksellä 18.4.2023 § 216 ja taksa on tullut voimaan 1.10.2023. Hoitomaksuja on aiheellista tarkistaa yleisen arvonlisäveron korotuksen (1,5 %) ja elinkustannustason nousua vastaavasti. Uusien hoitomaksujen määräytymisessä on huomioitu viimeisin tiedossa oleva elinkustannusindeksi heinäkuulta 2024, jolloin korotustarve maksuihin on noin 1 %.

Koirat ovat löytöeläintalossa keskimäärin 3 vuorokautta, jolloin omistajalle aiheutuva maksu uuden taksan mukaan on 89 euroa. Vastaavasti kissojen keskimääräinen hoitoaika on 5 vuorokautta, ja omistajalle aiheutuva maksu 74 euroa.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 1 kohdan mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty.

Kaupunkiympäristölautakunta on päätöksellään 22.8.2023 § 420 siirtänyt toimivallan ympäristö- ja lupajaostolle löytöeläinten ja eläinsuojeluvalvontaan liittyvien eläinten hoidosta perittävien maksujen osalta.

Tiedoksianto

Päätös annetaan tiedoksi kuntalain 140 §:n mukaisesti.

Sovelletut oikeusohjeet

Laki eläinten hyvinvoinnista (693/2023) 26, 27 ja 97 §
Kuntalaki (410/2015) 134 ja 140 §

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 13.09.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

yksikön päällikkö
Riikka Åberg

Lisätietojen antaja

Minna Ristiniemi, kaupungineläinlääkäri, puhelin: 09 310 31585

minna.ristiniemi@hel.fi