Kaupungin tuki, kampusinkubaattorit-ohjelma, korkeakoulukampukset, yrityshautomopalvelut

HEL 2024-011921
Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Kampusinkubaattorit-ohjelman myötä käynnistettyjen yrityshautomopalvelujen jatkorahoitus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto

Päätösehdotus

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää hyväksyä liitteenä olevan suunnitelman, jolla Kampusinkubaattorit-ohjelman myötä korkeakouluissa käynnistettyjen yrityshautomopalvelujen toimeenpanoa rahoitetaan innovaatiorahastosta 1,5 miljoonalla eurolla vuodessa vuosina 2025–2027.

Esittelijän perustelut

Taustaa

Kaupunginhallitus päätti 22.3.2021 myöntää kaupunginkanslian elinkeino-osaston käytettäväksi 9,7 miljoonan euron erillismäärärahan elinkeinopoliittisille erillishankkeille koronaepidemiasta palautumiseen sekä yritysten ja yrittäjyyden vauhdittamiseen. Osana tätä kokonaisuutta käynnistettiin esihautomo- ja hautomotoiminnan kehittäminen korkeakoulujen kanssa -hanke (”Kampusinkubaattorit”), jonka rahoitusosuus on 6 miljoonaa euroa vuosina 2021–2024. Kaupungin tavoitteen mukaisesti korkeakoulut osallistuvat merkittävällä osuudella toiminnan kokonaisrahoitukseen (50-50 rahoitusosuudet).

Kampusinkubaattorit-ohjelman tavoitteena on lisätä alkuvaiheen yritysten määrää ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiolähtöistä yritystoimintaa, parantaa syntyneiden yritysten kasvumahdollisuuksia, sekä edistää korkeakoulujen välistä yhteistyötä hautomotoimintaan liittyen. Korkeakoulujen kampuksille sijoittuvat hautomo-ohjelmat ovat hyvin varhaisen vaiheen ideoille ja tiimeille suunnattuja koulutus- ja mentorointi- kokonaisuuksia. Hautomo-ohjelmien kesto ja temaattinen fokus vaihtelevat kampuksittain.

Helsingin kaupunki on solminut vuoden 2024 loppuun kestävät yhteistyösopimukset seitsemän korkeakoulukumppanin kanssa: Helsingin yliopisto, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Aalto-korkeakoulusäätiö sr (Aalto-yliopisto), Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Hanken Svenska handelshögskolan, Taideyliopisto ja Yrkeshögskolan Arcada. Kokonaisuus kattaa tällä hetkellä 11 kampusta.

Toiminnan alustavia tuloksia

Kampusinkubaattorit-ohjelma on edennyt asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Keskeisille korkeakoulukampuksille on käynnistetty hautomo-ohjelmat, jotka linkittyvät alueen muihin yrityspalveluihin ja hautomotoimintoihin. Hautomo-ohjelmien sisältöä on kehitetty kahden vuoden ajan osallistujilta saadun palautteen sekä ohjelman vuonna 2023 toteutetun väliarvioinnin mukaisesti.

Hautomo-ohjelmien välinen yhteistyö on vahvaa ja korkeakoulut on onnistuneesti sitoutettu kampusten yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen, sekä rakentamaan verkostosta entistä eheämpää ja monipuolisempaa kokonaisuutta.

Ohjelman aikana perustetut hautomo-ohjelmat ovat houkutelleet kesäkuuhun 2024 mennessä lähes 1700 hakijaa ja läpikäyneitä henkilöitä on yli 1200. 186 yrittäjää on saanut toimintansa käyntiin osallistumisen tuloksena ja läpikäyneet tiimit/yritykset ovat onnistuneet saamaan yli 10 miljoonaa euroa rahoitusta. Korkeakoulujen sisäiset palvelupolut ovat kehittyneet ja hautomo-ohjelmien tunnettuus kampuksilla on kasvanut. Englanninkieliset toteutukset ovat houkutelleet kansainvälisiä osaajia tarjoten mahdollisuuden vahvistaa sosiaalista integroitumista.

Ohjelman loppuarviointi käynnistyi elokuussa 2024 ja valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Yrityshautomopalvelujen jatkoresursoinnin tarve

Kampusinkubaattorit -ohjelman myötä kehitetyt yrityshautomopalvelut ovat korkeakouluille tärkeitä eivätkä toistaiseksi toteudu ilman kaupungin tukea. Opiskelijoilla ja tutkijoilla on kysyntää palveluille, jotka auttavat oman liikeidean kehittämisessä tai tutkimustuloksen kaupallistamisessa. Tutkimuslähtöisellä liiketoiminnalla on korostunut tarve pitkäjänteiselle tuelle ensimmäisen 5-10 vuoden aikana. Onnistumisen edellytykset paranevat hautomoiden koulutus- ja mentorointitoiminnan myötä. Yrityshautomotoiminta ei kuitenkaan nykyisellään sisälly korkeakoulujen perustehtävään.

