Ruotsinkielisen päiväkodin perustaminen Linjojen osa-alue
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös ruotsinkielisen päiväkodin perustamisesta Kallion peruspiiriin, Linjojen osa-alueelle osoitteeseen Ensi Linja 1
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti perustaa uuden ruotsinkielisen päiväkodin Kallion alueelle osoitteeseen Ensi Linja 1, 00530 Helsinki, 1.1.2025 alkaen. Uudisrakennus otetaan käyttöön kalustettuna elokuuhun 2025 mennessä.
Lautakunta korostaa, että tilojen suunnittelun tulee perustua huolelliseen pedagogiseen suunnitteluun. Erityisesti siirtyvien päiväkotien henkilökuntaa ja lapsia tulee osallistaa suunnitteluun.
Lautakunta edellyttää, että koko päiväkodin, yli 200 lapsen ja heidän vanhempiensa käyttöön suunnitellun, yhden pukeutumisen aulatilan toimivuutta arvioidaan uudelleen. Suunnittelussa on pyrittävä löytämään vaihtoehtoja, joiden avulla aulatilaa saadaan toteutettua esimerkiksi eri kerroksiin tai pystytään jakamaan selkeämmin väliseinin. Akustiikkasuunnitteluun on kiinnitettävä erityistä huomiota koko rakennuksessa.
Päiväkodin ulos- ja sisäänkäynnit tulisi ottaa käyttöön siten, että kulku tiloihin olisi mahdollisimman toimivaa ja ruuhkatonta. Lastenvaunujen säilytystilojen tulee olla suunnitellulle käyttäjämäärälle riittävät ja suojatut.
Henkilökunnan ja käyttäjien palautteen perusteella on myös arvioitava, tulisiko ulkoilupiha jakaa suunniteltua useampaan, rauhallisempaa ulkoilualueeseen siten, että pihat voidaan portit avaamalla tarvittaessa myös yhdistää.
Päiväkodin toiminnan aloittaessa tulee saatavilla olla riittävä ruotsinkielinen henkilökunta. Alueella on jo ruotsinkielistä päiväkotitoimintaa, ja lautakunta toivoo, että monipuolinen varhaiskasvatustarjonta voi jatkua alueella kysynnän mukaan.
Lapsimäärälle riittävän piha-alueen muodostamiseksi tulee selvittää nykyisen ostopalvelupäiväkodin käytössä oleva kaupungin omistaman ns. "alapihan" liittäminen kaupungin päiväkodin piha-alueeseen, mikäli alue vapautuu.
Käsittely
Vastaehdotus:
Mari Holopainen: Päiväkodin toiminnan aloittaessa tulee saatavilla olla riittävä ruotsinkielinen henkilökunta. Alueella on jo ruotsinkielistä päiväkotitoimintaa, ja lautakunta toivoo, että monipuolinen varhaiskasvatustarjonta voi jatkua alueella kysynnän mukaan.
Kannattaja: Mirita Saxberg
Vastaehdotus:
Mari Holopainen: Lisätään: "Lautakunta korostaa, että tilojen suunnittelun tulee perustua huolelliseen pedagogiseen suunnitteluun. Erityisesti siirtyvien päiväkotien henkilökuntaa ja lapsia tulee osallistaa suunnitteluun.
Lautakunta edellyttää, että koko päiväkodin, yli 200 lapsen ja heidän vanhempiensa käyttöön suunnitellun, yhden pukeutumisen aulatilan toimivuutta arvioidaan uudelleen. Suunnittelussa on pyrittävä löytämään vaihtoehtoja, joiden avulla aulatilaa saadaan toteutettua esimerkiksi eri kerroksiin tai pystytään jakamaan selkeämmin väliseinin. Akustiikkasuunnitteluun on kiinnitettävä erityistä huomiota koko rakennuksessa.
Päiväkodin ulos- ja sisäänkäynnit tulisi ottaa käyttöön siten, että kulku tiloihin olisi mahdollisimman toimivaa ja ruuhkatonta. Lastenvaunujen säilytystilojen tulee olla suunnitellulle käyttäjämäärälle riittävät ja suojatut.
Henkilökunnan ja käyttäjien palautteen perusteella on myös arvioitava, tulisiko ulkoilupiha jakaa suunniteltua useampaan, rauhallisempaa ulkoilualueeseen siten, että pihat voidaan portit avaamalla tarvittaessa myös yhdistää."
