Puistosuunnitelma, Riskupuisto, Vartiokylä, VIO 6462/1
Riskupuisto, puistosuunnitelma, Vartiokylä
Päätösehdotus
Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 2 olevan Riskupuiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6462/1.
Esittelijän perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Riskupuistoksi kutsuttu puistoalue sijaitsee Vartiokylän (45.) kaupunginosassa osa-alueella Vartioharju. Alue on voimassa olevassa asemakaavassa nro 4933 (vahvistettu vuonna 1962) merkinnällä P (puistoalue). Suunnittelu kohdistuu puiston osaan, joka sijaitsee Huivipolun eteläpuolella ja jää Raitamäentien ja Riskutien väliselle alueelle. Suunnittelualueen laajuus on 1,2 hehtaaria.
Suunnittelualue rajautuu Huivipolun, Riskupolun ja Raitamäentielle johtavan katualueen lisäksi asuinpientalojen ja erillispientalojen korttelialueisiin. Alueen länsipuolella on kortteli nro 45303, eteläpuolella kortteli nro 45306 ja itäpuolella kortteli nro 45304.
Riskupuiston reunassa on Mellunkylänpuron latvaoja. Puistoalue on osa Mellunkylänpuron valuma-aluetta. Alueella ei ole todettu direktiivilajeja.
Riskupuisto oli viljeltyä peltoa vielä 1940-luvulla, mutta 1990-luvulla jo umpeenkasvanutta metsikköä. Puistoon on rakennettu toiminnallisia alueita vuonna 2002. Puisto on paikallisesti suosittu virkistysalue ja tärkeä kohtaamispaikka.
Puisto on maastoltaan tasainen ja koostuu kolmesta eriluonteisesta alueesta: metsästä, pitkästä ja kapeasta purouomaympäristöstä sekä toiminnallisesta osasta leikkivälineineen ja pallokenttineen. Leikkipaikkaa käyttävät myös lähialueen päiväkotiryhmät. Leikkipaikan jatkeena on puistomainen nurmialue, jolla kasvaa omenapuita.
Puiston pohjois- ja itäreunan metsät ovat lehtomaisia ja länsi- ja eteläosan metsät ovat lehtoja. Metsien pääpuulajina on koivu, mutta alueella kasvaa myös haapoja, pihlajia, vaahteroita ja tervaleppiä. Lisäksi alueelle on vuonna 2002 istutettu koristekasvillisuutta. Alueella on haitallisia vieraslajeja.
Nykyinen leikkialue sijaitsee puistokäytävän ja nurmialueen välissä. Leikkialue on aidattu. Aitojen vuoksi nurmialueelle ei pääse suuremmalla kunnossapitokalustolla. Leikkipaikka on lisäksi rajattu korkealla pensasistutuksella, jonka takia puiston eteläosaan on muodostunut yksityiseltä tuntuva tila.
Suunnitelman tavoitteena on erityisesti toiminnallisen puistoalueen selkeämpi jäsentäminen ja kehittäminen kunnossapidon reunaehdot huomioiden sekä alueen yksityisen luonteen vähentäminen. Tavoitteina on myös lisätä nuorille sopivia toimintoja sekä vaalia aluetta tärkeänä kohtaamisia edistävänä paikkana.
Suunnitelma
Puistosuunnitelma keskittyy puiston keski- ja eteläosiin rakennetuille viheralueille, joilla nyt on leikkipaikka ja koripallokenttä. Toiminnallinen alue puiston keskiosassa esitetään peruskorjattavaksi. Toiminnot uudelleen jäsentämällä leikki, oleskelu ja palloilu muodostavat puiston ydinalueen. Samalla kunnossapidon vaatimukset täyttyvät. Puiston läpi kulkevan reitin linjausta muutetaan hieman, jotta uudella, aidatulla leikkialueella on riittävästi tilaa leikkiä.
Nykyisen koripallokentän tilalle esitetään rakennettavaksi uusi, aidattu leikkipaikka. Leikkialue esitetään aidattavaksi, sillä puiston leikkipaikkaa käyttävät päiväkotiryhmät. Leikkipaikalle sijoitetaan erityisesti alle kouluikäisille lapsille tarkoitettuja välineitä ja varataan tilaa vapaalle leikille. Nykyisen leikkipaikan alue esitetään kaiken ikäisten oleskelun, kuntoilun ja vapaan leikin alueeksi, jonka suunnittelussa on huomioitu etenkin nuoret. Osa puiston eteläosan niitystä vahvistetaan palloilunurmeksi.
