Nuorten aloite, lisää valaistusta jalankulkijoille koillisella alueella

HEL 2024-012177
Asialla on uudempia käsittelyjä
23. / 690 §

Kaupunkiympäristölautakunnan vastaus nuorten aloitteeseen koskien koillisen alueen jalankulkijoiden ja lenkkeilijöiden valaistuksen puutteita.

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta antoi koillisen alueen jalankulkualueiden valaistuspuutteita koskevaan nuoren aloitteeseen seuraavan vastauksen:

Kiitos aloitteestasi ja on hienoa, että olet osallistunut oman asuinalueesi turvallisuuden ja viihtyisyyden lisäämiseen laatimalla aloitteen valaistuksen parantamiseksi koillisella alueella.

Aloitteessasi kerroit, että koillisen alueella jalankulkijoiden ja lenkkeilijöiden käyttämillä pururadoilla valaistusta on liian vähän. Sähköpostitse jatkoimme keskustelua, jonka perusteella tarkentui, että erityisesti koet valaistuspuutteita Suutarilan ja Tapanilan alueen kävelyreiteillä, pururadoilla Tapulikaupungissa ja läheisellä jätemäen eli Alppikylän huipun seudulla.

Helsingin ulkovalaistuksen tavoitteena on liikkumisen ja orientoinnin helpottaminen sekä turvallisuuden ja viihtyisyyden parantaminen kaupungin julkisilla alueilla kuten kaduilla, puisto- ja virkistysalueilla. Ulkoilureiteillä ja pururadoilla on yleensä valaistusta. Pururata voi vaikuttaa pimeältä, jos reitillä on paljon rikkoutuneita valaisimia. Ulkovalaistuksen puutteista ja rikkoutuneista valaisimista voi ilmoittaa Häiriöt ulkovalaistuksessa -sivulla Julkisen ulkovalaistuksen vikailmoitus (keypro.fi)

Tarpeettoman valon suuntautumista taivaalle, asuntoihin tai luontoympäristöön vältetään. Luontoreiteillä valaistuksen tarvetta harkitaan tarkoin eikä reittejä aina valaista lainkaan. Tämän takia Alppikylän huipulle johtava reitti on jätetty valaisematta, jolloin alueella on mahdollista paremmin tarkastella esimerkiksi tähtiä.

Helsingissä on käynnissä laaja ulkovalaistuksen muutos, jossa valonlähteet vaihdetaan ledeiksi. Tavoitteena on, että kaikki Helsingin noin 95 000 valopistettä toimivat ledeillä viimeistään vuonna 2031.

Tulemme ehdottamaan, että lasten ja nuorten havainnot ulkovalaistuksen puutteista ja ideat valaistuksen kehittämistarpeista sekä uudistettavilla alueilla että rakentamisen aikaisesti tilapäisesti valaistavilla reiteillä pyritään saamaan tietoon oikea-aikaisesti esimerkiksi koulujen, päiväkotien ja nuorisotalojen henkilökunnan ja kaupunkiluotsien avulla.

Valaistuksen parantamisen ja kehittämisen toimenpiteitä voi ehdottaa kaupungille myös OmaStadi -aloitteilla OmaStadi (hel.fi)

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kaupunkiympäristön toimialalle on saapunut vastattavaksi nuorten aloite, jossa ehdotetaan lisävalaistusta koillisen alueen, erityisesti Tapanilan ja Puistolan kävelijöiden ja lenkkeilijöiden käyttämille reiteille.

Aloitteen tekijän kanssa on käyty sähköpostikirjeenvaihtoa, jonka perusteella on tarkemmin voitu valaistujen ja valaisemattomien reittien tilannetta kohdealueella tarkastella.

Aloitteen tekijältä saadun tiedon mukaan koillisessa sijaitsevien Tapanilan ja Puistolan alueella kävelijöiden reiteillä valaistus on puutteellista. Tapulikaupungin pururatojen valaistuspuutteet nousivat myös esille. Läheisellä Alppikylän huipulla ei valaistusta ole lainkaan.