Korkeakoulut ovat sitoutuneita jatkamaan yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa hautomotoiminnan kehittämiseksi saatujen tulosten ja kokemuksen perusteella. Jatkorahoitukseen on tarve sitoutua vähintään kolmeksi vuodeksi, jotta toiminnalla on riittävä jatkuvuus.

Yritysten syntymistä tukevat varhaisen vaiheen hautomotoiminnot eivät synny ilman julkista tukea. Helsingin kaupunki otti 2021 vahvan roolin alueellisen esihautomo- ja hautomotoiminnan rahoittajana, kun muita rahoittajia toiminnalle ei ole. Kaupunginhallituksen erillismäärärahasta osoitettu rahoitus Kampusinkubaattorit-ohjelmalle päättyy vuoden 2024 lopussa. Mikäli Kampusinkubaattorit-ohjelman myötä käynnistetty toiminta ei saa jatkorahoitusta, valtaosa toiminnasta ja hautomoverkoston välinen yhteistyö lakkaavat.

Innovaatiorahaston käyttö

Kaupunginvaltuusto on 17.5.2017, § 240 päättänyt innovaatiorahaston säännöistä, joiden mukaan rahaston varoja käytetään Helsingin elinkeino- ja osaamisperustaa luovien investointihankkeiden ja projektien rahoitukseen yhteistyössä korkeakoulujen ja elinkeinoelämän kanssa.

Kampusinkubaattorit-ohjelman myötä korkeakouluissa käynnistettyjen yrityshautomopalvelujen toimeenpano on rahaston käyttötarkoituksen mukaista. Toimintaa esitetään rahoitettavan yhdessä korkeakoulujen kanssa vuosina 2025-2027 tasavertaisin rahoitusosuuksin. Kaupungin rahoitus esitetään kohdistettavan innovaatiorahastosta. Tarkempi suunnitelma on kuvattu liitteessä 1.

Innovaatiorahaston varojen myöntäminen toiminnalle voi tapahtua aikaisintaan vuonna 2025, sillä kaupunginhallituksen 11.12.2023 vahvistamissa Helsingin kaupungin vuoden 2024 talousarvion noudattamisohjeissa linjataan, että vuoden 2024 aikana innovaatiorahastosta voidaan myöntää enintään 1,5 miljoonaa euroa vuodessa. Myöntövaltuus on kokonaisuudessaan täyttynyt elinkeinojaoston rahoituspäätöksillä 12.2.2024, 2 § ja 10.6.2024, §18. Esitettävässä rahoitussuunnitelmassa vuosina 2025–2027 innovaatiorahaston myöntövaltuudesta ohjataan 1,5 miljoonaa euroa vuodessa hautomotoimintaan. Mahdollisuus muun hankerahoituksen myöntämisestä innovaatiorahastosta kyseisinä vuosina riippuu rahaston vuosikohtaisen myöntövaltuuden suuruudesta.

Esitettävän suunnitelman mukaan elinkeino-osasto käynnistää neuvottelut ensisijaisesti kaupungin strategisten kumppaneiden kanssa, jotka ovat:

• Helsingin yliopisto - perustuen kaupunginhallituksen elinkeinojaoston asettamaan yhteistyöneuvottelukuntaan (HYNK),
• Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy - perustuen kaupungin 42 % omistusosuuteen, ja
• Aalto-yliopisto - perustuen kumppanuussopimukseen (2020-2025).

Toimivalta

Hallintosäännön 8 luvun 2 §:n mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää elinkeinopolitiikkaa ja kilpailukykyä koskevista periaatteista sekä korkeakoulujen kanssa tehtävän yhteistyön periaatteista ja seuraa niiden toteutumista.

Innovaatiorahaston sääntöjen ja kaupungin hallintosäännön 8. luvun 2 §:n 6 kohdan mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää innovaatiorahaston käytöstä.

Asian esittelee kokouksessa yksikön päällikkö Heidi Humala.

Esittelijä

elinkeinojohtaja
Marja-Leena Rinkineva

Lisätietojen antaja

Heidi Humala, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 36499

heidi.humala@hel.fi

Jussi Laine, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 37942

jussi.laine@hel.fi