Koulun nimeäminen, Ruoholahden ala-asteen koulusta laajennettava uusi peruskoulu, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2024-012197
Asialla on uudempia käsittelyjä
11. / 92 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös Ruoholahden ala-asteen koulusta laajennetun uuden yhtenäisen peruskoulun nimeämisestä

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti nimetä Ruoholahden ala-asteesta laajennetun uuden yhtenäisen peruskoulun 1.8.2025 alkaen Crusellin peruskouluksi.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti 28.5.2024 kokouksessaan laajentaa Ruoholahden ala-asteen toiminnan yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2025 alkaen. Ruoholahden ala-asteesta laajennettava peruskoulu tulee toimimaan kahdessa toimipisteessä Länsisataman kaupunginosassa: Ruoholahdessa osoitteessa Santakatu 6 ja Jätkäsaaressa Tulimaankadun ja Samoankujan kohdilla (käyttöosoite vielä vahvistamaton). Jätkäsaaren alueelle tulee rakentumaan vuonna 2027 uutta koulu- ja päiväkotitilaa uuden yhtenäisen peruskoulun kasvavalle oppilasmäärälle.

Koulun johtokunta esittää lausunnossaan koulun uudeksi nimeksi Crusellin peruskoulu. Nimistötoimikunnalta pyydettiin lausuntoa 8.11.2024 mennessä.

Lausunnossaan nimistötoimikunta toteaa, että ehdotettu Crusellin peruskoulun nimi on suomen kielen lautakunnan 13.12.2004 antaman suosituksen mukainen, ja nimi myös täyttää hyvälle virkakielelle asetetut kriteerit ja on koulun toimintaa kuvaava. Nimi tukeutuu olemassa olevaan paikannimistöön, kun Länsisataman kaupunginosan keskeisenä maamerkkinä toimiva Crusellinsilta yhdistää koulun toimipisteet toisiinsa myös symbolisella tavalla.

Osallistaminen

Ruoholahden ala-asteen oppilaat ovat saaneet ehdottaa uudelle koululle nimeä. Nimestä järjestettiin myös Kerrokantasi -kysely, johon alueen asukkaat saivat ehdottaa omia ideoitaan koulun nimeksi.

Kerrokantasi -kysely(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta päättää koulujen ja oppilaitosten nimistä (15. luku 2. § 2. momentti 1. kohta).

Sulje

Nimistötoimikunta 06.11.2024 § 107

Nimistötoimikunta antoi kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle seuraavan lausunnon:

21.10.2024 saapuneessa lausuntopyynnössä Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala pyytää nimistötoimikunnalta lausuntoa Ruoholahden ala-asteen koulusta laajennettavan, 1.8.2025 toimintansa aloittavan peruskoulun nimestä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on pyytänyt nimistötoimikuntaa antamaan asiasta lausunnon 8.11.2024 mennessä.

Ruoholahden ala-asteesta laajennettava peruskoulu tulee toimimaan kahdessa toimipisteessä Länsisataman kaupunginosassa: Ruoholahdessa osoitteessa Santakatu 6 ja Jätkäsaaressa Tulimaankadun ja Samoankujan kohdilla (käyttöosoite vielä vahvistamaton). Kaupunginosassa toimii jo Jätkäsaaren peruskoulu osoitteessa Hyväntoivonkatu 5.

Ruoholahden ala-asteen johtokunta ehdottaa laajenevan Ruoholahden ala-asteen koulun nimeksi nimiä tässä järjestyksessä: 1) Crusellin peruskoulu, 2) Melkinlaiturin peruskoulu. Koulun oppilaskunnan hallituksen ja koulun henkilökunnan ehdotus on Crusellin peruskoulu. Perusteluna Crusellin peruskoulun nimelle mainitaan, että Crusellinsilta yhdistää sekä Ruoholahden että Jätkäsaaren alueet uuteen kouluun, jota käyvät sekä Ruoholahden että Jätkäsaaren oppilaat. Jätkäsaaren osa-alueelle rakentuva koulurakennus tulee olemaan uuden yhtenäisen peruskoulun päätoimipiste, ja nykyinen Ruoholahden ala-asteen koulu jatkaa peruskoulun sivutoimipisteenä.