Helsingin ulkovalaistuksen yleisenä tavoitteena on liikkumisen ja orientoinnin helpottaminen sekä turvallisuuden ja viihtyisyyden parantaminen kaupungin julkisilla alueilla kuten kaduilla, puisto- ja virkistysalueilla. Ulkoilureiteillä ja pururadoilla on yleensä valaistus mutta reitti voi vaikuttaa pimeältä, jos reitillä on rikkoutuneita valaisimia. Ulkovalaistuksen puutteista ja rikkoutuneista valaisimista kaupunki pyytää ilmoittamaan helppokäyttöisellä Häiriöt ulkovalaistuksessa -sivulla Julkisen ulkovalaistuksen vikailmoitus (keypro.fi)

Ulkovalaistuksen ratkaisuilla halutaan välttää tarpeettoman valon suuntautumista taivaalle, asuntoihin tai luonnonympäristöön. Erityisesti valaistustarvetta luontoreiteillä harkitaan tarkoin eikä reittejä aina valaista lainkaan. Alppikylän huipulle johtava reitti on jätetty valaisematta, jotta alueella on mahdollista paremmin tarkastella esimerkiksi tähtiä. Lähialueen kävelyreitit ovat valaistuja.

Helsingissä on käynnissä laaja ulkovalaistuksen muutos, jossa valonlähteet vaihdetaan ledeiksi. Tavoitteena on, että kaikki Helsingin noin 95 000 valopistettä toimivat ledeillä viimeistään vuonna 2031. Ledivalaistusta on mahdollista ohjata käytön tarpeiden, vuorokauden ajan ja vuodenaikojen mukaan. Uuden teknologian avulla valaistus voi esimerkiksi pururadalla olla kirkkaampi aktiivisimpana ilta-aikana ja himmentyä aamuyön tunneiksi. Tapanilan ja Tapaninkylän alueella ledivaihtoa tehdään vuosina 2025-27.

Lapsivaikutusten arviointi

Nuoret on tunnistettu jo aiemmin tärkeäksi ikäryhmäksi, joka tulisi ottaa paremmin huomioon julkisten tilojen suunnittelussa. Aloitteen vastauksessa on pyritty kertomaan tämänhetkisestä nuorten etua ajavasta kehityksestä sekä tulevaisuuden mahdollisuuksista.

Arkiympäristön eli käytetyimpien kulkureittien kuten päiväkotiin, kouluun ja harrastuksiin johtavien katujen ja alueiden valaistus vaikuttaa paikkojen hahmotettavuuteen, toimivuuteen ja turvallisuuden tunteeseen pimeään aikaan. Rikkoutuneet valaisimet korjataan, kun tieto rikkoutumisesta on saatu. Yksityisten tonttien valaistuksen rakentaminen ja ylläpito on asunto- tai kiinteistöyhtiöiden vastuulla. Tonttien rikkoutuneista valaisimista kannattaa ilmoittaa kiinteistön huoltoyhtiöille tai isännöitsijälle.

Nuorten käyttämien reittien ja alueiden valaistustarpeita kartoitamme erityisesti nuorisotalojen henkilökunnan ja palvelua käyttävien nuorten kanssa. Ensimmäisinä yhteistyön tuloksina parannetaan Pukinmäen ja Kontulan nuorisotalojen lähiympäristöjen valaistusta.

Valaistuksen parantamisen ja kehittämisen toimenpiteitä voi ehdottaa kaupungille myös OmaStadi -aloitteilla OmaStadi (hel.fi).

Nuorten aloite 17.9.2024

"Lisää valaistusta jalankulkijoille koillisella alueella

Pimeään aikaan koillisella alueella on liian vähän valaistusta jalankulkijoille. Etenkin pururadoilla ei ole kunnollista valaistusta."

Toimivalta

Nuorten aloitteella tarkoitetaan helsinkiläisten 13-17-vuotiaiden tekemiä aloitteita kaupungin toimintaan kuuluvissa asioissa.

Hallintosäännön 26 luvun 3 § mukaan nuorten aloitteeseen vastaa se lautakunta tai johtokunta, jonka toimivaltaan tai jonka alaisen viranomaisen toimivaltaan aloitteessa esitetty toimenpide kuuluu.

Valaistuksen suunnittelu ja kunnossapito kuuluu kaupunkiympäristön toimialan tehtäviin.

Tiedoksianto

Vastaus aloitteeseen lähetetään aloitteen tekijälle pöytäkirjanotteena lautakunnan päätöksenteon jälkeen.

Lisäksi Nuorten aloitteisiin annetut vastaukset toimitetaan lautakunnan päätöksenteon jälkeen kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalveluihin, jotta vastaus julkaistaan Nuorten Helsinki -sivustolla.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 09.12.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Jussi Luomanen, kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö, puhelin: 09 310 38626

jussi.luomanen@hel.fi