Kannattaja: Mirita Saxberg
Vastaehdotus:
Kristian Wahlbeck: Lapsimäärälle riittävän piha-alueen muodostamiseksi tulee selvittää nykyisen ostopalvelupäiväkodin käytössä oleva kaupungin omistaman ns. "alapihan" liittäminen kaupungin päiväkodin piha-alueeseen, mikäli alue vapautuu.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi molemmat Mari Holopaisen vastaehdotukset sekä Kristian Wahlbeckin vastaehdotuksen yksimielisesti.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää perustaa uuden ruotsinkielisen päiväkodin Kallion alueelle osoitteeseen Ensi Linja 1, 00530 Helsinki, 1.1.2025 alkaen. Uudisrakennus otetaan käyttöön kalustettuna elokuuhun 2025 mennessä.
Hallintosäännön 15 luvun 1 §:n mom. 3 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää ruotsinkielisen jaoston ehdotuksesta ruotsinkielisen päiväkodin perustamisesta. Jaosto on esittänyt lautakunnalle päiväkodin perustamista osoitteeseen Ensi Linja 1 kokouksessaan 8.10.2024.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto päätti 6.6.2023 esittää kasvatus- ja koulutuslautakunnalle Kallioon osoitteeseen Ensi Linja 1 lasten päiväkoti Ensi Linjan päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen hyväksymistä. Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi tarveselvityksen 24.10.2023.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi 14.11.2023 kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle puoltavan lausunnon lasten päiväkoti Ensi Linja 1 -hankesuunnitelmasta.
Kaupunginhallitus on tehnyt 11.12.2023 päätöksen tilojen vuokraamisesta kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käyttöön osoitteessa Ensi Linja 1. Perustaminen vastaa jo päätettyä tarveselvitystä ja hankesuunnitelmaa.
Kaupunginhallitus on kokouksessaan 11.12.2023 pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta selvitystä ruotsinkielisten varhaiskasvatuspalveluiden tarkoituksenmukaisesta laajuudesta perustettavassa päiväkodissa osoitteessa Ensi Linja 1, ottaen huomioon haasteet henkilöstön saatavuudessa. Ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa kunnallisia varhaiskasvatuspalveluita on täydennetty ostopalveluilla Kallion alueella.
Yksityisten palveluntuottajien osuus ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa säilyy nykyisellä tasolla, noin 10 %:ssa. 11.12.2023 kaupunginhallitus edellytti, että kasvatuksen ja koulutuksen toimiala arvioi ja tuo lautakunnalle tietoon ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen järjestämisestä, mikä olisi tarkoituksenmukainen tapa täydentää omaa tuotantoa ja mahdollistaa erilaisten palveluntarjoajien toiminta ruotsinkielisellä puolella (esimerkiksi huomioiden mm. yksityisen hoidon tuen Helsinki-lisän käyttö, ostopalvelut, palvelusetelit). Tähän asiaan palataan vuonna 2025. Ostopalvelumalli jatkuu vaihtoehtona silloin, kun kaupunki tarvitsee täydennystä omiin palveluihinsa.
Ensi Linja 1 -rakennushanke vastaa alueen palvelutarpeisiin. Nykyiset ostopalvelusopimukset Kallion alueella päättyvät 31.7.2025. Uuteen perustettavaan päiväkotiin toteutetaan päiväkotitiloja varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle noin 224 lapselle, joista 84 paikkaa on osoitettu ruotsinkieliselle varhaiskasvatukselle ja 140 paikkaa suomenkieliselle varhaiskasvatukselle. Ruotsinkieliselle varhaiskasvatukselle osoitetut tilapaikat kattavat nykyiset ostopalvelut Kallion alueella. Kaupungin ei siis tällöin ole tarkoituksenmukaista ostaa varhaiskasvatuspalveluita yksityisiltä palveluntuottajilta Kallion alueella.
Henkilökunnan rekrytointi Ensi Linja 1:n päiväkotiin aloitetaan mahdollisimman aikaisin. Nykyisille ostopalvelupäiväkotien työntekijöille tarjotaan mahdollisuus siirtyä työskentelemään kaupungin hallinnoimaan, uuteen osoitteeseen Ensi linja 1 tulevaan päiväkotiin.