Nimistötoimikunta toteaa, että ensisijaisesti ehdotettu Crusellin peruskoulun nimi on suomen kielen lautakunnan 13.12.2004 antaman suosituksen (”Oppilaitosten nimien muodostaminen ja oikeinkirjoitus”) mukainen, ja nimi myös täyttää hyvälle virkakielelle asetetut kriteerit ja on koulun toimintaa kuvaava. Nimi tukeutuu olemassa olevaan paikannimistöön, kun Länsisataman kaupunginosan keskeisenä maamerkkinä toimiva Crusellinsilta yhdistää koulun toimipisteet toisiinsa myös symbolisella tavalla. Oppilaitosten nimien suunnittelusta on perustietoa Hyvän nimistön oppaassa: https://kielitoimistonohjepankki.fi/hno/organisaatioiden-palvelujen-ja-hankkeiden-nimien-suunnittelu/oppilaitosten-nimet/

Nimistötoimikunta jatkaa, että Crusellinsillan (Crusellbron) nimi on tullut voimaan vuonna 2004 Saukonpaaden alueen asemakaavassa nro 11030. Alueella tunnusomainen säveltäjäaiheinen nimistö on saanut innoituksensa Ruoholahdessa sijaitsevasta Helsingin Konservatoriosta. Nimistötoimikunnan mielestä on hienoa, että uuden peruskoulun nimessä olisi kytkös suomalaiseen kulttuuriin ja musiikkiin.

Crusellinsillan nimen taustalla on merkittävä suomalaissyntyinen säveltäjä ja klarinetisti Bernhard (Berndt) Henrik Crusell, joka syntyi Uudessakaupungissa 15.10.1775 eli tasan 250 vuotta ennen kuin uusi peruskoulu on aloittamassa toimintaansa. Crusell vietti lapsuusvuotensa Nurmijärven Perttulassa, ja musiikillista lahjakkuutta osoittaneena hän toimi soitto-oppilaana Leskikuningattaren henkirykmentin soittokunnassa Viaporissa vuosina 1788–1791. 16 vuotta täytettyään hän muutti pysyvästi Tukholmaan, missä sai jatkaa musiikkiopintojaan. Crusell loi Tukholmassa pitkän uran orkesteri- ja kamarimuusikkona ja säveltäjänä sekä käänsi oopperalibrettoja ruotsiksi. Crusell suoritti musiikkiopintoja myös Saksassa ja Ranskassa. Vuodesta 1982 alkaen on Uudessakaupungissa järjestetty vuosittaiset Crusell-viikot, joista on muodostunut tärkeä foorumi Suomen puupuhallintaiteelle. [Dahlström, Fabian: Crusell, Bernhard Henrik. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997– (viitattu 1.11.2024). Julkaisun pysyvä tunniste URN:NBN:fi-fe20051410; artikkelin pysyvä tunniste http://urn.fi/urn:nbn:fi:sks-kbg-002356 (ISSN 1799-4349, verkkojulkaisu).]

Nimistötoimikunta päätti tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Lisätiedot

Johanna Lehtonen, nimistönsuunnittelija, puhelin: 09 310 37386

johanna.lehtonen@hel.fi
Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 27.11.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

perusopetuksen aluepäällikkö
Taina Tervonen

Lisätietojen antaja

Hanna Välitalo, aluepäällikkö, puhelin: 09 310 83012

hanna.valitalo@hel.fi

Maija Saali, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 34058

maija.saali@hel.fi

Liitteet (pdf)

2. Ruoholahden ala-aste Pöytäkirjaote kohtaan 7 uuden koulun nimestä
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.