Puiston reittien ja toiminnallisten alueiden valaistus uusitaan. Alueen eteläosaa ja metsäalueita ei valaista.
Puistossa olevat metsäalueet jätetään ennalleen.
Länteen johtava puistokäytävän alle lisätään rumpu länsiosan tulvien hillitsemiseksi ja puiston eteläosaan matala, niittypintainen hulevesiallas. Lisäksi nykyistä painannetta levennetään hulevesien viivyttämiseksi.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta (liite 1) ja suunnitelmapiirustuksesta nro VIO 6462/1 (liite 2).
Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 4933 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys
Puiston toimenpiteet sijoittuvat jo rakennetuille alueille, ja metsään ei suunnitella toimenpiteitä. Puiston nykyinen puusto säilytetään. Hulevesien viivytysaltaan rakentaminen lisää luonnon monimuotoisuutta. Luonnon monimuotoisuutta lisätään monilajisilla istutuksilla. Lajistoa valitessa huomioidaan pölyttäjät ja linnut. Reuna-alueiden kasvillisuutta täydennetään puu- ja pensasistutuksin. Samalla luodaan luonnon monimuotoisuutta edistävä kerroksellinen metsänreunaistutus. Puistoon lisätään niittyalueita ja vain palloilunurmi esitetään nurmipintaiseksi.
Aidatulla leikkialueella turva-alustaksi esitetään kiipeilytelineen ja liukumäen alle haketta. Lisäksi osa alueesta jätetään päällystämättä vapaata leikkiä varten.
Suunnitelmassa pyritään hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan alueella jo olevia kalusteita ja varusteita, mikäli ne ovat vielä kunnostettavissa.
Vuorovaikutus
Suunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat (kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat) 23.10.-5.11.2024 välisenä aikana. Tiedote puistosuunnittelun aloituksesta, esilläolosta ja asukastilaisuudesta lähetettiin 2.10.2024 naapurikiinteistöjen omistajille ja kaupunginosayhdistykselle. Lehti-ilmoitus julkaistiin Helsingin Uutisissa 9.10.2024. Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 5.11.2024 mennessä.
Suunnitelmasta saatiin palautteita esillä olon aikana sähköpostitse. Palautetta saatiin lisäksi sekä suullisesti että kirjallisesti asukastilaisuudessa, jossa suunnitelmaa esiteltiin asukkaille. Tilaisuus järjestettiin Teams-kokouksena 28.10.2024 klo 18.00–19.00. Tilaisuudessa oli paikalla edustaja maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupalvelun puisto- ja viheraluesuunnitteluyksiköstä sekä suunnittelukonsultin edustajat. Suunnitelmien esittelytilaisuuteen osallistui kaksitoista asukasta.
Saaduissa palautteissa puistosuunnitelman toimenpiteitä pidettiin pääosin hyvinä. Palautteessa toivottiin puiston hulevesien parempaa ohjausta. Palautetta saatiin myös puiston valaistuksesta, kuntoilulaitteista, koripalloilualueesta ja leikkialueesta. Saadut palautteet on otettu huomioon puistosuunnitelmassa. Useampi palaute koski myös liikennejärjestelyjä puiston läheisyydessä suunnittelualueen ulkopuolella. Nämä palautteet on toimitettu alueesta vastaavalle liikennesuunnittelijalle.
Yleisöpalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutus-muistio on liitteenä 3.
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 695 000 euroa eli noin 57 euroa/m² (alv 0%).
Suunnittelualueen toiminnallinen alue kuuluu kunnossapitoluokkaan R2 (toimintaviheralue), metsäiset alueet kunnossapitoluokkaan M2 (lähimetsä), puistokäytävät kunnossapitoluokkaan R3 (käyttöviheralue) ja avoimina niittyinä hoidettavat alueet kunnossapitoluokkaan A2 (käyttöniitty).
Suunnittelualueen arvonlisäverottomat vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 4 300 euroa (alv 0%) eli noin 0,36 euroa/m2.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.
Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2025 alkaen.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan lautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.
Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston peruskorjauksen. Suunnitelman voidaan katsoa olevan taloudellisesti merkittävä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Johanna Himberg, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 21806