Maksatuspyyntö, sijoitus vapaan pääoman rahastoon, Kiinteistö Oy ADM
Sijoitus Kiinteistö Oy ADM sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon
Päätös
Kaupunginhallitus päätti yhteensä 2 420 000 euron sijoituksen tekemisestä Kiinteistö Oy ADM:n sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon ja myönsi kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston käytettäväksi vuoden 2024 talousarviomäärärahoja sijoituksen maksamiseen talousarvion tililtä 8 06 02, Arvopaperit, Muut kohteet, kaupunginhallituksen käytettäväksi.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kiinteistö Oy ADM
Kaupunki ja valtio ovat keväällä 2022 perustaneet museon hallinnointia ja rahoittamista varten Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön, ja elokuussa 2022 museon rakennushanketta edistämään Kiinteistö Oy ADM:n.
Perustetun yhtiön toimialana on hallita maanvuokrasopimuksen nojalla Helsingin kaupungin 3. kaupunginosan (Kaartinkaupunki) Makasiininrantaan Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseolle muodostettavaa tonttia sekä suunnitella, rakennuttaa ja omistaa museorakennus kyseisellä tontilla.
Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat sopineet yhteistyöstä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon toteuttamiseksi ja sitoutuneet rahoittamaan hankevaiheen kustannuksia yhtä suurin osuuksin. Hankkeen lähtökohtana ja kaupungin pääomitusehtona on, että museon uudisrakennus sijoittuu Helsingin Eteläsatamaan.
Rahoitus
Perustetun yhtiön toiminta ja rakennushankkeen suunnitteluvaihe toteutetaan kokonaisuudessaan osakkaiden sopiman budjetin puitteissa valtion ja kaupungin 31.5.2022 hyväksymän yhteistyön jatkosopimuksen mukaisesti. Sopimuksen mukaan sopijapuolet varautuvat kattamaan perustetun kiinteistöosakeyhtiön kustannuksista rakennushankkeen kehittämisen aikana vuosina 2022-2026 siten, että kumman osapuolen osuus kustannuksista on yhteensä enintään 4 700 000 euroa.
Vuoden 2023 osalta laskutettava rahoituserä on 2 420 000 euroa.
Valtiontukiarviointi
Kaupungin pääomasijoitusta Kiinteistö Oy ADM:ään on tarkasteltava valtiontukea koskevien säännösten nojalla. Valtiontukisäännösten soveltamisalaan kuuluu julkisyhteisön varoista myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa siltä osin kuin tuki vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Yrityksellä tarkoitetaan taloudellista toimintaa harjoittavia yksiköitä niiden oikeudellisesta muodosta ja rahoitustavasta riippumatta. Kiinteistö Oy ADM:n toimintaa on pidettävä pääosiltaan taloudellisena toimintana valtiontukisäännösten tarkoittamassa mielessä, koska se toteuttaa museon rakennushankkeen ja tulee suunnitelmien mukaan vuokraamaan tiloja taloudellista toimintaa harjoittaville vuokralaisille.
Tuki uuden museorakennuksen kehittämiseen myönnetään komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 (yleinen ryhmäpoikkeusasetus) 53 artiklan mukaisena investointitukena kulttuurin ja kulttuuriperinnön edistämiseen. Tukikelpoisia kustannuksia ovat aineelliseen ja aineettomaan omaisuuteen tehtäviin investointeihin liittyvät kustannukset. Museorakennusta tullaan käyttämään ajallisesti tai sen tilakapasiteetista tullaan käyttämään vuodessa vähintään 80 prosenttia kulttuurisiin tarkoituksiin.
Yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen 4 artiklan 1 z -kohdan perusteella investointitukea saa myöntää enintään 165 miljoonaa euroa hanketta kohden. Kaupunginhallitus on 20.6.2022 myöntänyt Kiinteistö Oy ADM:lle vastikkeettoman sijoituksen yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon yhteensä 620 000 euroa. Ottaen huomioon jo myönnetty tuki, hankkeelle myönnettävän tuen kokonaismäärä jää selvästi alle 165 miljoonan euron. Raja ei ylity myöskään valtion hankkeeseen myöntämä tuki huomioon ottaen.
Lisäksi tuen määrä ei saa ylittää tukikelpoisten kustannusten ja investoinnin liikevoiton erotusta. Tuen ylittäessä tukikelpoisten kustannusten ja investointien liikevoiton erotuksen, on tuki perittävä tältä osin takaisin.
Tuen saajaa kohtaan ei ole annettu sellaista komission aikaisempaan päätökseen perustuvaa maksamatonta perintäpäätöstä, jossa tuki olisi julistettu sääntöjen vastaiseksi ja sisämarkkinoille soveltumattomaksi eikä tuen saaja ole ryhmäpoikkeusasetuksen mukaisesti vaikeuksissa oleva yritys. Tuki täyttää myös muut yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen 1 luvun mukaiset yhteisten sääntöjen edellytykset.
Tuen myöntämisestä tehdään komissiolle yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen liitteen II mukainen jälki-ilmoitus työ- ja elinkeinoministeriön välityksellä sähköisesti.
Toimivalta
Hallintosäännön 8 luvun 1 §:n mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kaupunginhallitus päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan muu toimielin tai viranhaltija päättää, mukaan sellaisen maksun suorittamisesta, joka on kaupunkia sitova eikä sitä ole mainittu talousarviossa.
Päätös tullut nähtäväksi 25.10.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Pia Halinen, controller, puhelin: 09 310 25718