Muutoksen valmistelu
Lasten huoltajia on tiedotettu alueen palveluverkkoon kohdistuvista muutoksista 21.9.2023 järjestetyssä keskustelutilaisuudessa. Tilaisuudessa käsiteltiin Ensi Linja 1 tulevan päiväkodin suunnitelmaa ja sen vaikutuksia ruotsin- ja suomenkielisen varhaiskasvatuksen palveluverkkoon. Päiväkoti Annan ja Brita-Maria Renlundin huoltajille on 14.10.2024 pidetty tilaisuus, jossa käsiteltiin Ensi Linja 1:n uusia päiväkotitiloja.
Lapsivaikutusten arviointi
Uuden päiväkodin myötä Kallion alueella pystytään vastaamaan 1–6-vuotiaiden ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrän kasvuun. Varhaiskasvatuslain 5 § mukaisesti kunnan on järjestettävä varhaiskasvatusta siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää.
Uudet päiväkotitilat on suunniteltu vastaamaan nykyisiä turvallisuus- ja terveellisyysvaatimuksia. Lapsen yhtenäinen opinpolku varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen on huomioitu hankkeen yhteydessä.
Uusi päiväkotirakennus sijaitsee nykyisten ostopalvelupäiväkotien viereisellä tontilla, joten muutoksella ei ole vaikutusta päiväkotimatkojen pituuteen. Kallion alueen ostopalvelupäiväkotien lapsille tarjotaan paikka Ensi Linja 1:n uudessa päiväkodissa. Siirtyminen uuteen päiväkotiin voi aiheuttaa muutoksia hoito- ja kasvatushenkilöstöön.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 29.10.2024 § 296
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Esteelliset: Ozan Yanar
Esteellisyyden syy: Osallisuusjääviys (hallintolain 28.1 § kohta 1)
Esittelijä muutti ehdotustaan siten, että kappaleen 7 toiseksi virkkeeksi lisätään seuraava: 11.12.2023 kaupunginhallitus edellytti, että kasvatuksen ja koulutuksen toimiala arvioi ja tuo lautakunnalle tietoon ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen järjestämisestä, mikä olisi tarkoituksenmukainen tapa täydentää omaa tuotantoa ja mahdollistaa erilaisten palveluntarjoajien toiminta ruotsinkielisellä puolella (esimerkiksi huomioiden mm. yksityisen hoidon tuen Helsinki-lisän käyttö, ostopalvelut, palvelusetelit). Tähän asiaan palataan vuonna 2025.
Samalla poistetaan kappaleesta seuraavat virkkeet: Kaupunki suunnittelee selvittävänsä palvelusetelien käytön mallia sen jälkeen, kun uusi varhaiskasvatuksen palvelusetelilainsäädäntö on hyväksytty. Tietojemme mukaan lakiehdotus on tulossa lausunnolle keväällä 2025.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi esittelijän muutetun ehdotuksen.
Pöydällepanoehdotus:
Mirita Saxberg: Pöydälle
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti Mirita Saxbergin ehdotuksesta panna asian pöydälle.
Esittelijä
Lisätiedot
Jenni Tirronen, Chef för småbarnspedagogiken, puhelin: 09 310 73014
Maija Saali, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 34058
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning 08.10.2024 § 37
Framställning
Svenska sektionen vid fostrans- och utbildningsnämnden beslutade föreslå att fostrans- och utbildningsnämnden från och med 1.1.2025 beslutar inrätta ett nytt svenskspråkigt daghem i Berghällsområdet på adressen Första linjen 1, 00530 Helsingfors. Nybyggnaden tas i bruk inredd senast i augusti 2025.
Svenska sektionen beslutade enhälligt om följande tillägg till beslutet.
Sektionen konstaterar att det har funnits välfungerande verksamhet på området, och vill se ett mångsidigt utbud av svenskspråkiga tjänsterna inom småbarnspedagogiken även i framtiden i den mån efterfrågan överstiger utbudet.
Behandling
Under diskussionen lade Bicca Olin understödd av Ted Apter fram följande tillägg till förslag till framställning:
Sektionen konstaterar att det har funnits välfungerande verksamhet på området, och vill se ett mångsidigt utbud av svenskspråkiga tjänsterna inom småbarnspedagogiken även i framtiden i den mån efterfrågan överstiger utbudet.”
Föredragande
Upplysningar
Jenni Tirronen, Chef för småbarnspedagogiken, telefon: 09 310 73014
Päätös tullut nähtäväksi 20.11.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Jenni Tirronen, Chef för småbarnspedagogiken, puhelin: 09 310 73014
Maija Saali, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 34058